I can't install Wayfire

Hi guys

I have wanted to install Wayfire, but I am unsuccessful, since after passing the installation grub it gives me an error.

I choose the language, the keyboard and after giving install with Nvidia drivers I get an error.

I write what I see in the image:

[ wayfire-0.7.2/src/main.cpp:249] Starting wayfire version 0.7.2
[ libseat][ libseat/backend/seatd.c:78] Could not connect to socket /run/seatd.stock: No such file or dictory
[libseat ][libseat/libseat.c:70 ] Backend 'seatd' failed to open sea. Skipping

Edit: ejecute on terminal "inxi -Faz"

System:    Kernel: 5.14.2-zen1-2-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=62675e37-2d49-4846-b655-ad8a693f0577 
           rw [email protected] quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 
           systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 resume=UUID=b6b1318f-ed29-4c1c-98a1-360d4f494f7d loglevel=3 
           Desktop: GNOME 40.4 tk: GTK 3.24.30 wm: gnome-shell dm: GDM 40.1 Distro: Garuda Linux 
           base: Arch Linux 
Machine:   Type: Desktop Mobo: Micro-Star model: B450 TOMAHAWK MAX II (MS-7C02) v: 3.0 serial: <filter> 
           UEFI: American Megatrends LLC. v: H.50 date: 05/13/2021 
CPU:       Info: 6-Core model: AMD Ryzen 5 3600 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 family: 17 (23) 
           model-id: 71 (113) stepping: 0 microcode: 8701021 cache: L2: 3 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 86408 
           Speed: 4200 MHz min/max: 2200/3600 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 4200 2: 4211 
           3: 4172 4: 4203 5: 4186 6: 3983 7: 3793 8: 3671 9: 4199 10: 4194 11: 4079 12: 4154 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 
           mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: conditional, RSB filling 
           Type: srbds status: Not affected 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: NVIDIA TU106 [GeForce RTX 2060 Rev. A] vendor: ASUSTeK driver: nvidia v: 470.63.01 
           alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 26:00.0 chip-ID: 10de:1f08 class-ID: 0300 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: gnome-shell driver: loaded: nvidia 
           display-ID: :1 screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 84 s-size: 413x232mm (16.3x9.1") s-diag: 474mm (18.6") 
           Monitor-1: HDMI-0 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 85 size: 410x230mm (16.1x9.1") diag: 470mm (18.5") 
           OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 2060/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 470.63.01 
           direct render: Yes 
Audio:     Device-1: NVIDIA TU106 High Definition Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 26:00.1 chip-ID: 10de:10f9 class-ID: 0403 
           Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 28:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403 
           Device-3: JMTek LLC. PS4 Gaming Headset type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid 
           bus-ID: 1-3:2 chip-ID: 0c76:16d3 class-ID: 0300 serial: <filter> 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.2-zen1-2-zen running: yes 
           Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no 
           Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no 
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.35 running: yes 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Micro-Star MSI 
           driver: r8169 v: kernel port: f000 bus-ID: 22:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200 
           IF: enp34s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 1.11 TiB used: 97.31 GiB (8.6%) 
           SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
           ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Kingston model: SA400S37240G size: 223.57 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: J1A3 scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Kingston model: SA400S37480G size: 447.13 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: K1B3 scheme: GPT 
           ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB model: USB3.0 Super Speed size: 465.76 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 2210 scheme: MBR 
Partition: ID-1: / raw-size: 206.21 GiB size: 206.21 GiB (100.00%) used: 28.74 GiB (13.9%) fs: btrfs 
           dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
           ID-2: /boot/efi raw-size: 260 MiB size: 256 MiB (98.45%) used: 562 KiB (0.2%) fs: vfat 
           dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 
           ID-3: /home raw-size: 206.21 GiB size: 206.21 GiB (100.00%) used: 28.74 GiB (13.9%) fs: btrfs 
           dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
           ID-4: /var/log raw-size: 206.21 GiB size: 206.21 GiB (100.00%) used: 28.74 GiB (13.9%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
           ID-5: /var/tmp raw-size: 206.21 GiB size: 206.21 GiB (100.00%) used: 28.74 GiB (13.9%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) 
           ID-1: swap-1 type: partition size: 17.1 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 dev: /dev/sda3 
           maj-min: 8:3 
           ID-2: swap-2 type: zram size: 15.55 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 53.2 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 32 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 26% 
Info:      Processes: 365 Uptime: 12m wakeups: 0 Memory: 15.55 GiB used: 3.07 GiB (19.8%) Init: systemd 
           v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 Packages: pacman: 1384 lib: 443 flatpak: 0 
           Shell: fish v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.8 running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.06 

Could you please elaborate the problem you are facing.

And if you can boot into the live environment, then please edit your post and add the output of:

inxi -Faz
1 Like

images for data is considered bad practice.
visual impaired users have no ability to see the information and also its bad to read even for me.

Please also use code brackets

this is code

```
CODE HERE
```

EDIT:
another one, no need to to delete ' failed ' posts since you can edit them.
Like I edited in this paragraph.

3 Likes

Hi there.

The apologies of the case I am new in this, I hope your understanding.

It should be noted that I just edited the publication with the results.

Hello there

I just edited the post with the response of the indicated command.

and what are you trying to do

I am trying to install Wayfire on my computer, but it is throwing me the error mentioned in the image.

OK lets try it a little more blunt, I am blind, I can't see the image.
Either you provide text or I am unable to help.

Note

I am not blind.

3 Likes

I will try to read what it says on the screen when wanting to install, since it disappears very quickly.

This will take time but I will return in a moment.

1 Like

I write what I see in the image:

[ wayfire-0.7.2/src/main.cpp:249] Starting wayfire version 0.7.2
[ libseat][ libseat/backend/seatd.c:78] Could not connect to socket /run/seatd.stock: No such file or dictory
[libseat ][libseat/libseat.c:70 ] Backend 'seatd' failed to open sea. Skipping

2 Likes

Any solution to the mentioned problem?

Let me start honestly saying that I'm not a technical expert nor a Wayfire user.
The first thing which comes to my mind is to try with the free drivers, since you mentioned only the proprietary ones (of course you can switch to them after installation).
If not working, I'd verify the ISO checksum and, if OK, I'd anyway burn again the same USB key, or another one, with a different method (not mentioned in your post, preferred are Balena Etcher, Ventoy or simply Linux dd command).
If still occurring, I haven't found anything really "trustworthy" on the Internet.
Maybe give a look at this one.

2 Likes

I use Ventoy I will make the corresponding discards.

I may be completly off here, but i remember reading about wlroots changing to libseat:

Session management is now completely offloaded to libseat.

does the solution posted on the link that @filo gave work ?

3 Likes

I had the exact same problem, booting with nvidia drivers showed this error in an endless loop. My fix was to edit the nvidia boot option:

linux /boot/vmlinuz-$2 driver=nonfree nvidia-drm.modeset=1

HTH

3 Likes

I think wayfire is trying to use seatd but it should try to use polkit instead.

I found this arch forum discussion (but was for sway instead of wayland) with same problematics : seatd problem

You need to pass the following environment variable to wayfire on startup :
LIBSEAT_BACKEND=logind

You have to find how to initialize this variable when starting wayfire.
I havent't found any other way that specify it just before calling the start script for wayfire. There must be other ways but I haven't found yet.

Anyway I hope it gets you on the solution path!

Regards,
BT

I'm a bit of linux noob. I actually get this exact error when trying to install garuda. Would anyone mind explaining how to set this environment variable before installing?

In the unixstackexchange article it is said " Problem solved by adding LIBSEAT_BACKEND=logind to my /etc/environment"

So as root just edit the file "/etc/environment" and add a line at the end with the text ...

Regards,
BT

1 Like

I am seeing this issue just trying to boot the live Garuda Wayfire environment from USB on bare-metal - not virtualized. How would I go about fixing this apparent LIBSEAT_BACKEND issue in this case? After I see the "seatd" message, all I get is a blinking cursor in the upper-left corner of my screen. I can press ALT-F2 to get to a terminal with a login prompt, and I can login as the Garuda live user from there. Beyond that, I'm stuck.

Also, just for a bit of clarification, I get this issue when booting the live USB for either Wayfire or Sway editions of Garuda. Again, bare-metal, not virtual.

Can you clarify your Graphics card.

What were the results from trying to fixes mentioned in this thread?

1 Like