Stuck on "Syncing all file systems", how can I fix this?

Hi! I just installed Garuda Linux today but when I tried to update the system I was stuck on this:

Post your terminal/konsole in- and output as text (no pictures) from:

(11/11) Syncing all file systems...

There was also another problem where if I maximize Firefox it crashes but that's off topic.
Any help would be appreciated!

Thanks!

Without it, you will not receive any help from the Garuda team or your topic is likely to be closed without notice.

Before you open a new help request, read relevant sections of the Arch and Garuda wiki.
Thoroughly search your issue and any error messages in the forum and on the web.

Report everything you have already attempted to solve your problem.

Hi @SolninjaA please give output of

garuda-inxi

Without it we can't help you.
And welcome to garuda forum :relaxed:.

Sorry, I didn't know that's what it meant. Hopefully this is good!

System:
Kernel: 5.16.4-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=62eb1440-5176-4710-a82c-636c4fc8e9a4 rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=a5921de8-25c5-48e0-9976-c7b6b6b5925b loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.24.2 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX X570-F GAMING v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 4021
date: 08/09/2021
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 5900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3
family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33) stepping: 0 microcode: 0xA201016
Topology: cpus: 1x cores: 12 tpc: 2 threads: 24 smt: enabled cache:
L1: 768 KiB desc: d-12x32 KiB; i-12x32 KiB L2: 6 MiB desc: 12x512 KiB
L3: 64 MiB desc: 2x32 MiB
Speed (MHz): avg: 3744 high: 4672 min/max: 2200/4950 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3599 2: 3593
3: 3589 4: 3597 5: 3598 6: 3590 7: 4663 8: 3732 9: 3748 10: 3748 11: 3746
12: 3721 13: 3604 14: 3588 15: 3599 16: 3600 17: 3598 18: 3599 19: 4672
20: 3717 21: 3719 22: 3754 23: 3720 24: 3770 bogomips: 177615
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GA104 [GeForce RTX 3070 Ti] vendor: Gigabyte
driver: nvidia v: 495.46 alternate: nouveau,nvidia_drm pcie: gen: 4
speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 09:00.0 chip-ID: 10de:2482
class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver: X:
loaded: nvidia unloaded: modesetting alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa
gpu: nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 6000x1440 s-dpi: 109 s-size: 1398x333mm (55.0x13.1")
s-diag: 1437mm (56.6")
Monitor-1: DP-0 pos: right res: 2560x1440 hz: 165 dpi: 109
size: 597x336mm (23.5x13.2") diag: 685mm (27")
Monitor-2: DP-4 pos: primary,left res: 3440x1440 hz: 60 dpi: 110
size: 797x333mm (31.4x13.1") diag: 864mm (34")
OpenGL: renderer: N/A v: N/A direct render: N/A
Audio:
Device-1: NVIDIA GA104 High Definition Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 09:00.1 chip-ID: 10de:228b class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 0b:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: Micronas GmbH BLUE USB Audio 2.0 type: USB
driver: snd-usb-audio bus-ID: 3-2:3 chip-ID: 074d:0002 class-ID: fe01
serial: <filter>
Device-4: Plantronics RIG WS1 type: USB
driver: plantronics,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 5-3:4 chip-ID: 047f:c05d
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.4-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.47 running: yes
Network:
Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: D-Link 802.11ac NIC type: USB driver: N/A bus-ID: 1-1:2
chip-ID: 2001:331c class-ID: 0000 serial: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 7.29 TiB used: 1.18 TiB (16.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Corsair model: Force MP600
size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: EGFM13.0
temp: 47.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:5 vendor: Corsair model: Force MP600
size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: EGFM13.0
temp: 48.9 C scheme: GPT
ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 4TB
size: 3.64 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: GPT
ID-4: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 870 EVO 2TB
size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 1B6Q scheme: GPT
ID-5: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB model: USB DISK 2.0
size: 14.46 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A
serial: <filter> rev: PMAP scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 931.04 GiB size: 931.04 GiB (100.00%)
used: 28.33 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:8
ID-2: /boot/efi raw-size: 350 MiB size: 349.3 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:6
ID-3: /home raw-size: 931.04 GiB size: 931.04 GiB (100.00%)
used: 28.33 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:8
ID-4: /var/log raw-size: 931.04 GiB size: 931.04 GiB (100.00%)
used: 28.33 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:8
ID-5: /var/tmp raw-size: 931.04 GiB size: 931.04 GiB (100.00%)
used: 28.33 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:8
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 128 MiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
ID-2: swap-2 type: zram size: 62.77 GiB used: 4.8 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: nvidia temp: 48 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 0%
Info:
Processes: 512 Uptime: 2h 14m wakeups: 0 Memory: 62.78 GiB
used: 24.92 GiB (39.7%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 Packages: 1871 pacman: 1864 lib: 535 snap: 7 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.13
Garuda (2.5.5-1):
System install date:     2022-02-27
Last full system update: 2022-02-27
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service [email protected] systemd-vconsole-setup.service

Can you tell me which command did you used to update ?

Erm, I just used the setup assistant.

It looks like this:

Try once externelly on terminal :

update 

and restart
May be that can help, as i am not expert.

3 Likes

Ok, I will try using the update command and see if that works. Fingers crossed!

1 Like

Very likely the same thing as

Therefore,

should help. But, I wouldn't reboot until you're sure the update process has completed successfully (i.e. read the output).

4 Likes

Possibly related
https://archlinuxarm.org/forum/viewtopic.php?f=48&t=7254

Not official arch forums but the arm version of it^^

disable from pamac and pacman the AUR support. then try to update! if you have some AUR package you can be helped by 'paru' command.

fyi: there are already many of related threads about the exactly same issue!

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.