Some applications no lauchning after new install

Hello Garuda users.

I have an issue launching Btrfs-asssitant, Garuda Boot Options, Alacritty.
Avanced users could tell me reading my inxi if I can improve some software or if my hardware is too old to run Garuda ?

I've read this topic I've found the workaroud command witch workes: sudo -E btrfs-assistant-bin usufull but fustrating.
Not found solution for Garuda Boot Options and Alacritty for now.

If you have any leads to follow... thanks

System:
  Kernel: 5.18.16-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
    v: 12.1.1 parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=6a2d95fe-0c1d-4c9e-8fb7-634dce66f459 rw
    [email protected] quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3
    vt.global_cursor_default=0
    resume=UUID=0833c314-e563-4913-b631-05258d5e8404 loglevel=3
  Desktop: sway v: 1.7 info: waybar vt: 1 dm: greetd
    Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Sony product: VPCZ13M9E v: J004CGUL
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10
    serial: <superuser required>
  Mobo: Sony model: VAIO serial: <superuser required>
    BIOS: INSYDE v: R3030C3 date: 07/30/2010
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 30.4 Wh (53.4%) condition: 56.9/56.2 Wh
    (101.4%) volts: 11.4 min: 10.8 model: Sony Corporation
    type: Li-ion serial: N/A status: charging
  Device-1: hidpp_battery_3 model: Logitech Wireless Mouse
    serial: <filter> charge: 55% (should be ignored)
    rechargeable: yes status: discharging
CPU:
  Info: model: Intel Core i5 M 460 bits: 64 type: MT MCP
    arch: Westmere gen: core 1 built: 2010-11 process: Intel 32nm
    family: 6 model-id: 0x25 (37) stepping: 5 microcode: 0x7
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled
    cache: L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB
    desc: 2x256 KiB L3: 3 MiB desc: 1x3 MiB
  Speed (MHz): avg: 1826 high: 2402 min/max: 1199/2534
    boost: enabled scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil
    cores: 1: 2402 2: 2150 3: 1463 4: 1290 bogomips: 20214
  Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
  Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
  Type: mds status: Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no
    microcode; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass
    disabled via prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and
    __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional,
    IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Core Processor Integrated Graphics vendor: Sony
    driver: i915 v: kernel arch: Gen-5.75 process: Intel 45nm
    built: 2010 ports: active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1,
    HDMI-A-2, VGA-1 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0046
    class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA GT216M [GeForce GT 330M] vendor: Sony
    driver: N/A alternate: nouveau non-free: series: 340.xx
    status: legacy (EOL) last: release: 340.108 kernel: 5.4
    xorg: 1.20 arch: Tesla process: 40-80nm built: 2006-13 pcie:
    gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 2 speed: 5 GT/s
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0a2b class-ID: 0300
  Device-3: Ricoh type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-1.2:4
    chip-ID: 05ca:18b7 class-ID: 0e02
  Display: wayland server: Xwayland v: 22.1.3 compositor: sway
    v: 1.7 driver: gpu: i915 display-ID: 1
  Monitor-1: eDP-1 model: Sony LCD serial: <filter> built: 2010
    res: 1600x900 hz: 60 dpi: 140 gamma: 1.2 scale: 1
    size: 291x164mm (11.46x6.46") diag: 334mm (13.2") ratio: 16:9
    modes: 1600x900
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics (ILK) v: 4.5 Mesa
    22.1.6 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
    vendor: Sony driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0
    chip-ID: 8086:3b56 class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA GT216 HDMI Audio vendor: Sony
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 16 link-max: gen: 2 speed: 5 GT/s bus-ID: 01:00.1
    chip-ID: 10de:0be2 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.18.16-zen1-1-zen running: yes
  Sound Server-2: sndio v: N/A running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
  Device-1: Intel 82577LC Gigabit Network vendor: Sony
    driver: e1000e v: kernel port: 7040 bus-ID: 00:19.0
    chip-ID: 8086:10eb class-ID: 0200
  IF: enp0s25 state: up speed: 100 Mbps duplex: full
    mac: <filter>
  Device-2: Intel Centrino Advanced-N 6200 driver: iwlwifi
    v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0
    chip-ID: 8086:422c class-ID: 0280
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
  Device-3: Qualcomm Sony Gobi 2000 Wireless Modem (QDL mode)
    type: USB driver: qcserial bus-ID: 1-1.3:5 chip-ID: 05c6:9224
    class-ID: 0000
  Device-4: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter type: USB
    driver: r8152 bus-ID: 2-1.1.1:8 chip-ID: 0bda:8153 class-ID: 0000
    serial: <filter>
  IF: enp0s29u1u1u1 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Foxconn / Hon Hai T77H114 BCM2070 [Single-Chip
    Bluetooth 2.1 + EDR Adapter] type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-1.6:6 chip-ID: 0489:e00f class-ID: fe01
    serial: <filter>
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 3 state: up
    address: <filter>
RAID:
  Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode]
    driver: ahci v: 3.0 port: 7020 bus-ID: 00:1f.2 chip-ID: 8086:282a
    rev: N/A class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 233.82 GiB used: 12.33 GiB (5.3%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check
    --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Toshiba
    model: THNSNC064GMMJ size: 59.63 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s type: SSD serial: <filter>
    rev: 0201 scheme: MBR
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Toshiba
    model: THNSNC064GMMJ size: 59.63 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s type: SSD serial: <filter>
    rev: 0201 scheme: MBR
  ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB vendor: SanDisk
    model: USB 3.2Gen1 size: 114.56 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 1.00 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / raw-size: 56.64 GiB size: 56.64 GiB (100.00%) used: 12.33
    GiB (21.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
  ID-2: /home raw-size: 56.64 GiB size: 56.64 GiB (100.00%)
    used: 12.33 GiB (21.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
  ID-3: /var/log raw-size: 56.64 GiB size: 56.64 GiB (100.00%)
    used: 12.33 GiB (21.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
  ID-4: /var/tmp raw-size: 56.64 GiB size: 56.64 GiB (100.00%)
    used: 12.33 GiB (21.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60)
    cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 3.51 GiB used: 264 KiB (0.0%)
    priority: 100 dev: /dev/zram0
  ID-2: swap-2 type: partition size: 2.97 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    priority: -2 dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 64.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 217 Uptime: 4h 20m wakeups: 482 Memory: 3.51 GiB
  used: 1.76 GiB (50.1%) Init: systemd v: 251 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.1 Packages: pacman: 1199
  lib: 316 Shell: Bash v: 5.1.16 running-in: terminator
  inxi: 3.3.20
e[1;34mGaruda (2.6.5-1):e[0m
e[1;34m  System install date:e[0m     2022-08-04
e[1;34m  Last full system update:e[0m 2022-08-12 e[1;31m↻
e[1;34m  Is partially upgraded:  e[0m No
e[1;34m  Relevant software:      e[0m NetworkManager
e[1;34m  Windows dual boot:      e[0m <superuser required>
e[1;34m  Snapshots:              e[0m Snapper
e[1;34m  Failed units:           e[0m 

The applications (especially Alacritty) might be attempting to use Nvidia GPU and failing because no driver. Uninstall nvidia-340xx-dkms and other Nvidia related packages. pacman -Qs nvidia lists packages with "nvidia" in their name.
Reboot when there are no traces of Nvidia left.

4 Likes

Most likely not the root cause of your issue, anyway the last symbol means that you have not rebooted after your latest update

3 Likes

I don't understand the principle of having no traces of Nvidia left. I thought, if the driver is missing that the best would be to install one...
I will follow your suggestion (I'm here to test) but if you have time for an explanation it's most welcome. Thanx

@filo thanx for this tip about the symbol.

You are using Wayland (sway) and the Nvidia 340.xx drivers probably don't even know what Wayland is. Also Nvidia drivers will block the open source driver. (nouveau) Not only the Nvidia drivers are not working (I don't know why) but also nouveau is blocked so you get

No driver. I wanted you to uninstall Nvidia driver so nouveau may solve your problems.

3 Likes

That make sense. And you're I have installed 340.xx. So I stepped back beafore this install and pacman -Qs nvidia gives me only

local/libvdpau 1.5-1
    Nvidia VDPAU library

If I launch a pacman -R libvdpau it tells me ffmpeg needs it. Do I uninstall with dependencies ? like pacman -Rcns libvdpau ?

You can keep libvdpau.

I have installed Nouveau an dreboot but still I have N/A driver for my NVIDIA Card.
Perhapps it would be more accurate to install i3wm env...

[[email protected] ~]$ inxi -G
Graphics:
  Device-1: Intel Core Processor Integrated Graphics driver: i915 v: kernel
  Device-2: NVIDIA GT216M [GeForce GT 330M] driver: N/A
  Device-3: Ricoh type: USB driver: uvcvideo
  Display: wayland server: Xwayland v: 22.1.3 compositor: sway v: 1.7
    driver: gpu: i915 resolution: 1600x900~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics (ILK) v: 4.5 Mesa 22.3.0-devel
    (git-0d0d245e7e)
[[email protected] ~]$ alacritty
Error: There was an error initializing the shaders: Failed compiling shader: 0:1(10): error: GLSL 3.30 is not supported. Supported versions are: 1.10, 1.20, 1.30, 1.40, and 1.00 ES

[[email protected] ~]$ pacman -Qs nvidia
local/libvdpau 1.5-1
    Nvidia VDPAU library
local/xf86-video-nouveau 1.0.17-2 (xorg-drivers)
    Open Source 3D acceleration driver for nVidia cards

The primary GPU is the Intel GPU, so installing NVIDIA drivers won't make any difference here.

Is there a reason you're using mesa-git ?

Thanx for your help but after two days searching around with too little results, I left Sway and installed i3wm which workes better with my old computer, at the first sight...
btrfs-assistant, garuda-boot-options, grub-setup are fonctionnal this time.