Problem desktop (Polish speaker help needed)

Offcourse Jestem nowy w Linuksie. Po prostu nie robię teraz zbyt wiele rzeczy, ale staram się dotrzeć do rozwiązania za pośrednictwem stron internetowych, nie oczekuj ode mnie dokładnych odpowiedzi.

1 Like

Does anyone know the quality to install nvidia quite good to write the command to this terminal

I understand you want just nvidia drivers optimised for wine, Thank god it took hours to understand any one will definitely answer for you I have tried my best to answer.

Rozumiem, że chcesz tylko sterowniki nvidia zoptymalizowane pod kątem wina, Dzięki Bogu zajęło godziny, aby zrozumieć, że każdy z nich na pewno odpowie za ciebie, starałem się jak najlepiej odpowiedzieć.

You have to do both things, correct the config files and update them from terminal

1 Like

I don’t think Wine and NVIDIA drivers have anything to do together, I don’t think you need a special Wine configuration with NVIDIA drivers or a special NVIDIA driver configuration to run Wine.

Nie sądzę, aby Wine i sterowniki NVIDIA miały ze sobą coś wspólnego, nie sądzę też, aby do uruchomienia Wine potrzebna była specjalna konfiguracja Wine ze sterownikami NVIDIA lub specjalna konfiguracja sterowników NVIDIA.

to chodziło super w końcu ale sam nvidia normalnie coś brakuje nie wiem czy dodawać sterowniki do wypisać u komenda do terminal napisać a również co związku wine jak potrzeba odpalać pod gry żródła .exe

@virat_17 tego potrzebuje informacją nie wiem we który najnowszy mam to wgrać czy co bo obecnie mamy nvidia GTX 1650 A nie długo będziemy pod RTX 3050 i dlatego więc pytam do działa gry z full

You run games in Wine?

Prowadzisz gry w Wine?

Different GPUs have different features and rams, if you update them, you need to change their configurations accordingly

Różne procesory graficzne mają różne funkcje i barany, jeśli je zaktualizujesz, musisz odpowiednio zmienić ich konfiguracje

1 Like

@virat_17 to wykonywałem ale coś nie tak u ciebie jak śmiga możesz to pokazac tu chodziło całkiem informacją @FGD lutirs pod wine

Lutris, sorry I don't know that Linux package, although it does exist it's an Open Gaming Platform.

Masz trudności z używaniem programu Lutris?

1 Like

Almost 12:00 PM here

Not recommended

I have an idea use chroot jails for isolate things
It may help you to override system configuration there u install wine and do all the testing stuffs keep minal system for maximum performance it won't break your main system, Do add a grub shortcut for booting that.

Niezalecane

Mam pomysł, aby użyć więzień "chroot" do izolowania rzeczy Może to pomóc w zastąpieniu konfiguracji systemu tam zainstalować wino i zrobić wszystkie rzeczy testowe zachować system minal dla maksymalnej wydajności, to nie zepsuje twojego głównego systemu, Dodaj skrót grub do uruchamiania tego.

Co potrzeba zrobić i co teraz będziecie

Just chill for now please try virtual box. Test whether nvidia works there in windows os inside virtual box if runs use it as a temporary solution

Sorry again I don't know the wine, I'm sure *.exe may not always work with linux drivers. On the other hand Virtual Box is different its the best thing to test some frames and refresh rate u may loose

Po prostu na razie wyluzuj, wypróbuj wirtualne pudełko. Sprawdź, czy nvidia działa tam w systemie operacyjnym Windows wewnątrz wirtualnego pudełka, jeśli uruchomisz go jako rozwiązanie tymczasowe Przepraszam jeszcze raz, nie znam wina, jestem pewien, że *.exe może nie zawsze działać ze sterownikami Linuksa.

Z drugiej strony Virtual Box jest inny, najlepiej jest przetestować niektóre klatki i częstotliwość odświeżania u może się poluzować

1 Like

OK to zostawiamy tej sprawie wine a teraz chce dowiedzieć o sprawie nvidia co potrzeba po kolej instalacja

Nie rozumiemy Twojego problemu z firmą NVIDIA. :frowning:

I have edited the topic in case some Polish speaker can help.

Zredagowałem ten temat na wypadek, gdyby ktoś polskojęzyczny mógł pomóc.

Rhobust solution if u don't value your precious time

1. Run steam os on virtual box

2. Make a chroot jail with base arch linux mate environment, install wine inside that then play like a legend

1 Like

Ale dziala steam os pod proton 7.0 u windows sa ok tylko pytalem o sterowniki do instalacja nvidia zebys bylo na full

Then play games on steam os or steam installed on Garuda Gamer, I think most games available in steam

Install windows 7 on virtual box and do all things remove bloat from win7 installed inside virtual box then play without any problem

Microsoft windows 7 support eneded. If they opensource win7 then u got most of the wine applications*

1 Like

A xbox app co zwiazku