Opegl compositor error .. unable to restart compositer..no desktop effects

Re-enable Opengl detention couldn't work....
even after restart..it remained same...
shift+alt+f12 not working

>`
[🔍] × qdbus org.kde.KWin /KWin supportInformation | grep -i composit
Composite: yes; Version: 0x4
compositingMode: 1
useCompositing: false
windowsBlockCompositing: true
Compositing
Compositing is not active

type or paste code here
System:
Kernel: 5.17.4-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=026080b8-06ea-4d3d-9be6-408f0622d9a5 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.24.80 tk: Qt v: 5.15.3 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: Gigabyte product: H110M-S2 v: N/A
serial: <superuser required>
Mobo: Gigabyte model: H110M-S2-CF v: x.x serial: <superuser required>
UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: F21 date: 06/09/2017
CPU:
Info: model: Intel Core i3-6100 bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake-S
family: 6 model-id: 0x5E (94) stepping: 3 microcode: 0xEC
Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB
L3: 3 MiB desc: 1x3 MiB
Speed (MHz): avg: 800 min/max: 800/3700 scaling: driver: intel_pstate
governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 bogomips: 29598
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf
mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GT218 [GeForce G210] driver: nouveau v: kernel pcie:
gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports: active: VGA-1
empty: DVI-I-1,HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0a60 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.1
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nouveau unloaded: modesetting
alternate: fbdev,nv,vesa gpu: nouveau display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99")
s-diag: 414mm (16.31")
Monitor-1: VGA-1 model: LG (GoldStar) HD serial: <filter> built: 2017
res: 1366x768 hz: 60 dpi: 85 gamma: 1.2 size: 410x230mm (16.14x9.06")
diag: 470mm (18.5") ratio: 16:9 modes: max: 1366x768 min: 720x400
OpenGL: renderer: NVA8 v: 3.3 Mesa 22.0.2 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:a170
class-ID: 0403
Device-2: NVIDIA High Definition Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0be3
class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.17.4-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.50 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: d000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.36 TiB used: 233.86 GiB (16.7%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WD10EZEX-60WN4A0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter>
rev: 1A01 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST3500413AS
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: JC4B scheme: MBR
Partition:
ID-1: / raw-size: 125 GiB size: 125 GiB (100.00%) used: 14.75 GiB (11.8%)
fs: btrfs dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
ID-2: /home raw-size: 150.39 GiB size: 150.39 GiB (100.00%)
used: 10.82 GiB (7.2%) fs: btrfs dev: /dev/sdb4 maj-min: 8:20
ID-3: /var/log raw-size: 125 GiB size: 125 GiB (100.00%)
used: 14.75 GiB (11.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
ID-4: /var/tmp raw-size: 125 GiB size: 125 GiB (100.00%)
used: 14.75 GiB (11.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 7.72 GiB used: 531 MiB (6.7%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: nouveau temp: 53.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 237 Uptime: 27m wakeups: 0 Memory: 7.72 GiB
used: 3.01 GiB (39.0%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 Packages: pacman: 1543 lib: 364 Shell: fish v: 3.4.1
default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.15
Garuda (2.6.2-1):
System install date:     2022-04-27
Last full system update: 2022-04-28 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       <superuser required>
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service

what to do??

How long has this been going on?
I see you have a very old GPU, which is not supported by Nvidia, so you had to stay with Nouveau.
If this is something occurring after a recent update, you can give a look at your pacman log and see what was upgraded recently. Or you could even try restoring the latest working snapshot.

2 Likes

i have brought this gpu a few days ago : zebronix g210(nvidia)..
i was unable to setup it... so i reinstall garuda linux. yesterday......it was working properly (even in live mode)....
but today after an update & installing some packages .... it happens(after restart)

Or you could even try restoring the latest working snapshot.
i did it....but couldn't worked

how to setup the driver.>

so you had to stay with Nouveau.

... and what about that :point_down: in garuda wiki

For old NVIDIA graphics cards use nvidia-390xx as video driver

i don't have any knowledge about nvidia setup....and the archwiki is over my mind

λ pacman -Qs nvidia

local/lib32-libvdpau 1.4-2
Nvidia VDPAU library
local/libvdpau 1.5-1
Nvidia VDPAU library
local/libxnvctrl 510.60.02-1
NVIDIA NV-CONTROL X extension
local/mhwd-nvidia 510.54-1
mhwd-nvidia pci id
local/mhwd-nvidia-390xx 390.143-1
mhwd-nvidia-390xx PCI ID database
local/mhwd-nvidia-470xx 470.94-1
mhwd-nvidia-470xx PCI ID database
local/xf86-video-nouveau 1.0.17-2 (xorg-drivers)
Open Source 3D acceleration driver for nVidia cards

please help me to understand this:
https://wiki.archlinux.org/title/Nouveau

I also see this, in the Arch Wiki, which seems to be applicable specifically to your GPU:

Unsupported drivers

If you have a GeForce 300 series card or older (released in 2010 or earlier), Nvidia no longer supports drivers for your card. This means that these drivers do not support the current Xorg version. It thus might be easier if you use the Nouveau driver, which supports the old cards with the current Xorg.

However, Nvidia's legacy drivers are still available and might provide better 3D performance/stability.

Quite frankly, this is a wrong expectation...
You have to read, if necessary search more, and try.
Then you can ask in the forum for specific point/aspects.

3 Likes

soo what should i do.... install this ...or nouveau??

will it fix ..the composter problem??

Nouveau is a kernel module, so it is already installed and used.
I'd try nvidia-340xx-dkms

3 Likes

ok.... thank you :blush:

once more question.......does it supports zen kernel...... it forced me to install arch kernel...

and then it sucked to the Plymouth boot screen ...couldn't boot :smiling_face_with_tear:

I really don't know, sorry.
There are comments in the AUR page dealing with linux-zen (e.g. search " PKGBUILD for linux-zen"), but it is difficult to say Yes or No without being able to try.
Unfortunately nothing is really "supported" by definition in the AUR. You are alays necessarily on your own.
Maybe moving to linux could be safer (the patch for kernel-5.17 seems to be there).

3 Likes

If you do not want to deal with the intricacies of nvidea driver configuration in Linux, I would recommend purchasing an AMD graphics card in the future.

4 Likes

IIUC reading packages info, it seems it does not. Only linux (the main kernel).
linux-zen does not provide linux and nvidia-340xx-dkms Requires linux for Make Deps.

2 Likes

Ohh!! :sweat_smile: :sweat_smile: :sweat_smile: :sweat_smile:
problem solve after reinstalling a few times ..... .

( i think it's may be caused by changing the grub boot option to allowing windows to boot at first.......???? is it true???? )

but a problem could not solve : after wake up from sleep display distorted graphics ... :smiling_face_with_tear: :smiling_face_with_tear:

https://forum.garudalinux.org/t/distorted-graphics-after-wake-from-sleep-mode/16934
this is not working... because here the solution is to disable the compositor