Failed to unmount /oldroot: Device or resource busy [at shutdown]

Hello, everyone, how are you all?

inxi -Faz
System:    Kernel: 5.14.14-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
           root=UUID=1409d596-84e3-4768-b0e5-996dc20bb2a5 rw [email protected] quiet splash
           rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 systemd.unified_cgroup_hierarchy=1
           loglevel=3
           Desktop: LXQt 0.17.1 tk: Qt 5.15.2 info: cairo-dock, lxqt-panel wm: kwin_x11 vt: 1
           dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Desktop Mobo: INTEL model: HM65DESK serial: <filter> UEFI: American Megatrends
           v: 4.6.5 date: 02/23/2019
CPU:       Info: Dual Core model: Intel Core i7-2620M bits: 64 type: MT MCP arch: Sandy Bridge
           family: 6 model-id: 2A (42) stepping: 7 microcode: 2F cache: L2: 4 MiB
           flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 21551
           Speed: 3242 MHz min/max: 800/3400 MHz Core speeds (MHz): 1: 3242 2: 3359 3: 3135
           4: 2979
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
           Type: meltdown mitigation: PTI
           Type: spec_store_bypass
           mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP:
           conditional, RSB filling
           Type: srbds status: Not affected
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750] driver: nvidia v: 470.74
           alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1381 class-ID: 0300
           Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: nvidia
           display-ID: :0 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 1360x768 s-dpi: 90 s-size: 384x300mm (15.1x11.8")
           s-diag: 487mm (19.2")
           Monitor-1: HDMI-0 res: 1360x768 hz: 60 dpi: 49 size: 708x398mm (27.9x15.7")
           diag: 812mm (32")
           OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX 750/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 470.74
           direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:1c20 class-ID: 0403
           Device-2: NVIDIA GM107 High Definition Audio [GeForce 940MX] driver: snd_hda_intel
           v: kernel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0fbc class-ID: 0403
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.14-zen1-1-zen running: yes
           Sound Server-2: sndio v: N/A running: no
           Sound Server-3: JACK v: 1.9.19 running: no
           Sound Server-4: PulseAudio v: 15.0 running: yes
           Sound Server-5: PipeWire v: 0.3.39 running: yes
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169
           v: kernel port: d000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
           IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 2.78 TiB used: 692.15 GiB (24.3%)
           SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
           ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 model: SATA SSD size: 55.9 GiB block-size: physical: 512 B
           logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: Sb10 scheme: GPT
           ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST3000NM0053 size: 2.73 TiB
           block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200
           serial: <filter> rev: G00A scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 389.6 GiB size: 389.6 GiB (100.00%) used: 296.41 GiB (76.1%)
           fs: btrfs dev: /dev/sdb4 maj-min: 8:20
           ID-2: /boot/efi raw-size: 5.59 GiB size: 5.58 GiB (99.80%) used: 237.7 MiB (4.2%)
           fs: vfat dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
           ID-3: /home raw-size: 389.6 GiB size: 389.6 GiB (100.00%) used: 296.41 GiB (76.1%)
           fs: btrfs dev: /dev/sdb4 maj-min: 8:20
           ID-4: /var/log raw-size: 389.6 GiB size: 389.6 GiB (100.00%) used: 296.41 GiB (76.1%)
           fs: btrfs dev: /dev/sdb4 maj-min: 8:20
           ID-5: /var/tmp raw-size: 389.6 GiB size: 389.6 GiB (100.00%) used: 296.41 GiB (76.1%)
           fs: btrfs dev: /dev/sdb4 maj-min: 8:20
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
           ID-1: swap-1 type: zram size: 3.79 GiB used: 358.2 MiB (9.2%) priority: 100
           dev: /dev/zram0
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: nvidia temp: 27 C
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 33%
Info:      Processes: 261 Uptime: 1h 3m wakeups: 0 Memory: 3.79 GiB used: 2.95 GiB (77.8%)
           Init: systemd v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages:
           pacman: 1873 lib: 527 flatpak: 0 Client: Unknown Client: garuda-assistant inxi: 3.3.08

I need some help with two failures my pc reported back to me, but that I don't know how to verify, therefore what it is or how to fix it.

1st >> When I turn off my system (it doesn't happen when rebooting), both in Garuda and on Pop!OS I get again the plymouth screen with the initial info from when I booted up and then it pops up for half a sec some new three lines, from which I could only grasp

failed to unmount system, ignoring

It shuts down normally besides that, that message have been popping up for a few days now without any practical issues for me, and I'm only having time to deal with it now.

2nd >> I finally started using Htop as an alternative to monitor my system's stuff, and I didn't know how much fun it was xD but while setting it up and experimenting, on the "Systemd state" meter, it appeared "degraded (1/380 failed)".
I thought this could be related to the shuting down issue and went to see if the same feedback appeared on Pop!OS, it doesn't. So I guess this is Garuda related? But it could still be related to the 1st failure, so I thought it would be nice to put it under this same post.

That's it, apart the failures being reported to me, again, I didn't notice any practical issues and everything is "working fine".

Sorry for any inconvenience

I don't actually know if the forum could help me with these matters, since i have no idea what they are, I'm sorry if it's not a pertinent issue to the Garuda comunnity.

Thanks for reading,
Thanks for all and any help!

5 Likes

hello welcome to the forum .
For u 2. problem type systemctl in konsole and look what service failed

4 Likes

I've been getting some similar behavior at shut-down lately too (but couldn´t grasp any of the errors messages). Not having any noticeable problem though, just the messages themselves.

I'm not that knowledgeable about it, but think It might be useful for someone to assist to share the output of systemctl --failed and journal -p 3 -b.

To see if our situation matches I'll share mine, respectively:

systemctl --failed

UNIT                        LOAD   ACTIVE SUB    DESCRIPTION
● pacman-files.service        loaded failed failed pacman files database update
● plymouth-deactivate.service loaded failed failed Deactivate Plymouth Boot Screen

LOAD   = Reflects whether the unit definition was properly loaded.
ACTIVE = The high-level unit activation state, i.e. generalization of SUB.
SUB    = The low-level unit activation state, values depend on unit type.
2 loaded units listed.

journalctl -p 3 -b

-- Journal begins at Sat 2021-10-09 09:39:25 CDT, ends at Fri 2021-10-29 15:19:03 CDT. --
oct 29 15:01:08 Xolotl kernel:
oct 29 15:01:08 Xolotl kernel: sp5100-tco sp5100-tco: Watchdog hardware is disabled
oct 29 15:01:08 Xolotl systemd-udevd[449]: host6: /usr/lib/udev/rules.d/50-sata.rules:2 Failed to write ATTR{/sys/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:09:00.3/usb4/4-3/4-3:1.0/host6/scsi_host/host6/link_power_mana>
oct 29 15:01:09 Xolotl systemd[1]: Failed to start Deactivate Plymouth Boot Screen.
oct 29 15:01:09 Xolotl systemd[1]: Failed to start pacman files database update.
oct 29 15:01:09 Xolotl systemd-udevd[452]: host7: /usr/lib/udev/rules.d/50-sata.rules:2 Failed to write ATTR{/sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.2/0000:02:00.0/usb1/1-7/1-7.1/1-7.1:1.0/host7/scsi_host/host7/link_po>
oct 29 15:01:11 Xolotl kernel: Bluetooth: hci0: Reading Intel version information failed (-110)
oct 29 15:01:11 Xolotl kernel: Bluetooth: hci0: Intel Read version failed (-110)
oct 29 15:01:11 Xolotl kernel: Bluetooth: hci0: command 0xfc05 tx timeout
oct 29 15:01:19 Xolotl systemd[4577]: Failed to start Profile-sync-daemon.
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
lines 1-11/11 (END)

Finally my

inxi -Fza

System:    Kernel: 5.14.14-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=543c6354-5d39-4703-bb64-407600dc772d rw
[email protected] quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 resume=UUID=65b1555e-e8e7-41cb-84a2-63265cdbd7db loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.2 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux
base: Arch Linux
Machine:   Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <filter>
Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) v: Rev X.0x serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 2423
date: 08/10/2021
Battery:   Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Mouse M325 serial: <filter> charge: 55% (should be ignored)
rechargeable: yes status: Discharging
CPU:       Info: 6-Core model: AMD Ryzen 5 5600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3 family: 19 (25) model-id: 21 (33)
stepping: 0 microcode: A201016 cache: L2: 3 MiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 88796
Speed: 3593 MHz min/max: 2200/3700 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 3593 2: 3626 3: 3595 4: 3598 5: 3590
6: 3795 7: 3597 8: 3589 9: 3599 10: 3599 11: 3596 12: 3599
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] vendor: ASUSTeK driver: nvidia v: 470.74 alternate: nouveau,nvidia_drm
bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 10de:1d01 class-ID: 0300
Device-2: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-2:3 chip-ID: 046d:0825
class-ID: 0102 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 81 s-size: 602x343mm (23.7x13.5") s-diag: 693mm (27.3")
Monitor-1: HDMI-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 82 size: 598x336mm (23.5x13.2") diag: 686mm (27")
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 470.74 direct render: Yes
Audio:     Device-1: NVIDIA GP108 High Definition Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 07:00.1
chip-ID: 10de:0fb8 class-ID: 0403
Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 09:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: Yamaha Steinberg UR22 type: USB driver: snd-usb-audio bus-ID: 3-1:2 chip-ID: 0499:1509 class-ID: ff00
Device-4: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-2:3 chip-ID: 046d:0825
class-ID: 0102 serial: <filter>
Sound Server-1: ALSA v: k5.14.14-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.39 running: yes
Network:   Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp5s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: f000 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-5:9 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: no
address: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 1.14 TiB used: 778.94 GiB (66.9%)
SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital model: WDS250G3X0C-00SJG0 size: 232.89 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 111110WD temp: 37.9 C
scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: Seagate model: ST1000LM035-1RK172 size: 931.51 GiB block-size:
physical: 4096 B logical: 512 B type: HDD rpm: 5400 serial: <filter> rev: 1053 scheme: MBR
Partition: ID-1: / raw-size: 100 GiB size: 100 GiB (100.00%) used: 34.46 GiB (34.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3
maj-min: 259:3
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1
maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 128.59 GiB size: 128.59 GiB (100.00%) used: 22.09 GiB (17.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4
maj-min: 259:4
ID-4: /var/log raw-size: 100 GiB size: 100 GiB (100.00%) used: 34.46 GiB (34.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3
maj-min: 259:3
ID-5: /var/tmp raw-size: 100 GiB size: 100 GiB (100.00%) used: 34.46 GiB (34.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3
maj-min: 259:3
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 4 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: swap-2 type: zram size: 15.54 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:   System Temperatures: cpu: 39.6 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 39 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 0%
Info:      Processes: 385 Uptime: 23m wakeups: 11 Memory: 15.54 GiB used: 4.55 GiB (29.3%) Init: systemd v: 249
tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1537 lib: 341 Shell: fish v: 3.3.1
default: Bash v: 5.1.8 running-in: yakuake inxi: 3.3.08

1 Like

Hi, smoky! Thanks, I never remember the command to see this kind of logs. The failed stuff follows below.

Aditionally, I filmed the shutdown and paused on the errors, it says:

62.278747] sd-unmoun[2461]: Failed to unmount /oldroot: Device or resource busy
62.280200] sd-unmoun[2462]: Failed to unmount /oldroot/sys: Device or resource busy
62.201001] shutdown[1]: Failed to finalize file systems, ignoring.

(I'm changing the issue's title so it can be better tailored)

The failed results based on ninio's feedback:

systemctl --failed
UNIT                          LOAD   ACTIVE SUB    DESCRIPTION                  
● bluetooth-autoconnect.service loaded failed failed Bluetooth autoconnect service

LOAD   = Reflects whether the unit definition was properly loaded.
ACTIVE = The high-level unit activation state, i.e. generalization of SUB.
SUB    = The low-level unit activation state, values depend on unit type.
1 loaded units listed.
journalctl -p 3 -b
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: x86/cpu: VMX (outside TXT) disabled by BIOS
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210604/psargs-330)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210604/psparse-529)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210604/psargs-330)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210604/psparse-529)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.SPT5._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210604/psargs-330)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.SPT5._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210604/psparse-529)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.SPT5._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20210604/psargs-330)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.SPT5._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20210604/psparse-529)
out 29 20:30:39 ojin-pc-1 kernel: 
out 29 20:30:47 ojin-pc-1 kernel: hdaudio hdaudioC0D3: Unable to bind the codec
out 29 20:30:47 ojin-pc-1 systemd-tmpfiles[453]: Failed to write file "/sys/module/pcie_aspm/parameters/policy": Operation not permitted
out 29 20:30:57 ojin-pc-1 smbd[573]: [2021/10/29 20:30:57.137129,  0] ../../source3/smbd/server.c:1738(main)
out 29 20:30:57 ojin-pc-1 smbd[573]:   smbd version 4.15.1 started.
out 29 20:30:57 ojin-pc-1 smbd[573]:   Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2021
out 29 20:31:01 ojin-pc-1 connman-vpnd[604]: Can't load /usr/lib/connman/plugins-vpn/openconnect.so: libopenconnect.so.5: cannot open shared object file: No such file o>
out 29 20:31:22 ojin-pc-1 sddm-helper[2204]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
out 29 20:31:34 ojin-pc-1 pulseaudio[2518]: Master sink not found.
out 29 20:31:34 ojin-pc-1 pulseaudio[2518]: Failed to load module "module-ladspa-sink" (argument: "sink_name=ladspa_output.mbeq_1197.mbeq sink_master=alsa_output.pci-00>
out 29 20:31:34 ojin-pc-1 pulseaudio[2518]: Sink ladspa_output.mbeq_1197.mbeq does not exist.
out 29 20:31:34 ojin-pc-1 pulseaudio[2518]: No sink found by this name or index.
out 29 20:31:58 ojin-pc-1 pulseaudio[2518]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NoReply: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote>

I couldn't find any matches between mine's and ninio's feedback, nor any line related to the message I get while shutindown... but could it be the bluetooth the thing that failed in systemd according to htop readings?

yes this is why htop show degraded if u not need bluetooth autoconect u can disable it .. after a reboot u will see in htop no more degaded . u can disable it in Garuda assistent -system components - bluetooth

sorry for the other problems i have no idea (im still a noob :wink: ) but maybee some other can help

2 Likes

Well, thanks smoky. I suppose this is very much the solution :3

1 out of 2 is done, and that is the important thing. Maybe I'll try researching a little more on the first issue since this post got a little cold xD

Alright, I did some research on failed to remove /oldboot, it's possibly a systemd x nvidia thingy with ofc no solution, but no actual problem

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=342142

As there is no solution to problem n1, I'm marking the solution of problem n2 as 'it' to close the topic.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.