Cannot get Garuda to install Nvidia Drivers for 4060

Hello,

I have gone through and attempted to get the nvidia drivers installed for my 4060 on my new laptop. The automated installer from the setup assistant doesn't seem to recognize my card, and when I go into hardware configuration it says unknown device.

I went through the guide that the asus-linux community have for getting linux to work on asus hardware, and tried using the g14 kernel and manually installed the nvidia driver, but after manually installing it, my system became unstable and would crash to the login screen every few minutes.
I've been scouring the archwiki and the garuda forums, and I have not been able to find a solution, so thats why I am opening this request.

System:
Kernel: 6.2.13-zen-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.1
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=ce0a6802-7052-403b-8a36-54748d3777d9 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.27.5 tk: Qt v: 5.15.9 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: ROG Zephyrus G14 GA402XV_GA402XV
v: 1.0 serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: GA402XV v: 1.0 serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends LLC. v: GA402XV.306 date: 04/21/2023
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 77.2 Wh (100.0%) condition: 77.2/76.0 Wh (101.5%)
volts: 17.7 min: 15.9 model: AS3FYCe3KC GA40249 type: Unknown
serial: <filter> status: full
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 7940HS w/ Radeon 780M Graphics bits: 64
type: MT MCP arch: Zen 4 gen: 5 level: v4 note: check built: 2022+
process: TSMC n5 (5nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x74 (116) stepping: 1
microcode: 0xA704101
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 8 MiB desc: 8x1024 KiB
L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
Speed (MHz): avg: 1498 high: 1611 min/max: 1600/6844 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1600 2: 1506
3: 1278 4: 1357 5: 1597 6: 1600 7: 1277 8: 1277 9: 1600 10: 1600 11: 1600
12: 1600 13: 1611 14: 1600 15: 1278 16: 1600 bogomips: 127766
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: NVIDIA AD107M [GeForce RTX 4060 Max-Q / Mobile]
vendor: ASUSTeK GN21-X4 driver: N/A alternate: nouveau non-free: 530.xx+
status: current (as of 2023-05) arch: Lovelace code: AD1xx
process: TSMC n4 (5nm) built: 2022-23+ pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
lanes: 8 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:28e0 class-ID: 0300
Device-2: AMD Phoenix1 vendor: ASUSTeK Phoenix driver: amdgpu v: kernel
arch: RDNA-3 code: Phoenix process: TSMC n4 (4nm) built: 2022+ pcie: gen: 4
speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3,
DP-4, DP-5, DP-6, DP-7, DP-8 bus-ID: 65:00.0 chip-ID: 1002:15bf
class-ID: 0300 temp: 50.0 C
Device-3: Sonix USB2.0 FHD UVC WebCam driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-1:2 chip-ID: 3277:0018
class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 with: Xwayland v: 23.1.1
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1600 s-dpi: 96 s-size: 677x423mm (26.65x16.65")
s-diag: 798mm (31.43")
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP model: TL140ADXP02-0 built: 2022
res: 2560x1600 hz: 165 dpi: 216 gamma: 1.2 size: 301x188mm (11.85x7.4")
diag: 355mm (14") ratio: 16:10 modes: max: 2560x1600 min: 640x480
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 23.0.3 renderer: AMD Radeon Graphics (gfx1103_r1
LLVM 15.0.7 DRM 3.49 6.2.13-zen-1-zen) direct-render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 8 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:22be
class-ID: 0403
Device-2: AMD Rembrandt Radeon High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 65:00.1 chip-ID: 1002:1640 class-ID: 0403
Device-3: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: ASUSTeK
driver: snd_pci_ps v: kernel alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x,
snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x, snd_acp_pci, snd_rpl_pci_acp6x,
snd_sof_amd_renoir, snd_sof_amd_rembrandt pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
lanes: 16 bus-ID: 65:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-4: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 65:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.2.13-zen-1-zen status: kernel-api tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 0.3.70 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX210/AX211/AX411 160MHz driver: iwlwifi v: kernel
pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:2725
class-ID: 0280
IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX210 Bluetooth driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 8087:0032
class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.03 TiB used: 7.16 GiB (0.7%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
model: SSD 970 EVO Plus 1TB size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: 2B2QEXM7 temp: 44.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: Type-C size: 119.51 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: USB rev: 3.1 spd: 5 Gb/s
lanes: 1 mode: 3.2 gen-1x1 tech: N/A serial: <filter> fw-rev: 1100
scheme: GPT
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%) used: 7.16 GiB (8.1%)
fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%)
used: 7.16 GiB (8.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-4: /var/log raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%)
used: 7.16 GiB (8.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%)
used: 7.16 GiB (8.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 14.85 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 51.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 2100
Info:
Processes: 373 Uptime: 29m wakeups: 5 Memory: available: 14.85 GiB
used: 2.76 GiB (18.6%) Init: systemd v: 253 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 13.1.1 Packages: pm: pacman pkgs: 1163
libs: 325 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.6.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.27
Garuda (2.6.16-1):
System install date:     2023-05-16
Last full system update: 2023-05-16 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Failed units:

Welcome :slight_smile:

First thing

Last full system update: 2023-05-16 ↻

restart.

Second, search in forum first before you open a help request, please.

Maybe this will help

or try other kernel, or you just have to wait for kernel/nvidia that support your new hardware.

2 Likes

The switching between integrated and dedicated graphics doesn't help me because I can't get the proprietary driver to install using the setup assistant, it goes through and attempts to scan, and then just goes straight to installing software. Would this be caused by the kernel not recognizing the card?

Updated inxi

System:
Kernel: 6.3.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.1.1
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=ce0a6802-7052-403b-8a36-54748d3777d9 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.27.5 tk: Qt v: 5.15.9 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: ROG Zephyrus G14 GA402XV_GA402XV
v: 1.0 serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: GA402XV v: 1.0 serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends LLC. v: GA402XV.306 date: 04/21/2023
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 77.2 Wh (100.0%) condition: 77.2/76.0 Wh (101.5%)
volts: 17.7 min: 15.9 model: AS3FYCe3KC GA40249 type: Unknown
serial: <filter> status: full
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 7940HS w/ Radeon 780M Graphics bits: 64
type: MT MCP arch: Zen 4 gen: 5 level: v4 note: check built: 2022+
process: TSMC n5 (5nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x74 (116) stepping: 1
microcode: 0xA704101
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 8 MiB desc: 8x1024 KiB
L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
Speed (MHz): avg: 1874 high: 4690 min/max: 1600/6844 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1660 2: 1600
3: 1600 4: 1439 5: 1520 6: 1876 7: 2385 8: 1600 9: 2286 10: 1330 11: 1876
12: 1600 13: 1606 14: 1600 15: 4690 16: 1331 bogomips: 127767
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: NVIDIA AD107M [GeForce RTX 4060 Max-Q / Mobile]
vendor: ASUSTeK GN21-X4 driver: N/A alternate: nouveau non-free: 530.xx+
status: current (as of 2023-05) arch: Lovelace code: AD1xx
process: TSMC n4 (5nm) built: 2022-23+ pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
lanes: 8 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:28e0 class-ID: 0300
Device-2: AMD Phoenix1 vendor: ASUSTeK Phoenix driver: amdgpu v: kernel
arch: RDNA-3 code: Phoenix process: TSMC n4 (4nm) built: 2022+ pcie: gen: 4
speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3,
DP-4, DP-5, DP-6, DP-7, DP-8 bus-ID: 65:00.0 chip-ID: 1002:15bf
class-ID: 0300 temp: 52.0 C
Device-3: Sonix USB2.0 FHD UVC WebCam driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-1:2 chip-ID: 3277:0018
class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 with: Xwayland v: 23.1.1
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1600 s-dpi: 96 s-size: 677x423mm (26.65x16.65")
s-diag: 798mm (31.43")
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP model: TL140ADXP02-0 built: 2022
res: 2560x1600 hz: 165 dpi: 216 gamma: 1.2 size: 301x188mm (11.85x7.4")
diag: 355mm (14") ratio: 16:10 modes: max: 2560x1600 min: 640x480
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 23.0.3 renderer: AMD Radeon Graphics (gfx1103_r1
LLVM 15.0.7 DRM 3.52 6.3.2-zen1-1-zen) direct-render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 8 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:22be
class-ID: 0403
Device-2: AMD Rembrandt Radeon High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 65:00.1 chip-ID: 1002:1640 class-ID: 0403
Device-3: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: ASUSTeK
driver: snd_pci_ps v: kernel alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x,
snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x, snd_acp_pci, snd_rpl_pci_acp6x,
snd_sof_amd_renoir, snd_sof_amd_rembrandt pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
lanes: 16 bus-ID: 65:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-4: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 65:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.3.2-zen1-1-zen status: kernel-api tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 0.3.70 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX210/AX211/AX411 160MHz driver: iwlwifi v: kernel
pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:2725
class-ID: 0280
IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX210 Bluetooth driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 8087:0032
class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.03 TiB used: 7.47 GiB (0.7%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
model: SSD 970 EVO Plus 1TB size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: 2B2QEXM7 temp: 45.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: Type-C size: 119.51 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: USB rev: 3.1 spd: 5 Gb/s
lanes: 1 mode: 3.2 gen-1x1 tech: N/A serial: <filter> fw-rev: 1100
scheme: GPT
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%) used: 7.47 GiB (8.5%)
fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%)
used: 7.47 GiB (8.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-4: /var/log raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%)
used: 7.47 GiB (8.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 87.89 GiB size: 87.89 GiB (100.00%)
used: 7.47 GiB (8.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 14.85 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 54.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 2100
Info:
Processes: 383 Uptime: 0m wakeups: 5 Memory: available: 14.85 GiB
used: 2.39 GiB (16.1%) Init: systemd v: 253 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 13.1.1 Packages: pm: pacman pkgs: 1163
libs: 325 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.6.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.27
Garuda (2.6.16-1):
System install date:     2023-05-16
Last full system update: 2023-05-16
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Failed units:

Just a hint.

Did you?
How do you do to install the driver?

sudo dkms autoinstall

???

2 Likes

Sudo Dkms Autoinstall didn't do anything,

So I installed DKMS,

Sudo DKMS autoinstall still didn't do anything

So I installed the nvidia dkms drivers using Pacman -S Nvidia-dkms per the arch wiki,
Drivers installed, Garuda still doesn't see the driver, in its hardware configurator, and I still don't get any option to install the driver in Garuda's own tools.

Please, post log from terminal as text (!!!), Sudo DKMS is wrong, copy and paste.

from post above. Move mouse over the text.
Use always sudo pacman -Syu <package name>.
It is important to keep the syntax, upper and lower case is important for commands to work in the terminal.
Please, post also as text output from

mhwd -li
1 Like
╰─λ sudo dkms autoinstall

╭─[email protected] in ~ as 🧙 took 34ms
╰─λ mhwd -li
> Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
video-linux            2021.08.29                true            PCI


Warning: No installed USB configs!

╭─[email protected] in ~ as 🧙 took 595ms
╰─λ

I think this is good advice. Try booting the LTS kernel, then try installing the driver again.

2 Likes

2 posts were split to a new topic: Difficulty installing proprietary Nvidia driver