Wineboot stalls on creating new wine prefixes

When setting up a new wineprefix, wineboot takes forever and eventually stalls out. Applications will not load from prefixes created with system wine. Proton seems to work via steam, but things that don't go through steam don't seem to load. I get errors that seem to indicate kernel32 is missing but I've confirmed it is present in prefix c:\windows\system32.dll and has a file size.

╰─λ inxi -Faz
System: Kernel: 5.14.10-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=f3a4296d-0c09-4a38-ba63-3719f5db81dc rw [email protected] quiet splash
rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 systemd.unified_cgroup_hierarchy=1
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.22.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX X570-E GAMING v: Rev X.0x serial:
UEFI: American Megatrends v: 2816 date: 11/24/2020
CPU: Info: 8-Core model: AMD Ryzen 7 5800X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3 family: 19 (25)
model-id: 21 (33) stepping: 0 microcode: A201009 cache: L2: 4 MiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 121599
Speed: 3625 MHz min/max: 2200/3800 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 3625 2: 3402
3: 3594 4: 3575 5: 3422 6: 3543 7: 4242 8: 3493 9: 3546 10: 3512 11: 3375 12: 3257
13: 3926 14: 3714 15: 3328 16: 3322
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics: Device-1: NVIDIA GA102 [GeForce RTX 3080] vendor: eVga.com. driver: nvidia v: 470.74
alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 0b:00.0 chip-ID: 10de:2206 class-ID: 0300
Device-2: Valve 3D Camera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 6-4.1:4 chip-ID: 28de:2400
class-ID: 0e02 serial:
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: nvidia
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 110 s-size: 591x332mm (23.3x13.1")
s-diag: 678mm (26.7")
Monitor-1: HDMI-0 res: 2560x1440 dpi: 109 size: 597x336mm (23.5x13.2") diag: 685mm (27")
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 3080/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 470.74
direct render: Yes
Audio: Device-1: NVIDIA GA102 High Definition Audio vendor: eVga.com. driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 0b:00.1 chip-ID: 10de:1aef class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 0d:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: SteelSeries ApS Arctis Pro Wireless type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-1.3:5 chip-ID: 1038:1294 class-ID: 0300
Device-4: Valve Valve VR Radio type: USB driver: cdc_acm,hid-generic,usbhid
bus-ID: 5-4.3.2:8 chip-ID: 28de:2102 class-ID: 0a00 serial:
Device-5: Valve Valve VR Radio & HMD Mic type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 5-4.3.3:9 chip-ID: 28de:2102
class-ID: 0102 serial:
Sound Server-1: ALSA v: k5.14.10-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.38 running: yes
Network: Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 8086:2723
class-ID: 0280
IF: wlp5s0 state: up mac:
Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: e000
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: up speed: 2500 Mbps duplex: full mac:
Device-3: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb v: kernel port: d000
bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp7s0 state: down mac:
IF-ID-1: anbox0 state: down mac:
Bluetooth: Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-6:7
chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address:
Drives: Local Storage: total: 19.12 TiB used: 7.81 TiB (40.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Mushkin model: MKNSSDPE2TB-D8 size: 1.82 TiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: rev: 42A2S8MA temp: 46.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:1 vendor: Mushkin model: MKNSSDPE2TB-D8 size: 1.82 TiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: rev: 42A2S8MA temp: 54.9 C scheme: GPT
ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST8000DM004-2CX188 size: 7.28 TiB
block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5425
serial: rev: 0001 scheme: GPT
ID-4: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST8000DM004-2CX188 size: 7.28 TiB
block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5425
serial: rev: 0001 scheme: GPT
ID-5: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB model: RAVPOWER DISK00 size: 953.79 GiB block-size:
physical: 4096 B logical: 512 B type: N/A serial: rev: 1404 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition: ID-1: / raw-size: 101.56 GiB size: 101.56 GiB (100.00%) used: 44.7 GiB (44.0%) fs: btrfs
dev: /dev/sdc2 maj-min: 8:34
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 98.4 MiB (98.42%) used: 565 KiB (0.6%) fs: vfat
dev: /dev/sdc1 maj-min: 8:33
ID-3: /home raw-size: 101.56 GiB size: 101.56 GiB (100.00%) used: 14.06 GiB (13.8%)
fs: btrfs dev: /dev/sdc5 maj-min: 8:37
ID-4: /var/log raw-size: 101.56 GiB size: 101.56 GiB (100.00%) used: 44.7 GiB (44.0%)
fs: btrfs dev: /dev/sdc2 maj-min: 8:34
ID-5: /var/tmp raw-size: 101.56 GiB size: 101.56 GiB (100.00%) used: 44.7 GiB (44.0%)
fs: btrfs dev: /dev/sdc2 maj-min: 8:34
Swap: Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.26 GiB used: 41.2 MiB (0.1%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors: System Temperatures: cpu: 60.1 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 62 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 53%
Info: Processes: 472 Uptime: 7h 51m wakeups: 0 Memory: 31.26 GiB used: 6.22 GiB (19.9%)
Init: systemd v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages:
pacman: 1786 lib: 527 Shell: fish v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.8 running-in: konsole
inxi: 3.3.06

Hi there, welcome.
Maybe check if any of the solutions mentioned here help. Just a quick search, I have no idea if this is exactly your issue.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=268400

2 Likes

Are you using Lutris?

Thanks filo, that did help a lot. I searched google and couldn't find anything based on my error but that post you linked led me to PSA: Prefix creation hanging issues · Issue #396 · Frogging-Family/wine-tkg-git · GitHub which said to uninstall gst-editing-services. I uninstalled that and pitivi, which depended on it. It does look like that worked to solve wineboot failing to load. The applications still aren't working but I'll try to check around a bit more on that now that it isn't getting stuck setting up the prefix.

1 Like