VLC NOT starting at ALL

The issue is simple- VLC Media Player by Videolan doesn't work at all doesn't even start/ launches any interface or anything
Tried different repos/sources, tried to built it from git too, restart, reinstall multiple times, changing kernels, etc but it just persists
Also I use MPV and SMPlayer already. Just that VLC I like to work on my PC. Got even printer working and wifi adapter.
This small issue. Please HELP..
I will try all suggestions. My competency-Using linux lightly for 1 years but made switch 3 months back finally fully

inxi

System:
Kernel: 5.18.11-hardened1-1-hardened arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 12.1.0 parameters: pti=on page_alloc.shuffle=1
BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-hardened
root=UUID=10b3e5d1-0274-4dc2-aaa2-ae6daa1710d0 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3 amdgpu.dc=0
Console: pty pts/1 wm: kwin_x11 DM: SDDM Distro: Garuda Linux
base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: Micro-Star model: B450M PRO-VDH (MS-7A38) v: 4.0
serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: M.C0 date: 12/03/2019
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 1600 socket: AM4 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen
built: 2017-19 process: GF 14nm family: 0x17 (23) model-id: 1 stepping: 1
microcode: 0x8001138
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 576 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x64 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 2x8 MiB
Speed (MHz): avg: 3343 high: 3400 min/max: N/A base/boost: 3400/3700
volts: 1.2 V ext-clock: 100 MHz cores: 1: 3400 2: 3400 3: 3400 4: 3400
5: 3400 6: 3400 7: 2721 8: 3400 9: 3400 10: 3400 11: 3400 12: 3400
bogomips: 81626
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590]
vendor: Sapphire driver: amdgpu v: kernel arch: GCN 4 process: GF 14nm
built: 2016-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 ports:
active: HDMI-A-1 empty: DP-1, DP-2, DVI-D-1, HDMI-A-2 bus-ID: 29:00.0
chip-ID: 1002:67df class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: Samsung S22E360
serial: <filter> built: 2016 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 gamma: 1.2
size: 477x268mm (18.78x10.55") diag: 547mm (21.5") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 580 Series (polaris10 LLVM 14.0.6 DRM
3.46 5.18.11-hardened1-1-hardened)
v: 4.6 Mesa 22.1.3 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590]
vendor: Sapphire driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s
lanes: 16 bus-ID: 29:00.1 chip-ID: 1002:aaf0 class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 2b:00.3 chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.11-hardened1-1-hardened running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.55 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: f000 bus-ID: 25:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp37s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Cambridge Silicon Radio Bluetooth Dongle (HCI mode) type: USB
driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-9:2 chip-ID: 0a12:0001 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.36 TiB used: 56.25 GiB (4.0%)
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Crucial model: CT500P1SSD8
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: P3CR010
temp: 44.9 C scheme: GPT
SMART: yes health: PASSED on: 316d 2h cycles: 3,357
read-units: 46,447,210 [23.7 TB] written-units: 40,472,303 [20.7 TB]
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WD10EZEX-00MFCA0 family: Blue size: 931.51 GiB block-size:
physical: 4096 B logical: 512 B sata: 3.1 speed: 6.0 Gb/s type: HDD
rpm: 7200 serial: <filter> rev: 1A01 temp: 30 C scheme: GPT
SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 322d 21h cycles: 3406
Partition:
ID-1: / raw-size: 375.53 GiB size: 375.53 GiB (100.00%)
used: 56.22 GiB (15.0%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p5
maj-min: 259:5
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
used: 25.5 MiB (26.6%) fs: vfat block-size: 512 B dev: /dev/nvme0n1p1
maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 375.53 GiB size: 375.53 GiB (100.00%)
used: 56.22 GiB (15.0%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p5
maj-min: 259:5
ID-4: /var/log raw-size: 375.53 GiB size: 375.53 GiB (100.00%)
used: 56.22 GiB (15.0%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p5
maj-min: 259:5
ID-5: /var/tmp raw-size: 375.53 GiB size: 375.53 GiB (100.00%)
used: 56.22 GiB (15.0%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p5
maj-min: 259:5
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.58 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 45.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1682
Info:
Processes: 331 Uptime: 1m wakeups: 0 Memory: 15.58 GiB
used: 2.08 GiB (13.3%) Init: systemd v: 251 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 14.0.6 Packages: pacman: 1721
lib: 430 Shell: garuda-inxi (sudo) default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.19
Garuda (2.6.5-1):
System install date:     2022-05-25
Last full system update: 2022-07-18
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Yes
Snapshots:               Snapper
Failed units:            dev-binderfs.mount anbox-container-manager.service

Run vlc from a terminal and see if an error appears there.

8 Likes

:wink:

6 Likes

When VLC initially fails to load, just uninstalling it does not remove the old configs it commonly leaves behind. When that happens, no amount of re-installing/removing will help. You'll also have to delete the configs, found, curiously, under .config in userland. Then reinstall.

Hope this helps.

6 Likes

Also, if you get a segfault when trying to start VLC (check journal), you could try:
https://wiki.archlinux.org/title/VLC_media_player#Fault_when_initiating_VLC

2 Likes

This actually worked. Thank you very much for help

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.