Update broke half of my KDE theming I had going, how to reset/restore?

Just updated today after some dunno 2-3 weeks without.

Out of KDE’s System Settings’ Colors & Themes categories —

  • what no longer works: Colors, Application Style, Icons
  • what still works: Window Decorations, Night Light, Plasma Style, Cursors, Splash Screen, Login Screen

“No longer works” meaning: can be selected/applied but is just ignored and not rendered. It falls back to some mostly-white bright coloring, not even selecting the factory-defaults “Breeze Dark” theme changes Colors or Application Style.

(And Dolphin somehow shows red-like-Ubuntu-uses folder icons, I have no such Icon Theme even installed!?)

Any ideas how this KDE theming stuff can be reset/fixed without reverting to snapshot? I’m thinking maybe I should clean up some hidden-somewhere “custom themes” folders and reinstall them clean. Maybe they are now seen as corrupted and bork the works even with Garuda’s factory-default Themes… dunno?

Muchos gracias for all ideas =)

System:
  Kernel: 6.9.8-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 14.1.1
    clocksource: hpet avail: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=1868f654-2472-42d9-bd68-c77b7deb3d50 rw rootflags=subvol=@
    quiet loglevel=3 ibt=off
  Desktop: KDE Plasma v: 6.1.2 tk: Qt v: N/A info: frameworks v: 6.3.0
    wm: kwin_x11 with: krunner vt: 2 dm: SDDM Distro: Garuda base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 21KJ v: ThinkBook 14 G6 ABP
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 v: ThinkBook 14 G6 ABP
    serial: <superuser required>
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0T76530 WIN
    serial: <superuser required> part-nu: LENOVO_MT_21KJ_BU_idea_FM_ThinkBook
    14 G6 ABP uuid: <superuser required> UEFI: LENOVO v: MNCN26WW
    date: 12/20/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 58.3 Wh (98.1%) condition: 59.4/60.0 Wh (99.1%)
    volts: 16.6 min: 15.4 model: BYD2022 L22B4PE0 type: Li-poly serial: <filter>
    status: not charging cycles: 4
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
    arch: Zen 3 gen: 4 level: v3 note: check built: 2021-22
    process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x50 (80) stepping: 0
    microcode: 0xA50000F
  Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
    L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
    L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
  Speed (MHz): avg: 1391 high: 3889 min/max: 400/4546 scaling:
    driver: amd-pstate-epp governor: powersave cores: 1: 2863 2: 400 3: 3889
    4: 400 5: 400 6: 400 7: 2112 8: 400 9: 2001 10: 2026 11: 3634 12: 400
    13: 2134 14: 400 15: 400 16: 400 bogomips: 63874
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: AMD Barcelo vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5
    code: Vega process: GF 14nm built: 2017-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s
    lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s ports: active: eDP-1
    empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 1002:15e7
    class-ID: 0300 temp: 45.0 C
  Device-2: Syntek Integrated Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-4:3 chip-ID: 174f:181d
    class-ID: fe01 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.org v: 1.21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.0
    compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
    alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0
    note: <missing: xdpyinfo/xrandr>
  Monitor-1: eDP-1 model: ChiMei InnoLux 0x1457 built: 2022 res: 1920x1200
    dpi: 162 gamma: 1.2 size: 301x188mm (11.85x7.4") diag: 355mm (14")
    ratio: 16:10 modes: max: 1920x1200 min: 640x480
  API: Vulkan v: 1.3.279 layers: 3 device: 0 type: integrated-gpu name: AMD
    Radeon Graphics (RADV RENOIR) driver: mesa radv v: 24.1.3-arch1.1
    device-ID: 1002:15e7 surfaces: xcb,xlib device: 1 type: cpu name: llvmpipe
    (LLVM 18.1.8 256 bits) driver: mesa llvmpipe v: 24.1.3-arch1.1 (LLVM
    18.1.8) device-ID: 10005:0000 surfaces: xcb,xlib
  API: OpenGL Message: Unable to show GL data. glxinfo is missing.
Audio:
  Device-1: AMD Renoir Radeon High Definition Audio vendor: Lenovo
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
    link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 05:00.1 chip-ID: 1002:1637
    class-ID: 0403
  Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: Lenovo driver: N/A
    alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x,
    snd_acp_pci, snd_rpl_pci_acp6x, snd_pci_ps, snd_sof_amd_renoir,
    snd_sof_amd_rembrandt, snd_sof_amd_vangogh, snd_sof_amd_acp63 pcie: gen: 3
    speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 05:00.5
    chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
  Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4
    speed: 16 GT/s bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.9.8-zen1-1-zen status: kernel-api tools: N/A
  Server-1: PipeWire v: 1.2.0 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1
    port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8852BE PCIe 802.11ax Wireless Network vendor: Lenovo
    driver: rtw89_8852be v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1
    port: 2000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:b852 class-ID: 0280
  IF: wlp3s0 state: down mac: <filter>
  Device-3: ASIX AX88179 Gigabit Ethernet driver: cdc_ncm type: USB rev: 2.1
    speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-1:2 chip-ID: 0b95:1790
    class-ID: 0a00 serial: <filter>
  IF: enp5s0f3u1c2 state: up speed: N/A duplex: half mac: <filter>
  Info: services: NetworkManager,systemd-timesyncd
Bluetooth:
  Device-1: Realtek Bluetooth Radio driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 1.0
    speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 3-4:3 chip-ID: 0bda:4853
    class-ID: e001 serial: <filter>
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 2 state: down bt-service: not found
    rfk-block: hardware: no software: yes address: see --recommends
Drives:
  Local Storage: total: 953.87 GiB used: 419.81 GiB (44.0%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix model: HFS001TEJ4X112N
    size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s
    lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 51040C31 temp: 41.9 C
    scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 419.81 GiB (44.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 6.5 MiB (2.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 419.81 GiB (44.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-4: /var/log raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 419.81 GiB (44.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 419.81 GiB (44.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
  ID-1: swap-1 type: zram size: 27.25 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 16 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
  Memory: total: 28 GiB available: 27.25 GiB used: 2.78 GiB (10.2%)
  Processes: 322 Power: uptime: 21m states: freeze,mem,disk suspend: s2idle
    wakeups: 0 hibernate: platform avail: shutdown, reboot, suspend, test_resume
    image: 10.89 GiB services: org_kde_powerdevil,upowerd Init: systemd v: 256
    default: graphical tool: systemctl
  Packages: pm: pacman pkgs: 1306 libs: 404 tools: octopi Compilers:
    clang: 18.1.8 gcc: 14.1.1 Shell: garuda-inxi default: Bash v: 5.2.26
    running-in: konsole inxi: 3.3.35
Garuda (2.6.26-1):
  System install date:     2024-05-24
  Last full system update: 2024-07-10
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Failed units:            

Try garuda-assistant, restore config.

2 Likes

@SGS thank for you that suggestion, but which checkbox(es) in this screenshot should I tick here? I don’t see a “KDE” or “Themes” one (dunno what “PSD” refers to tho)

Use all :grin:
All config files are in /etc/skel/

You change it, you fix it :blush:

2 Likes

OK done so and re-logged-in but did not solve it at all. Thanks though!

Well c’mon I was only using KDE’s fancy theme-downloading-and-installing features, not editing config files willy-nilly or something. =)

What happens if you create a new user?

3 Likes

Not trying to blame the victim here… but you really need to implement a full backup regimen if you want to be covered when something goes sideways. BTRFS snapshots are in no way a proper replacement for full backups.

2 Likes