Trouble with xdg-desktop-portal and ScreenCasting

Hey there,
I've been facing some problems with xdg-desktop-portal recently. Being on wayland I have the xdp-wlr package installed as one should, but still, trying to screenshare in brave yields a crash and doing the same on firefox just shows nothing.

The latter might be related to the fact that apparently no ff-based browsers are compiled with pipewire support, but anyways I am getting these errors in the console:

** (/usr/lib/xdg-desktop-portal:906774): WARNING **: 23:28:52.500: Failed to get application states: GDBus.Error:org.freedesktop.portal.Error.Failed: Could not get window list
XDP: screen cast session owned by ':1.201' created

** (/usr/lib/xdg-desktop-portal:906774): WARNING **: 23:28:57.933: A backend call failed: No such interface “org.freedesktop.impl.portal.ScreenCast” on object at path /org/freedesktop/portal/desktop
XDP: screen cast session owned by ':1.201' closed

** (/usr/lib/xdg-desktop-portal:906774): WARNING **: 23:28:57.934: Failed to close session implementation: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: Object does not exist at path “/org/freedesktop/portal/desktop/session/1_201/webrtc_session123881657”

the WLR package does have support for Screencasting, proven by the point, that it was working fine before and there also being a screencast support line in the wlr.portal file.

I really don't know, what else I can try right now. I have tested this with several browsers, searched a bunch and checked if people had the same issue, of which one was this, but unresolved. I need your help now.
Thanks!

System:
  Kernel: 5.18.1-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=6e6211b4-cfb4-44c0-8970-5e4a826e0c5e rw [email protected]
    quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3 sysrq_always_enabled=1
    iommu=soft
  Desktop: wayfire v: 0.8.0-94f15048 info: waybar vt: 2 dm: Ly
    v: 0.5.3.r0.g4094d21 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop System: Gigabyte product: AX370-Gaming 3 v: N/A
    serial: <superuser required>
  Mobo: Gigabyte model: AX370-Gaming 3-CF v: x.x
    serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: F50a
    date: 11/27/2019
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 2600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+
    family: 0x17 (23) model-id: 8 stepping: 2 microcode: 0x800820D
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 576 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x64 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
    L3: 16 MiB desc: 2x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 3731 high: 4143 min/max: 2200/3600 boost: enabled
    scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3563 2: 3202
    3: 4141 4: 4132 5: 2838 6: 4143 7: 3023 8: 3500 9: 4002 10: 4101 11: 4019
    12: 4109 bogomips: 86228
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2
    mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Baffin [Radeon RX 550 640SP / 560/560X] vendor: ASUSTeK
    driver: amdgpu v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 8 ports:
    active: DVI-D-1,HDMI-A-1 empty: DP-1 bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 1002:67ff
    class-ID: 0300
  Device-2: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
    bus-ID: 1-2:3 chip-ID: 046d:0825 class-ID: 0102 serial: <filter>
  Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.2
    compositor: wayfire v: 0.8.0-94f15048 driver: X: loaded: amdgpu
    unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu display-ID: 1
  Monitor-1: DVI-D-1 model: Apple Cinema HD Display serial: <filter>
    built: 2003 res: 1920x1200 dpi: 99 gamma: 1.2 size: 495x310mm (19.49x12.2")
    diag: 584mm (23") ratio: 16:10 modes: max: 1920x1200 min: 640x480
  Monitor-2: HDMI-A-1 model: Samsung SyncMaster serial: <filter>
    built: 2007 res: 1680x1050 dpi: 90 gamma: 1.2
    size: 474x296mm (18.66x11.65") diag: 559mm (22") ratio: 16:10 modes:
    max: 1680x1050 min: 720x400
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 560 Series (polaris11 LLVM 13.0.1 DRM
    3.46 5.18.1-zen1-1-zen)
    v: 4.6 Mesa 22.1.1 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD Baffin HDMI/DP Audio [Radeon RX 550 640SP / 560/560X]
    vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s
    lanes: 8 bus-ID: 08:00.1 chip-ID: 1002:aae0 class-ID: 0403
  Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 0a:00.3
    chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403
  Device-3: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
    bus-ID: 1-2:3 chip-ID: 046d:0825 class-ID: 0102 serial: <filter>
  Device-4: C-Media USB Microphone type: USB
    driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-4:4 chip-ID: 0d8c:9700
    class-ID: 0300 serial: <filter>
  Sound Server-1: ALSA v: k5.18.1-zen1-1-zen running: yes
  Sound Server-2: sndio v: N/A running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 16.0 running: no
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.51 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 port: f000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Broadcom BCM20702A0 Bluetooth 4.0 type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-3:4 chip-ID: 0a5c:21e8 class-ID: fe01 serial: <filter>
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 2.96 TiB used: 1.46 TiB (49.3%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 1TB
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: GPT
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB
    size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: 1B6Q scheme: GPT
  ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Western Digital
    model: WD20EFRX-68EUZN0 size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
    rev: 0A82 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 195.03 GiB size: 195.03 GiB (100.00%)
    used: 121.97 GiB (62.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-2: /boot/efi raw-size: 301 MiB size: 300.4 MiB (99.79%)
    used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-3: /home raw-size: 736.18 GiB size: 736.18 GiB (100.00%)
    used: 188.81 GiB (25.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3
  ID-4: /var/log raw-size: 195.03 GiB size: 195.03 GiB (100.00%)
    used: 121.97 GiB (62.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-5: /var/tmp raw-size: 195.03 GiB size: 195.03 GiB (100.00%)
    used: 121.97 GiB (62.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 31.3 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 46.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1491
Info:
  Processes: 375 Uptime: 57m wakeups: 0 Memory: 31.3 GiB
  used: 3.68 GiB (11.8%) Init: systemd v: 251 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: 2086 apt: 0 pacman: 2069 lib: 536
  flatpak: 17 Shell: Zsh v: 5.9 running-in: alacritty inxi: 3.3.16
Garuda (2.6.3-2):
  System install date:     2021-12-28
  Last full system update: 2022-06-06 ↻
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:

Just an idea after a quick search (I'm not in wayland). Check the pinned comment here (the package is in the chaotic-aur, anyway) and relevant reddit post:
https://aur.archlinux.org/packages/firefox-wayland-hg

1 Like

Seems promising, but that also didn't help.

I tried downgrading xdg-dbus-proxy xdg-desktop-portal and xdg-utils, but I'm still experiencing the same problem.

I fixed it. The XDG_CURRENT_DESKTOP variable was unset, which I noticed following The WLR troubleshooting checklist

I added the line Environment=XDG_CURRENT_DESKTOP=Wayfire into the [Service] part of the Service located at /usr/lib/systemd/user/xdg-desktop-portal-wlr.service.

XDP apparently got confused about what I was using

2 Likes

I suggest you read the Arch Wiki entries regarding systemd. It is best to use a systemd drop-in file rather than editing files directly in /usr/lib/systemd:

https://wiki.archlinux.org/title/systemd#Drop-in_files

5 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.