The KDE interface is all enlarged

Hi in my Legion 5 laptop if I start Garuda with NVIDIA Only mode in the BIOS and then with iGPU disabled, when Garuda starts up the interface is all bigger, here are some screens of what I mean:

Only the console occupies the whole interface.

In the settings the scale is set to 100%.

However, if I start in hybrid mode the interface returns to normal:

this is the inxi.

[email protected] in
╰─λ garuda-inxi
System:
Kernel: 5.19.7-zen2-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=8264b564-2957-44e5-8659-c6f4863a734c rw [email protected]
quiet quiet splash nvidia-drm.modeset=1 nogpumanager
rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.25.5 tk: Qt v: 5.15.5 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 82B1 v: Lenovo Legion 5 15ARH05H
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 v: Lenovo Legion 5 15ARH05H
serial: <superuser required>
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <superuser required>
UEFI: LENOVO v: FSCN24WW date: 04/14/2022
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 72.2 Wh (97.0%) condition: 74.4/80.0 Wh (93.0%)
volts: 16.9 min: 15.4 model: Celxpert L19C4PC1 type: Li-poly
serial: <filter> status: not charging cycles: 84
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 2 gen: 3 built: 2020-22 process: TSMC n7 (7nm) family: 0x17 (23)
model-id: 0x60 (96) stepping: 1 microcode: 0x8600104
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2505 high: 3173 min/max: 1400/2900 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 2900 2: 1800
3: 2900 4: 2215 5: 3173 6: 2900 7: 2900 8: 2900 9: 1397 10: 2170 11: 1594
12: 2466 13: 2900 14: 2900 15: 2076 16: 2900 bogomips: 92629
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT enabled with STIBP
protection
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP:
always-on, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU106M [GeForce RTX 2060 Mobile] vendor: Lenovo
driver: nvidia v: 515.65.01 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 515.xx+
status: current (as of 2022-07) arch: Turing code: TUxxx
process: TSMC 12nm built: 2018-22 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8
link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 ports: active: none
off: HDMI-A-1 empty: DP-1,eDP-2 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f15
class-ID: 0300
Device-2: AMD Renoir vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel
arch: GCN-5.1 code: Vega-2 process: TSMC n7 (7nm) built: 2018-21 pcie:
gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: none
bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300
Device-3: IMC Networks Integrated Camera type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-3:3 chip-ID: 13d3:56ff class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting,nvidia unloaded: amdgpu
gpu: amdgpu,nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1013x285mm (39.88x11.22")
s-diag: 1052mm (41.43")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-0 note: disabled pos: right
model: Acer R240Y serial: <filter> built: 2019 res: 1920x1080 hz: 75
dpi: 93 gamma: 1.2 size: 527x296mm (20.75x11.65") diag: 604mm (23.8")
ratio: 16:9 modes: max: 1920x1080 min: 640x480
Monitor-2: eDP-1 mapped: eDP-1-1 pos: primary,left model: AU Optronics
0xd1ed built: 2019 res: 1920x1080 hz: 120 dpi: 142 gamma: 1.2
size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 640x480
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 2060/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA
515.65.01 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA TU106 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 8 link-max: lanes: 16
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:10f9 class-ID: 0403
Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: Lenovo
driver: N/A alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x,
snd_pci_acp6x, snd_acp_pci, snd_sof_amd_renoir pcie: gen: 4
speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 05:00.5 chip-ID: 1022:15e2
class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Lenovo
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.19.7-zen2-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.57 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: 2000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
IF-ID-2: vmnet1 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
IF-ID-3: vmnet8 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 5-3:8 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 4 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 491.5 GiB used: 389.27 GiB (79.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Lenovo
model: UMIS RPITJ512VME2OWD size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: 1.4C1908 temp: 53.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: Kingston
model: DataTraveler 2.0 size: 14.56 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 0000 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 124.25 GiB size: 124.25 GiB (100.00%) used: 78.22 GiB
(63.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%) used: 44.9 MiB
(46.7%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 124.25 GiB size: 124.25 GiB (100.00%) used: 78.22
GiB (63.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4
ID-4: /var/log raw-size: 124.25 GiB size: 124.25 GiB (100.00%) used: 78.22
GiB (63.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4
ID-5: /var/tmp raw-size: 124.25 GiB size: 124.25 GiB (100.00%) used: 78.22
GiB (63.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 30.73 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 82.4 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
GPU: device: nvidia screen: :0.0 temp: 56 C device: amdgpu temp: 54.0 C
Info:
Processes: 422 Uptime: 2m wakeups: 1 Memory: 30.73 GiB used: 6.79 GiB
(22.1%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: 1606 pacman: 1592 lib: 367
flatpak: 5 snap: 9 Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.20
Garuda (2.6.6-2):
System install date:     2022-06-28
Last full system update: 2022-09-08
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:            mountDisks.service systemd-networkd-wait-online.service

Not the KDE interface is enlarged, your settings are wrong :wink:

You have different dpi and hz and sizes.

But, IDK about this things, sorry.

4 Likes

Oh, sorry, yes i've two monitor with different DPI and Hz, but with iGPU it work well..

In i3wm I can set in

#.Xresources
Xft.dpi: 120

on my 3840x2160 monitor or 96 on my 1920x1080 screen.
So you must use the dpi you need for diff. GPU.

2 Likes

Maybe in the first case you can review and update your GPU settings with nvidia-settings, automatically or manually, see:
https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA#nvidia-settings

2 Likes

Then don't :slight_smile:

1 Like

I don't do it because it's fun, but because the HDMI is connected directly to the GPU, so when I run it in hybrid mode, Garuda detects the monitor but doesn't project anything, I've made 1000 attempts by editing the Xorg file and creating the configuration with nvidia xconfig, and following arch's guides on how to use Nvidia PRIME, the only result I get is a total waste of time.
I have noticed, however, that using Nvidia-only mode from the BIOS allows my monitor to be projected well and without suffering from stuttering

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.