The interface does not work after minimizing the game

Hello Garuda users & devs!

I have Garuda KDE Dr460nized installed. I really like this distro, but I have one serious (just for me) problem.

My hobby is writing game plugins for the old Counter-Strike 1.6 game. I run this game with Proton. (Steam version and standalone version, called PortProton). I often have to minimize the game to test it.

And the problem is that sometimes, after minimizing the game, the system interface becomes broken. The game window becomes small and black - there is no picture. Window switching (alt+tab), switching between applications in Latte Dock does not work.
Even if I manage to launch the terminal or the system monitor and close the game process, the problem remains. Only rebooting the PC helps.

You might think it's only because of proton. BUT. I usually use VLC as a video player, but a few times I had to use MPV.
And once I ran into exactly the same problem when minimizing (or exiting full screen mode) a full screen MPV!

I am willing to provide the necessary information if needed.

I hope for your help, I really do not want to install another distro.

System:
Kernel: 6.0.10-zen2-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=ec94e14c-f305-4bd1-aae7-2037238162d6 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=a915aef2-ea70-4a51-8371-3b8058faddb9 loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.4 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: HUANANZHI X99 product: N/A v: NALEX
serial: <superuser required>
Mobo: HUANANZHI model: X99-BD4 v: V1.1, NALEX serial: <superuser required>
UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: 5.11 date: 11/01/2020
CPU:
Info: model: Intel Xeon E5-2666 v3 bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell
level: v3 note: check built: 2013-15 process: Intel 22nm family: 6
model-id: 0x3F (63) stepping: 2 microcode: 0x49
Topology: cpus: 1x cores: 10 tpc: 2 threads: 20 smt: enabled cache:
L1: 640 KiB desc: d-10x32 KiB; i-10x32 KiB L2: 2.5 MiB desc: 10x256 KiB
L3: 25 MiB desc: 1x25 MiB
Speed (MHz): avg: 3492 high: 3500 min/max: 1200/3500 scaling:
driver: intel_cpufreq governor: performance cores: 1: 3492 2: 3492 3: 3492
4: 3492 5: 3492 6: 3492 7: 3492 8: 3492 9: 3494 10: 3492 11: 3492 12: 3492
13: 3492 14: 3492 15: 3492 16: 3491 17: 3493 18: 3500 19: 3498 20: 3492
bogomips: 115732
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
vulnerable
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: conditional, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GA104 [GeForce RTX 3070 Ti] driver: nvidia v: 525.60.11
alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 520.xx+
status: current (as of 2022-10) arch: Ampere code: GAxxx
process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10de:2482
class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
compositor: kwin_x11 driver: N/A display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3440x1440 s-dpi: 110 s-size: 795x333mm (31.30x13.11")
s-diag: 862mm (33.93")
Monitor-1: DP-2 pos: primary res: 3440x1440 dpi: 109
size: 800x330mm (31.5x12.99") diag: 865mm (34.07") modes: N/A
Monitor-2: HDMI-0 size-res: N/A modes: N/A
API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 525.60.11 renderer: NVIDIA GeForce RTX 3070
Ti/PCIe/SSE2 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 3-5:3 chip-ID: 0c76:1617
class-ID: 0300 serial: <filter>
Device-2: NVIDIA GA104 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4
speed: 16 GT/s bus-ID: 03:00.1 chip-ID: 10de:228b class-ID: 0403
Device-3: JMTek LLC. USB PnP Audio Device type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Sound API: ALSA v: k6.0.10-zen2-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.61 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.18 TiB used: 791.26 GiB (65.7%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 model: NX-512 size: 476.94 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4
type: SSD serial: <filter> rev: SN08381 temp: 35.9 C scheme: MBR
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 500GB
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: MBR
ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Hitachi model: HDS721025CLA682
size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: A41A scheme: MBR
ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB model: USB DISK 2.0 size: 28.88 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A serial: <filter>
rev: PMAP scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 442.62 GiB size: 442.62 GiB (100.00%)
used: 265.18 GiB (59.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-2: /home raw-size: 442.62 GiB size: 442.62 GiB (100.00%)
used: 265.18 GiB (59.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /var/log raw-size: 442.62 GiB size: 442.62 GiB (100.00%)
used: 265.18 GiB (59.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-4: /var/tmp raw-size: 442.62 GiB size: 442.62 GiB (100.00%)
used: 265.18 GiB (59.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.25 GiB used: 257.5 MiB (0.8%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 34.31 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 22.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 58 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 0%
Info:
Processes: 458 Uptime: 48m wakeups: 0 Memory: 31.25 GiB
used: 10.03 GiB (32.1%) Init: systemd v: 252 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: 1993 pm: pacman pkgs: 1985
libs: 548 tools: octopi,pamac,paru pm: flatpak pkgs: 8 Shell: fish v: 3.5.1
running-in: konsole inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.10-1):
System install date:     2022-08-31
Last full system update: 2022-12-08
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       <superuser required>
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Hi there, welcome to the forum.
When it happens check in the system settings the status of the compositor, and if offered to reset it, go for it.
And, in general, you can enable / disable the compositor on the fly with alt+shift+F12.

4 Likes

check in the system settings the status of the compositor, and if offered to reset it, go for it.

Sorry, but where I can find it?

Just an idea, whoogle it

4 Likes

Ah, you're right. I'm a little confused by the fact that in my localization this item literally means "Provision of effects".
So, I turned them off and will monitor the system's behavior

I haven't figured out where I'm supposed to see this, but visually I see that the effects are disabled when game is open.

I disabled the "Allow applications to block mode with graphical effects" checkbox in compositor settings, and that seems to have solved the problem.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.