Steam input no longer working

garuda-inxi
System:
  Kernel: 5.15.31-1-lts arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts
    root=UUID=ef15347e-a4da-4628-afc3-2bff20cbb710 rw [email protected]
    rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 libahci.ignore_sss=1
    resume=UUID=e7745511-30a0-4b3d-93c1-4bc3daa8b2b8 loglevel=3
    sysrq_always_enabled=1 nowatchdog iommu=pt
  Desktop: KDE Plasma v: 5.24.3 tk: Qt v: 5.15.3 info: latte-dock
    wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASRock model: X470 Taichi serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends v: P4.86 date: 01/27/2022
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_1 model: Logitech Wireless Mouse MX Master 3
    serial: <filter> charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes
    status: discharging
  Device-2: hidpp_battery_2 model: Logitech Wireless Mouse MX Master 3
    serial: <filter> charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes
    status: discharging
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 2600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+
    family: 0x17 (23) model-id: 8 stepping: 2 microcode: 0x800820D
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 576 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x64 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
    L3: 16 MiB desc: 2x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 4084 high: 4098 min/max: 2200/3600 boost: enabled
    scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 4098 2: 4086
    3: 4093 4: 4068 5: 4083 6: 4090 7: 4096 8: 4098 9: 4092 10: 4049 11: 4098
    12: 4068 bogomips: 86407
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2
    mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GP104 [GeForce GTX 1080] vendor: Gigabyte driver: nvidia
    v: 510.54 alternate: nouveau,nvidia_drm pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s
    lanes: 16 ports: active: none off: DP-1,HDMI-A-1 empty: DP-2,DP-3,DVI-D-1
    bus-ID: 0d:00.0 chip-ID: 10de:1b80 class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver: X:
    loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 6400x2160 s-dpi: 102 s-size: 1594x543mm (62.76x21.38")
    s-diag: 1684mm (66.3")
  Monitor-1: DP-1 mapped: DP-0 note: disabled pos: primary,left
    model: LG (GoldStar) HDR WFHD serial: <filter> built: 2021 res: 2560x1080
    dpi: 81 gamma: 1.2 size: 798x334mm (31.42x13.15") diag: 869mm (34.2")
    modes: max: 2560x1080 min: 640x480
  Monitor-2: HDMI-A-1 mapped: HDMI-0 note: disabled pos: right
    model: Samsung serial: <filter> built: 2019 res: 3840x2160 hz: 60 dpi: 52
    gamma: 1.2 size: 1872x1053mm (73.7x41.46") diag: 1093mm (43") ratio: 16:9
    modes: max: 3840x2160 min: 640x480
  OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX 1080/PCIe/SSE2
    v: 4.6.0 NVIDIA 510.54 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: NVIDIA GP104 High Definition Audio vendor: Gigabyte
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 0d:00.1 chip-ID: 10de:10f0 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.31-1-lts running: yes
  Sound Server-2: sndio v: N/A running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
  Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASRock driver: igb v: kernel
    pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000 bus-ID: 09:00.0
    chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
  IF: enp9s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IF-ID-1: virbr0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel Wireless-AC 3168 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-9:3 chip-ID: 8087:0aa7 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
    bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
    address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 2.96 TiB used: 2.63 TiB (88.9%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
    model: SSD 970 EVO 250GB size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
    rev: 2B2QEXE7 temp: 37.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:5 vendor: Samsung model: SSD 980 1TB
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
    speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 1B4QFXO7
    temp: 41.9 C scheme: GPT
  ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST2000DX002-2DV164
    size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: CC41 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 914.08 GiB size: 914.08 GiB (100.00%)
    used: 782.02 GiB (85.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
  ID-2: /boot/efi raw-size: 260 MiB size: 256 MiB (98.46%)
    used: 28.5 MiB (11.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:6
  ID-3: /home raw-size: 914.08 GiB size: 914.08 GiB (100.00%)
    used: 782.02 GiB (85.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
  ID-4: /var/log raw-size: 914.08 GiB size: 914.08 GiB (100.00%)
    used: 782.02 GiB (85.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
  ID-5: /var/tmp raw-size: 914.08 GiB size: 914.08 GiB (100.00%)
    used: 782.02 GiB (85.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: partition size: 17.18 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    priority: -2 dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:8
  ID-2: swap-2 type: zram size: 15.54 GiB used: 51.8 MiB (0.3%)
    priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 54.2 C mobo: 36.0 C gpu: nvidia temp: 40 C
  Fan Speeds (RPM): fan-1: 0 fan-2: 2106 fan-3: 1315 fan-4: 1580
    fan-5: 1225 gpu: nvidia fan: 31%
  Power: 12v: N/A 5v: N/A 3.3v: 3.28 vbat: 3.28
Info:
  Processes: 425 Uptime: 6m wakeups: 7 Memory: 15.55 GiB
  used: 9.24 GiB (59.4%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Packages: 2300 pacman: 2295 lib: 584 flatpak: 5
  Shell: fish v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: alacritty
  inxi: 3.3.14
Garuda (2.5.6-2):
  System install date:     2021-10-17
  Last full system update: 2022-03-26
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:            fancontrol.service

So recently rebooted after kernel update and now steam detects a xbox360 controller even when no controllers are connected and now any controllers i plug in can control the steam interface but not games.

first thing I tried was loading a snapshot before the update and no dice seems like it might of been an even older update but i just realized snapper is configured to only save the last 10 snapshots ( and every time I update aur packages it makes a backup for each of them)

next I tried a lts kernel to see if that would help, same thing.

tried opting out of the steam beta, same thing

tried going back into the steam beta , same thing.

also tried unplugging all usbs

EDIT: also tried the various steam input settings for hiding controllers and rearranging them

EDIT2: some screen shots

You might have to change the controller list priority (for one player, two player, etc), and/or hide that "phantom" controller. (Both suggestions are done within Steam)

Seen this sort of thing on a friend's Garuda setup after using a new type of controller (ps5), and it sounds like you have a similar issue so I hope that fixes it for you too.

Im also using a ps5 (dualsense) controller

forgot to mention that I have had issues like this before where some 3 party controllers were detected as two seperate controllers.

the hide option in the big picture controller settings seem to not be apply for the phantom 360 controller (it seems to hide it but it just immeditly comes back and on the controller order steam input settings in the game overlay don't even list my controller (only shows the phantom 360 controller even though big pictures settings do see it and im able to navigate the interface with it)

Hmm, if you are still having issues and the ps5 controller is listed as the first one priority wise; you might have to enable controller support for everything (or at the very least everything except Nintendo controllers). Not sure why Steam has been weird like this lately, but I've had to do that recently to get controllers to work.

I also disabled the touchpad support (mouse) for the ps4/5 controllers in KDE settings. That might help too.

well got the 360 controller to hide (had to use a mouse to do that as if i did it on the controller by pressing triangle it would just unhide immediately for some reason) That allows my other controllers (including my PS5 dualsense) to work in games so I guess i kinda solved the issue, but its still werid that steam created a random phantom xbox controller.

Glad to hear that fixed your issue as well. :smiley:
I can't seem to find anything conclusive from searching around about why the "phantom" gamepad is there, but I can only guess that its picking up a "system" gamepad (or something similar; maybe a dummy profile) where it wasn't before. Seemed to happen after the gamepad changes to wine/proton too, but not sure if there is any direct correlation.

Don't forget to mark the post with the troubleshooting suggestion that has solved your issue as the Solution, so other people searching here can see easily :slightly_smiling_face:

2 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.