Steam games no longer work

System:
  Kernel: 5.15.52-1-lts arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts
    root=UUID=a5215761-5009-4e5c-9e9c-4a1e7e9b9953 rw [email protected]
    quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    loglevel=3
  Desktop: Xfce v: 4.16.0 tk: Gtk v: 3.24.29 info: xfce4-panel wm: xfwm
    v: 4.16.1 vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Micro-Star model: MAG X570 TOMAHAWK WIFI (MS-7C84)
    v: 1.0 serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends LLC. v: 1.90
    date: 03/18/2022
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 7 5800X3D bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3 gen: 4
    built: 2021-22 process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33)
    stepping: 2 microcode: 0xA201205
  Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
    L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
    L3: 96 MiB desc: 1x96 MiB
  Speed (MHz): avg: 2839 high: 3593 min/max: 2200/4549 boost: enabled
    scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 3585 2: 2866
    3: 2870 4: 2447 5: 2217 6: 2235 7: 2233 8: 2582 9: 2868 10: 2873 11: 2872
    12: 3593 13: 2873 14: 2870 15: 2873 16: 3580 bogomips: 108594
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: always-on, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Navi 21 [Radeon RX 6800/6800 XT / 6900 XT]
    vendor: XFX Speedster MERC 319 driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA 2
    process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
    lanes: 16 ports: active: DP-3 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 2f:00.0
    chip-ID: 1002:73bf class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver:
    X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa
    gpu: amdgpu display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 96 s-size: 677x381mm (26.65x15.00")
    s-diag: 777mm (30.58")
  Monitor-1: DP-3 mapped: DisplayPort-2 model: Samsung LC27G7xT
    serial: <filter> built: 2021 res: 2560x1440 hz: 240 dpi: 109 gamma: 1.2
    size: 597x336mm (23.5x13.23") diag: 686mm (27") ratio: 16:9 modes:
    max: 2560x1440 min: 720x400
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 6800 XT (sienna_cichlid LLVM 14.0.6 DRM
    3.42 5.15.52-1-lts)
    v: 4.6 Mesa 22.1.3 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Creative Labs driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 26:00.0
    chip-ID: 1102:0010 class-ID: 0403
  Device-2: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
    pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 2f:00.1 chip-ID: 1002:ab28
    class-ID: 0403
  Device-3: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Micro-Star MSI
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 31:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.52-1-lts running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.53 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: Micro-Star MSI driver: r8169
    v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 27:00.0
    chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
  IF: enp39s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
    speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 28:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-4:5 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down
    bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
    address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 2.73 TiB used: 1.29 TiB (47.3%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:1 vendor: Sabrent model: Rocket 4.0 Plus
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
    speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: RKT4P1.2
    temp: 32.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 vendor: Sabrent model: Rocket 4.0 500GB
    size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
    speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: RKT401.2
    temp: 36.9 C scheme: GPT
  ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 500GB
    size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: GPT
  ID-4: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: TeamGroup model: T-FORCE 1TB
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: S8FA scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 9.8 GiB (1.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:3
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:2
  ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 9.8 GiB (1.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:3
  ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 9.8 GiB (1.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:3
  ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 9.8 GiB (1.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:3
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 46.98 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 48.0 C
    mem: 46.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
  Processes: 373 Uptime: 14m wakeups: 0 Memory: 46.98 GiB
  used: 2.55 GiB (5.4%) Init: systemd v: 251 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 Packages: pacman: 1337 lib: 438
  flatpak: 0 Shell: fish v: 3.4.1 running-in: xfce4-terminal inxi: 3.3.19
Garuda (2.6.4-2):
  System install date:     2022-07-05
  Last full system update: 2022-07-05
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:            

games i have tried to launch recently fail to do so. Seems that a recent system update has caused the issue. I reloaded a snapper profile from early last month and the problem went away. unfortunately i have tried to update the system since then and no longer have that snapper profile. I have tried reinstalling everything, together, individually, etc.. last resort i did a fresh install of garuda and still no dice.

Your post has been edited to add code formatting to your terminal output by adding three tildes (~) before and after the output
~~~
like this.
~~~

It might be worth trying a different kernel, since you have newer hardware which can break more easily when the kernel is updated.

Try the mainline kernel. First bring your system fully up to date:

garuda-update

Install the kernel and headers:

sudo pacman -S linux-mainline linux-mainline-headers

Reboot, then on the grub screen pick advanced options and boot the new kernel.

4 Likes

Hi :slightly_smiling_face:

Something similar happened to me a year or so back with a past instalment of Garuda. Turns out the problem was with WINE. After wine updated it somehow incorrectly set itself (wine /boxtron) as the default handler of all .exe files and as a result couldn't get any game to launch correctly, if at all.

with the limited knowledge I had back then, I couldn't figure out how to clear the default apps for all windows associated files so I had to resort to completely uninstalling wine, playonlinux etc which fixed it for me. Since then I became a faithful user of steamtinkerlaunch winch makes playing games, or rather the setup of them, on linux much easier

It's probably unlikely, but perhaps something similar could have happened during the update?

Maybe try

steam --reset

or

steam-runtime --reset
2 Likes