Steam game (proton) does not start, skipping destruction (fork without exec?)

this is the exist message from the crash log:
pid 276275 != 276274, skipping destruction (fork without exec?)

Here my inxi -Faz

System:
  Host: user-user-099-19 Kernel: 5.15.14-1-lts x86_64 bits: 64 compiler: gcc
    v: 11.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/timeshift-btrfs/snapshots/2021-08-14_18-57-58/@/boot/vmlinuz-linux-lts
    root=UUID=267ac74c-64a6-4376-90ae-e5a106ca6b70 rw
    rootflags=subvol=timeshift-btrfs/snapshots/2021-08-14_18-57-58/@ quiet
    splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
  Desktop: Xfce 4.16.0 tk: Gtk 3.24.29 info: xfce4-panel wm: xfwm 4.16.1
    vt: 7 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <superuser required>
  Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING B550-PLUS v: Rev X.0x
    serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 1202
    date: 10/22/2020
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 5600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3
    family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33) stepping: 0 microcode: 0xA201009
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
    L3: 32 MiB desc: 1x32 MiB
  Speed (MHz): avg: 3742 high: 4642 min/max: 2200/4650 boost: enabled
    scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3815 2: 3295
    3: 3089 4: 4642 5: 4222 6: 3486 7: 4398 8: 3089 9: 3091 10: 4641 11: 3523
    12: 3619 bogomips: 88639
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
    IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: NVIDIA TU106 [GeForce RTX 2060 SUPER] vendor: ASUSTeK
    driver: nvidia v: 495.46 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 06:00.0
    chip-ID: 10de:1f06 class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: xfwm4 v: 4.16.1 driver:
    loaded: nvidia display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x286mm (20.0x11.3")
    s-diag: 583mm (23")
  Monitor-1: HDMI-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 94
    size: 521x293mm (20.5x11.5") diag: 598mm (23.5")
  OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER/PCIe/SSE2
    v: 4.6.0 NVIDIA 495.46 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: NVIDIA TU106 High Definition Audio vendor: ASUSTeK
    driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 06:00.1 chip-ID: 10de:10f9
    class-ID: 0403
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
    driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 08:00.4 chip-ID: 1022:1487
    class-ID: 0403
  Device-3: C-Media Auna Mic CM900 type: USB
    driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 5-2:3 chip-ID: 0d8c:0134
    class-ID: 0300
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.14-1-lts running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.20 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.43 running: no
Network:
  Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel
    port: f000 bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
  IF: enp5s0 state: down mac: 3c:7c:3f:c3:4c:48
  Device-2: AVM FRITZ!WLAN AC 860 type: USB driver: mt76x2u bus-ID: 1-9:5
    chip-ID: 057c:8503 class-ID: 0000 serial: 3431C4DB6DA9
  IF: wlp1s0f0u9 state: up mac: 34:31:c4:db:6d:a9
Drives:
  Local Storage: total: 1.07 TiB used: 233.61 GiB (21.3%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: SanDisk model: SDSSDA-1T00
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: 19502B803401 rev: 40RL scheme: GPT
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: ExcelStor model: J8160S
    size: 149.05 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
    type: N/A serial: PVF904Q4A62MUB rev: ABEA scheme: MBR
  ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB model: N/A size: 14.65 GiB
    block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A
    serial: 0509471264159500757 rev: 2.00 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.26 GiB size: 931.26 GiB (100.00%)
    used: 233.61 GiB (25.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 260 MiB size: 256 MiB (98.45%)
    used: 562 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-3: /home raw-size: 931.26 GiB size: 931.26 GiB (100.00%)
    used: 233.61 GiB (25.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-4: /var/log raw-size: 931.26 GiB size: 931.26 GiB (100.00%)
    used: 233.61 GiB (25.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 931.26 GiB size: 931.26 GiB (100.00%)
    used: 233.61 GiB (25.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 15.57 GiB used: 1.11 GiB (7.1%)
    priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: nvidia temp: 53 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 0%
Info:
  Processes: 384 Uptime: 10h 0m wakeups: 0 Memory: 15.57 GiB
  used: 5.12 GiB (32.9%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 11.1.0 Packages: pacman: 1482 lib: 466 Shell: Bash v: 5.1.16
  running-in: xfce4-terminal inxi: 3.3.12

Might want to restore the snapshot you booted from, reboot, update, and try again...
Which game was it by the way?

1 Like

Some folks have been able to fix this issue (or similar) by setting up a sym link to point to the correct library.

See here: [SOLVED] Steam - Company of Heroes 2 does not start / Multimedia and Games / Arch Linux Forums

Or here: https://www.linuxquestions.org/questions/linux-games-33/mad-max-not-wanting-to-run-at-all-steam-4175613920/

3 Likes

It's generally better to either install the missing library or use the Steam runtime (rather than Steam Native) to get things running. Symlinks to system libraries are fragile at best.

4 Likes