Steam dropping connection

Hi,

As the title says, Stem keeps dropping connection. When I open Steam I often get en error saying that it couldn't log me in. Doing steam --reset usually fixes that error. But as far as I can see it is random if I get it or not.

The other issue is when I already am logged in. I am downloading a game and it keeps dropping in and out constantly. Pic

I have tried disconnecting the Ethernet cable and used WiFi but that didn't do anything.

This is my first time using Linux as my main OS and I am dual-booting Win10 from another SSD for VR and unsupported games.

System:
Kernel: 5.15.10-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=dce92b5f-b35c-4edc-a2c9-1ec0435caf6a rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.4 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: B550 AORUS PRO AC
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends LLC. v: F14e
date: 10/14/2021
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 5800X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3
family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33) stepping: 0 microcode: 0xA201016
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 32 MiB desc: 1x32 MiB
Speed (MHz): avg: 3468 high: 4022 min/max: 2200/4850 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3328 2: 3358
3: 3451 4: 3442 5: 3441 6: 3451 7: 3437 8: 3358 9: 3442 10: 3447 11: 4022
12: 3442 13: 3679 14: 3576 15: 3301 16: 3326 bogomips: 121368
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GA102 [GeForce RTX 3080] vendor: Gigabyte driver: nvidia
v: 495.46 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 09:00.0 chip-ID: 10de:2206
class-ID: 0300
Device-2: Logitech C920 HD Pro Webcam type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-6.2:8 chip-ID: 046d:0892
class-ID: 0102 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.2 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: nvidia unloaded: modesetting alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 6400x1440 s-dpi: 108 s-size: 1505x342mm (59.3x13.5")
s-diag: 1543mm (60.8")
Monitor-1: DP-4.1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 93
size: 527x296mm (20.7x11.7") diag: 604mm (23.8")
Monitor-2: DP-2 res: 2560x1440 dpi: 109 size: 598x336mm (23.5x13.2")
diag: 686mm (27")
Monitor-3: HDMI-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102
size: 477x268mm (18.8x10.6") diag: 547mm (21.5")
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 3080/PCIe/SSE2
v: 4.6.0 NVIDIA 495.46 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA GA102 High Definition Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 09:00.1 chip-ID: 10de:1aef
class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 0b:00.4 chip-ID: 1022:1487
class-ID: 0403
Device-3: SteelSeries ApS SteelSeries Arctis 7 type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-3:2 chip-ID: 1038:12ad
class-ID: 0300
Device-4: Logitech C920 HD Pro Webcam type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-6.2:8 chip-ID: 046d:0892
class-ID: 0102 serial: <filter>
Device-5: Texas Instruments PCM2902 Audio Codec type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-4:2 chip-ID: 08bb:2902
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.10-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.42 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel
port: e000 bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: Intel Dual Band Wireless-AC 3168NGW [Stone Peak]
driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 8086:24fb class-ID: 0280
IF: wlp8s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel Wireless-AC 3168 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 8087:0aa7 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.36 TiB used: 84.13 GiB (6.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO 1TB
size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 2B2QEXE7
temp: 36.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WDS500G2B0A-00SM50 size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 30WD
scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 84.12 GiB (9.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 84.12 GiB (9.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 84.12 GiB (9.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 84.12 GiB (9.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.31 GiB used: 2.2 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: nvidia temp: 47 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 43%
Info:
Processes: 353 Uptime: 10h 16m wakeups: 0 Memory: 31.32 GiB
used: 4.37 GiB (14.0%) Init: systemd v: 249 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.1.0 Packages: pacman: 1857 lib: 533 Shell: fish v: 3.3.1
default: Bash v: 5.1.12 running-in: konsole inxi: 3.3.11

If it is just Steam, then it is probably Steam's servers. They have their much anticipated Winter Sale going on, and everyone is home for the holidays....gaming it up. I am sure their servers are being taxed.

Do an internet speed test (just google it!) and see if you are getting good internet speeds outside of Steam. If so, then it is a Steam issue.

4 Likes

I am pretty sure it isn't a server-side issue. I had the drop outs even before the winter sale and I am downloading on the Win10 install now and it is at my max internet speed without dropping out once.

Tried switching to another server and I had the same issue after a couple minutes.

I also found out that I get disconnected instantly when starting a download, and when I set it to stop trying I can log in again.

Yes but take steam out of the equation, as I directed above. How are your internet speeds, can you test?

It is at what I pay for

Then that rules out any network issue with Garuda, which means it is Steam's server.

Not sure why Microsoft is faster when downloading, too many variables, different steam servers....which btw fluctuate depending on how many are connected at that time, so ???

If you are getting your ISP's internet speeds otherwise, it is not Garuda.

2 Likes

You are the second person to bring this up in the last several days. A quick search on the forum suggests this was not a common issue in the past.

I am not a gamer and am totally unfamiliar with steam, however it might be worth downgrading steam to see if a recent update has caused this issue.

3 Likes

I think it has something to with the download cache now. When I cleared it, it seems like it works as it should.

Thought about downgrading, but I don't know if that is possible since Steam automatically looks for a new version at startup

1 Like

Are you using the 'beta' version of Steam? If so, try switching to the standard version inside Steam's preferences and downloading. See if that makes a difference. If you are using the standard version, then switch to 'beta" and see if it is better.

Also, try rebooting your computer. If it is a certificate issue, there has been past issues with Steam/waking from sleep/hibernation and losing the certificate, a reboot usually works.

1 Like

After I cleared the cache it works, but I will try the beta if it shows up again.

Thanks for your help guys!

1 Like

Well, the log in error is back. I couldn't even get into Steam yesterday or today. I tried logging in on a laptop with Arch installed and that worked.

I switched to the beta program yesterday on the machine with Garuda and that didn't help and now I can't log into Steam so I can't change it back.

I think I am logging in though because the remote play popup came on the laptop with Arch.

I also tried uninstalling Steam native/runtime and rebooting before reinstalling and that didn't work.

steam.sh[17219]: Running Steam on garuda Soaring 64-bit
steam.sh[17219]: STEAM_RUNTIME is enabled automatically
setup.sh[17292]: Steam runtime environment up-to-date!
steam.sh[17219]: Steam client's requirements are satisfied
[2021-12-25 15:34:12] Startup - updater built Dec 16 2021 22:39:04
[2021-12-25 15:34:12] Opted in to client beta 'publicbeta' via beta file
You are in the 'publicbeta' client beta.
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
[2021-12-25 15:34:12] Loading cached metrics from disk (/home/computer/.local/share/Steam/package/steam_client_metrics.bin)
[2021-12-25 15:34:12] Using the following download hosts for Public, Realm steamglobal
[2021-12-25 15:34:12] 1. https://cdn.cloudflare.steamstatic.com, /client/, Realm 'steamglobal', weight was 100, source = 'update_hosts_cached.vdf'
[2021-12-25 15:34:12] 2. https://cdn.akamai.steamstatic.com, /client/, Realm 'steamglobal', weight was 100, source = 'update_hosts_cached.vdf'
[2021-12-25 15:34:12] 3. http://media.steampowered.com, /client/, Realm 'steamglobal', weight was 1, source = 'baked in'
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
[2021-12-25 15:34:12] Verifying installation...
[2021-12-25 15:34:12] Verification complete
Loaded SDL version 2.0.19-6963453
Gtk-Message: 15:34:13.526: Failed to load module "appmenu-gtk-module"
Gtk-Message: 15:34:13.536: Failed to load module "appmenu-gtk-module"

(steam:17373): Gtk-WARNING **: 15:34:13.537: Unable to locate theme engine in module_path: "adwaita",
/usr/share/themes/Sweet-Dark/gtk-2.0/main.rc:727: error: unexpected identifier 'direction', expected character '}'
/usr/share/themes/Sweet-Dark/gtk-2.0/apps/chrome.rc:50: error: invalid string constant "button", expected valid string constant
/usr/share/themes/Sweet-Dark/gtk-2.0/apps/xfce.rc:79: error: invalid string constant "entry", expected valid string constant
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
steamwebhelper.sh[17377]: Runtime for steamwebhelper: defaulting to /home/btw/.local/share/Steam/ubuntu12_64/steam-runtime-heavy
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
CAppInfoCacheReadFromDiskThread took 0 milliseconds to initialize
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Proceed to auto login
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Opted-in Controller Mask for AppId 0: 0
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)

(steam:17373): Gtk-WARNING **: 15:34:15.576: gtk_disable_setlocale() must be called before gtk_init()
roaming config store loaded successfully - 7381 bytes.
migrating temporary roaming config store
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
BuildCompleteAppOverviewChange: 0
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1639697812)
^CCWorkThreadPool::~CWorkThreadPool: work processing queue not empty: 1 items discarded.
Exiting workitem thread

(steam:17373): GLib-GObject-CRITICAL **: 15:35:00.906: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(steam:17373): GLib-GObject-WARNING **: 15:35:00.907: invalid (NULL) pointer instance

(steam:17373): GLib-GObject-CRITICAL **: 15:35:00.907: g_signal_handlers_disconnect_matched: assertion 'G_TYPE_CHECK_INSTANCE (instance)' failed

(steam:17373): GLib-GObject-CRITICAL **: 15:35:00.907: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
[2021-12-25 15:35:00] Shutdown

Fixed it again by uninstalling steam and steam-native-runtime, then deleting ./local/share/Steam, rebooting and reinstalling.

1 Like

Another fix was reported by a user with a similar problem:

It didn't fix it for me, sadly.

steam --reset and steam-native --reset has worked for me the last couple of days

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.