Steam - custom proton doesn't work (TK & GE)

Hello i switched from Manjaro, everything is better, but i can't run games with custom protons. I don't know why, only original versions Steam proton works. It stuck on loading. :slightly_frowning_face:

          Kernel: 5.9.4-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: N/A 
          parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen 
          root=UUID=16a14def-0fae-41fa-bdf1-a20c7f53ffaa rw [email protected] 
          quiet 
          cryptdevice=UUID=8d1971c2-542c-40d9-a376-9fdbfbe4022f:luks-8d1971c2-542c-40d9-a376-9fdbfbe4022f 
          root=/dev/mapper/luks-8d1971c2-542c-40d9-a376-9fdbfbe4022f splash 
          rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 
          systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3 
          Desktop: KDE Plasma 5.20.2 tk: Qt 5.15.1 info: latte-dock wm: kwin_x11 
          dm: SDDM Distro: Garuda Linux 
        Machine:
          Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 15 7000 Gaming v: N/A 
          serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter> 
          Mobo: Dell model: 065C71 v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.10.0 
          date: 05/17/2019 
        CPU:
          Info: Quad Core model: Intel Core i7-7700HQ bits: 64 type: MT MCP 
          arch: Kaby Lake family: 6 model-id: 9E (158) stepping: 9 microcode: D6 
          L2 cache: 6144 KiB 
          flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
          bogomips: 44798 
          Speed: 3411 MHz min/max: 800/3800 MHz Core speeds (MHz): 1: 3411 
          2: 3411 3: 3411 4: 3400 5: 3405 6: 3401 7: 3401 8: 3400 
          Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
          Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, 
          SMT vulnerable 
          Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
          Type: meltdown mitigation: PTI 
          Type: spec_store_bypass 
          mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
          Type: spectre_v1 
          mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
          Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
          IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
          Type: srbds mitigation: Microcode 
          Type: tsx_async_abort status: Not affected 
        Graphics:
          Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel 
          bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:591b 
          Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile] vendor: Dell 
          driver: nvidia v: 455.38 alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 
          chip ID: 10de:1c8c 
          Device-3: Realtek Integrated Webcam type: USB driver: uvcvideo 
          bus ID: 1-12:4 chip ID: 0bda:568a serial: <filter> 
          Display: x11 server: X.Org 1.20.9 compositor: kwin_x11 
          driver: modesetting,nvidia alternate: fbdev,intel,nouveau,nv,vesa 
          display ID: :0 screens: 1 
          Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") 
          s-diag: 582mm (22.9") 
          Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142 
          size: 344x194mm (13.5x7.6") diag: 395mm (15.5") 
          OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 630 (KBL GT2) 
          v: 4.6 Mesa 20.2.1 direct render: Yes 
        Audio:
          Device-1: Intel CM238 HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel 
          v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a171 
          Sound Server: ALSA v: k5.9.4-zen1-1-zen 
        Network:
          Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
          vendor: Dell driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 02:00.0 
          chip ID: 10ec:8168 
          IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
          Device-2: Intel Wireless 3165 driver: iwlwifi v: kernel port: d000 
          bus ID: 03:00.0 chip ID: 8086:3165 
          IF: wlp3s0 state: down mac: <filter> 
          IF-ID-1: virbr0 state: down mac: <filter> 
          IF-ID-2: virbr0-nic state: down mac: <filter> 
        Drives:
          Local Storage: total: 931.51 GiB used: 23.41 GiB (2.5%) 
          SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
          ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST1000LM049-2GH172 
          size: 931.51 GiB block size: physical: 4096 B logical: 512 B 
          speed: 6.0 Gb/s rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: SDM1 
          scheme: GPT 
        RAID:
          Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci 
          v: 3.0 port: f060 bus ID: 00:17.0 chip ID: 8086.282a rev: 31 
        Partition:
          ID-1: / raw size: 931.21 GiB size: 931.21 GiB (100.00%) 
          used: 23.41 GiB (2.5%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 
          ID-2: /home raw size: 931.21 GiB size: 931.21 GiB (100.00%) 
          used: 23.41 GiB (2.5%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 
          ID-3: /var/log raw size: 931.21 GiB size: 931.21 GiB (100.00%) 
          used: 23.41 GiB (2.5%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 
          ID-4: /var/tmp raw size: 931.21 GiB size: 931.21 GiB (100.00%) 
          used: 23.41 GiB (2.5%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 
        Swap:
          Kernel: swappiness: 10 (default 60) cache pressure: 75 (default 100) 
          ID-1: swap-1 type: zram size: 244.5 MiB used: 256 KiB (0.1%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram0 
          ID-2: swap-2 type: zram size: 244.5 MiB used: 256 KiB (0.1%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram1 
          ID-3: swap-3 type: zram size: 244.5 MiB used: 256 KiB (0.1%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram2 
          ID-4: swap-4 type: zram size: 244.5 MiB used: 256 KiB (0.1%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram3 
          ID-5: swap-5 type: zram size: 244.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram4 
          ID-6: swap-6 type: zram size: 244.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram5 
          ID-7: swap-7 type: zram size: 244.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram6 
          ID-8: swap-8 type: zram size: 244.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) 
          priority: 32767 dev: /dev/zram7 
        Sensors:
          System Temperatures: cpu: 72.0 C mobo: 46.0 C sodimm: 46.0 C 
          Fan Speeds (RPM): cpu: 4926 
        Info:
          Processes: 305 Uptime: 8m Memory: 7.64 GiB used: 2.79 GiB (36.5%) 
          Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: pacman: 1551 
          lib: 474 flatpak: 0 Shell: Zsh v: 5.8 running in: konsole inxi: 3.1.06
1 Like

If you are using Steam (Native), try using Steam (runtime), but if you run steam from the command line, and try to launch the game, do you see any errors in the command line?

2 Likes