Some GTK apps not following sweet dark theme. 🥹

Hello Garuda users.

Please read the following template before requesting assistance:

Please post the terminal/konsole input and output as text (no pictures) from the following command:

garuda-inxi

i
System:
Kernel: 6.5.6-zen2-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
clocksource: tsc available: acpi_pm
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=63766643-1098-4591-add2-97c14a92033f rw rootflags=subvol=@
quiet resume=UUID=943534d4-8218-4c09-91dd-2a13e9d2aa8f loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.27.8 tk: Qt v: 5.15.11 wm: kwin_wayland vt: 1
dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: ZenBook UX325EA_UX325EA v: 1.0
serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: UX325EA v: 1.0 serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends LLC. v: UX325EA.317 date: 08/09/2022
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 34.8 Wh (60.0%) condition: 58.0/67.1 Wh (86.5%)
volts: 15.9 min: 15.9 model: ASUSTeK UX325 type: Li-ion serial: <filter>
status: not charging cycles: 156
CPU:
Info: model: 11th Gen Intel Core i5-1135G7 bits: 64 type: MT MCP
arch: Tiger Lake gen: core 11 level: v4 note: check built: 2020
process: Intel 10nm family: 6 model-id: 0x8C (140) stepping: 1
microcode: 0xAC
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 320 KiB desc: d-4x48 KiB; i-4x32 KiB L2: 5 MiB desc: 4x1.2 MiB L3: 8 MiB
desc: 1x8 MiB
Speed (MHz): avg: 1080 high: 2239 min/max: 400/4200 scaling:
driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 1369 2: 1703 3: 2239
4: 1733 5: 400 6: 400 7: 400 8: 400 bogomips: 38707
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: Intel TigerLake-LP GT2 [Iris Xe Graphics] vendor: ASUSTeK
driver: i915 v: kernel arch: Gen-12.1 process: Intel 10nm built: 2020-21
ports: active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3, DP-4, HDMI-A-1, HDMI-A-2,
HDMI-A-3, HDMI-A-4, HDMI-A-5 bus-ID: 0000:00:02.0 chip-ID: 8086:9a49
class-ID: 0300
Device-2: Quanta USB2.0 HD UVC WebCam driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-6:3 chip-ID: 0408:30c0
class-ID: fe01 serial: <filter>
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.8 with: Xwayland v: 23.2.1
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: 0
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 size: N/A modes: N/A
API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel iris platforms: device: 0 drv: iris
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: iris wayland: drv: iris x11:
drv: iris inactive: gbm
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 23.2.1-arch1.2
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Mesa Intel Xe Graphics (TGL GT2)
device-ID: 8086:9a49 memory: 14.96 GiB unified: yes display-ID: :1.0
API: Vulkan v: 1.3.264 layers: 3 device: 0 type: integrated-gpu name: Intel
Xe Graphics (TGL GT2) driver: mesa intel v: 23.2.1-arch1.2
device-ID: 8086:9a49 surfaces: xcb,xlib,wayland device: 1 type: cpu
name: llvmpipe (LLVM 16.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe
v: 23.2.1-arch1.2 (LLVM 16.0.6) device-ID: 10005:0000
surfaces: xcb,xlib,wayland
Audio:
Device-1: Intel Tiger Lake-LP Smart Sound Audio vendor: ASUSTeK
driver: sof-audio-pci-intel-tgl
alternate: snd_hda_intel,snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 0000:00:1f.3
chip-ID: 8086:a0c8 class-ID: 0401
API: ALSA v: k6.5.6-zen2-1-zen status: kernel-api tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 0.3.81 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX201 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 0000:00:14.3
chip-ID: 8086:a0f0 class-ID: 0280
IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX201 Bluetooth driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 3-10:4 chip-ID: 8087:0026
class-ID: e001
Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: <filter> bt-v: 5.2
lmp-v: 11 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 7c010c
RAID:
Hardware-1: Intel Volume Management Device NVMe RAID Controller driver: vmd
v: 0.6 port: N/A bus-ID: 0000:00:0e.0 chip-ID: 8086:9a0b rev: class-ID: 0104
Drives:
Local Storage: total: 476.94 GiB used: 74.77 GiB (15.7%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix model: HFM512GD3JX013N
size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s
lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 41000C20 temp: 41.9 C
scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 459.78 GiB size: 459.78 GiB (100.00%)
used: 74.77 GiB (16.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 459.78 GiB size: 459.78 GiB (100.00%)
used: 74.77 GiB (16.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 459.78 GiB size: 459.78 GiB (100.00%)
used: 74.77 GiB (16.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 459.78 GiB size: 459.78 GiB (100.00%)
used: 74.77 GiB (16.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.32 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 8 dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 16.86 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
Sensors:
System Temperatures: cpu: 55.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Processes: 259 Uptime: 47m wakeups: 17169 Memory: total: 16 GiB
available: 15.32 GiB used: 5.91 GiB (38.5%) Init: systemd v: 254
default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 13.2.1 Packages: 1366
pm: pacman pkgs: 1347 libs: 410 tools: octopi,pamac,paru pm: flatpak
pkgs: 19 Shell: fish v: 3.6.1 running-in: konsole inxi: 3.3.30
Garuda (2.6.17-1):
System install date:     2023-10-03
Last full system update: 2023-10-09
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper tlp NetworkManager dracut
Windows dual boot:       No/Undetected
Failed units:


My .grkrc2.0

File: /home/ayush/.gtkrc-2.0
gtk-theme-name="Sweet-Dark-v40"
gtk-enable-animations=1
gtk-primary-button-warps-slider=1
gtk-toolbar-style=3
gtk-menu-images=1
gtk-button-images=1
gtk-cursor-theme-size=24
gtk-cursor-theme-name="Sweet-cursors"
gtk-icon-theme-name="BeautyLine"
gtk-font-name="Fira Sans,  10"

gtk-modules=appmenu-gtk-module

Please help me to solve this issue it is really annoying.:smiling_face_with_tear::smiling_face_with_tear:

IIRC it’s Sweet or Sweet-Dark and not -v40.
On the other hand you do post pictures but not the problem.

They are dark :slight_smile:
You are sure there are gtk2 apps and not gtk3 or whatever.

Why you do not use .config/gtk-2.0, .config/gtk-3.0, .config/gtk-4.0 settings folder?

See i have already setup this.
And this…

Now what can i do?

Since you’re on wayland, maybe you have the same bug as in this thread, and maybe you can try the relevant workaround.

2 Likes

Just wanted to mention that another solution was discovered by a different user which doesn’t need this work around.

Simply installing this package helped them use the gtk themes.

2 Likes

Nothing happened I installed this too…

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.