Screen going black after 30s of inactivity

Hello.

I'm having issue with my screen going full black and keyboard lighs shutting down after exactly 30 seconds of inactivity. I have checked my GNOME settings for power and "Dim Screen When Inactive" is disabled, "Blank Screen" is set to 10 minutes.
Also nothing is happening in dmseg or journalctl when the screen goes black.
This does not happen when I'm watching a video for some reason.

My install dates from a couple of days so I don't have much comparison with past versions of Garuda.

Does anyone have any idea?
Kind regards,

Post your terminal/konsole in- and output as text (no pictures) from:

% uname -a
Linux Ma1X-Os-X-Mion 5.14.14-zen1-1-zen #1 ZEN SMP PREEMPT Wed, 20 Oct 2021 21:35:17 +0000 x86_64 GNU/Linux
% lsb_release -a
LSB Version:    1.4
Distributor ID: Garuda
Description:    Garuda Linux
Release:        Soaring
Codename:       Harpy-Eagle
% gsettings get org.gnome.settings-daemon.plugins.power sleep-inactive-ac-timeout
1200
% gsettings get org.gnome.settings-daemon.plugins.power sleep-inactive-battery-timeout
1200
% gsettings get org.gnome.desktop.screensaver idle-activation-enabled
false

Can we have your inxi -Faz please

3 Likes

My bad, here it is:

System:    Kernel: 5.14.14-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=92e8dfb4-1622-4b2d-b26b-0d724eab6260 rw
           [email protected] quiet
           cryptdevice=UUID=3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53:luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           root=/dev/mapper/luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53 splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
           systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 resume=/dev/mapper/luks-582ec2db-05f4-4110-81dd-8ea4c008f299 loglevel=3
           Desktop: GNOME 40.5 tk: GTK 3.24.30 wm: gnome-shell dm: GDM 40.1 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Laptop System: Dell product: XPS 13 9370 v: N/A serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter>
           Mobo: Dell model: 0F6P3V v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.3.3 date: 05/17/2018
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 51.2 Wh (100.0%) condition: 51.2/52.0 Wh (98.5%) volts: 8.6 min: 7.6
           model: LGC-LGC6.73 DELL H754V05 type: Li-ion serial: <filter> status: Full
CPU:       Info: Quad Core model: Intel Core i7-8550U bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake note: check family: 6
           model-id: 8E (142) stepping: A (10) microcode: EA cache: L2: 8 MiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 31999
           Speed: 3852 MHz min/max: 400/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 3852 2: 3722 3: 3942 4: 3740 5: 3712 6: 3933 7: 3916
           8: 3728
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
           Type: meltdown mitigation: PTI
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
           Type: srbds mitigation: Microcode
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: Intel UHD Graphics 620 vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5917
           class-ID: 0300
           Device-2: Realtek Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 0bda:58f4 class-ID: 0e02
           serial: <filter>
           Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: gnome-shell driver: loaded: intel unloaded: modesetting
           alternate: fbdev,vesa display-ID: :1 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") s-diag: 582mm (22.9")
           Monitor-1: eDP1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 168 size: 290x160mm (11.4x6.3") diag: 331mm (13")
           OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 21.2.4 direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl
           bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d71 class-ID: 0403
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.14-zen1-1-zen running: yes
           Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
           Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.39 running: yes
Network:   Device-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter vendor: Rivet Networks Killer 1435 Wireless-AC
           driver: ath10k_pci v: kernel bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 168c:003e class-ID: 0280
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: Foxconn / Hon Hai type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-7:3 chip-ID: 0489:e0a2 class-ID: e001
           Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 476.94 GiB used: 24.23 GiB (5.1%)
           SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
           ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix model: PC401 NVMe 512GB size: 476.94 GiB block-size:
           physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 80003E00 temp: 43.9 C
           scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.23 GiB (5.3%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           ID-2: /boot/efi raw-size: 260 MiB size: 256 MiB (98.46%) used: 706 KiB (0.3%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1
           maj-min: 259:1
           ID-3: /home raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.23 GiB (5.3%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           ID-4: /var/log raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.23 GiB (5.3%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           ID-5: /var/tmp raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.23 GiB (5.3%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
           ID-1: swap-1 type: zram size: 15.35 GiB used: 2.83 GiB (18.5%) priority: 100 dev: /dev/zram0
           ID-2: swap-2 type: partition size: 16.88 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 dev: /dev/dm-1 maj-min: 254:1
           mapped: luks-582ec2db-05f4-4110-81dd-8ea4c008f299
Sensors:   System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: 38.0 C sodimm: SODIMM C
           Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:      Processes: 390 Uptime: 1d 21h 10m wakeups: 21044 Memory: 15.35 GiB used: 10.72 GiB (69.8%) Init: systemd v: 249
           tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1286 lib: 344 Shell: Zsh v: 5.8
           running-in: tmux: inxi: 3.3.08

I'd consider an update here.
I think (just a quick search) the current version should be 1.16.0 released on 24 sep 2021.
I usually consider it just my "obsession", but in this case, since all drivers, packages, etc. are up to date / rolling, I would start from here....

2 Likes

I performed the upgrade.
At first, I though it did the trick but the problem came back.
It seems to be ok after a reboot "for some time" until it comes back.

System:    Kernel: 5.14.14-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=92e8dfb4-1622-4b2d-b26b-0d724eab6260 rw
           [email protected] quiet
           cryptdevice=UUID=3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53:luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           root=/dev/mapper/luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53 splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
           systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 resume=/dev/mapper/luks-582ec2db-05f4-4110-81dd-8ea4c008f299 loglevel=3
           Desktop: GNOME 40.5 tk: GTK 3.24.30 wm: gnome-shell dm: GDM 40.1 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Laptop System: Dell product: XPS 13 9370 v: N/A serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter>
           Mobo: Dell model: 0F6P3V v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.16.0 date: 07/09/2021
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 47.2 Wh (92.2%) condition: 51.2/52.0 Wh (98.5%) volts: 8.5 min: 7.6
           model: LGC-LGC6.73 DELL H754V05 type: Li-ion serial: <filter> status: Charging
CPU:       Info: Quad Core model: Intel Core i7-8550U bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake note: check family: 6
           model-id: 8E (142) stepping: A (10) microcode: EA cache: L2: 8 MiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 31999
           Speed: 3814 MHz min/max: 400/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 3814 2: 3923 3: 3958 4: 3991 5: 3779 6: 3977 7: 3968
           8: 3927
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
           Type: meltdown mitigation: PTI
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
           Type: srbds mitigation: Microcode
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: Intel UHD Graphics 620 vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5917
           class-ID: 0300
           Device-2: Realtek Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 0bda:58f4 class-ID: 0e02
           serial: <filter>
           Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: gnome-shell driver: loaded: intel unloaded: modesetting
           alternate: fbdev,vesa display-ID: :1 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") s-diag: 582mm (22.9")
           Monitor-1: eDP1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 168 size: 290x160mm (11.4x6.3") diag: 331mm (13")
           OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 21.2.4 direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl
           bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d71 class-ID: 0403
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.14-zen1-1-zen running: yes
           Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
           Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.39 running: yes
Network:   Device-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter vendor: Rivet Networks Killer 1435 Wireless-AC
           driver: ath10k_pci v: kernel bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 168c:003e class-ID: 0280
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: Foxconn / Hon Hai type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-7:3 chip-ID: 0489:e0a2 class-ID: e001
           Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 476.94 GiB used: 24.78 GiB (5.2%)
           SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
           ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix model: PC401 NVMe 512GB size: 476.94 GiB block-size:
           physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 80003E00 temp: 43.9 C
           scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.75 GiB (5.4%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           ID-2: /boot/efi raw-size: 260 MiB size: 256 MiB (98.46%) used: 32.9 MiB (12.8%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1
           maj-min: 259:1
           ID-3: /home raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.75 GiB (5.4%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           ID-4: /var/log raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.75 GiB (5.4%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
           ID-5: /var/tmp raw-size: 459.79 GiB size: 459.79 GiB (100.00%) used: 24.75 GiB (5.4%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0
           maj-min: 254:0 mapped: luks-3708c014-0e76-4689-bdae-9eecc021ed53
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
           ID-1: swap-1 type: zram size: 15.35 GiB used: 1024 KiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0
           ID-2: swap-2 type: partition size: 16.88 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 dev: /dev/dm-1 maj-min: 254:1
           mapped: luks-582ec2db-05f4-4110-81dd-8ea4c008f299
Sensors:   System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: 38.0 C sodimm: SODIMM C
           Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:      Processes: 313 Uptime: 14h 19m wakeups: 22397 Memory: 15.35 GiB used: 9.51 GiB (62.0%) Init: systemd v: 249
           tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1286 lib: 344 Shell: Zsh v: 5.8
           running-in: tmux: inxi: 3.3.08
1 Like

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/disabling-automatic-screenlock/

Maybe you could try
xset -dpms
according to this suggestion here

Maybe first check what this is all about, at least how to revert It, since I never trust reddit posts with blind eyes...

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.