Realtek RTL8188FTV - USB WiFi adapter not working

I connect my wifi usb adapter but wifi connection is not showing.

System:
  Kernel: 5.10.4-107-tkg-bmq x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
  parameters: intel_pstate=passive 
  BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-tkg-bmq 
  root=UUID=1519ba5a-3fdd-49de-93e2-5d190615d056 rw [email protected] 
  quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 
  systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 
  resume=UUID=093ed383-cb1b-4f22-9d70-7c37a90c29bf loglevel=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.20.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 
  dm: SDDM Distro: Garuda Linux 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Micro-Star model: A320M-A PRO MAX (MS-7C52) v: 1.0 
  serial: <filter> UEFI [Legacy]: American Megatrends v: 2.60 
  date: 06/10/2020 
CPU:
  Info: Quad Core model: AMD Ryzen 5 3400G with Radeon Vega Graphics 
  bits: 64 type: MT MCP arch: Zen/Zen+ note: check family: 17 (23) 
  model-id: 18 (24) stepping: 1 microcode: 8108109 L2 cache: 2 MiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm 
  bogomips: 59263 
  Speed: 2861 MHz min/max: N/A Core speeds (MHz): 1: 2861 2: 3023 3: 1250 
  4: 1392 5: 3021 6: 2957 7: 1668 8: 2449 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, 
  STIBP: disabled, RSB filling 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: AMD Picasso vendor: Micro-Star MSI driver: amdgpu v: kernel 
  bus ID: 29:00.0 chip ID: 1002:15d8 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: kwin_x11 
  driver: amdgpu,ati unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa 
  display ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.2x8.0") 
  s-diag: 414mm (16.3") 
  Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 81 
  size: 430x255mm (16.9x10.0") diag: 500mm (19.7") 
  OpenGL: renderer: AMD Radeon Vega 11 Graphics (RAVEN DRM 3.40.0 
  5.10.4-107-tkg-bmq LLVM 11.0.1) 
  v: 4.6 Mesa 20.3.3 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD Raven/Raven2/Fenghuang HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel 
  v: kernel bus ID: 29:00.1 chip ID: 1002:15de 
  Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: Micro-Star MSI 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 29:00.6 chip ID: 1022:15e3 
  Sound Server: ALSA v: k5.10.4-107-tkg-bmq 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: f000 
  bus ID: 25:00.0 chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp37s0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL8188FTV 802.11b/g/n 1T1R 2.4G WLAN Adapter 
  type: USB driver: usb-network bus ID: 3-4:3 chip ID: 0bda:f179 
  serial: <filter> 
  IF-ID-1: enp18s0f0u9 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 447.13 GiB used: 17.73 GiB (4.0%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Kingston model: SA400S37480G 
  size: 447.13 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B 
  speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> rev: 0102 
Partition:
  ID-1: / raw size: 100 GiB size: 100 GiB (100.00%) 
  used: 17.73 GiB (17.7%) fs: btrfs dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3 
  ID-2: /home raw size: 100 GiB size: 100 GiB (100.00%) 
  used: 17.73 GiB (17.7%) fs: btrfs dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3 
  ID-3: /var/log raw size: 100 GiB size: 100 GiB (100.00%) 
  used: 17.73 GiB (17.7%) fs: btrfs dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3 
  ID-4: /var/tmp raw size: 100 GiB size: 100 GiB (100.00%) 
  used: 17.73 GiB (17.7%) fs: btrfs dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3 
Swap:
  Kernel: swappiness: 10 (default 60) cache pressure: 75 (default 100) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 7.81 GiB used: 0 KiB (0.0%) 
  priority: -2 dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
  ID-2: swap-2 type: zram size: 743.1 MiB used: 516 KiB (0.1%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram0 
  ID-3: swap-3 type: zram size: 743.1 MiB used: 412 KiB (0.1%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram1 
  ID-4: swap-4 type: zram size: 743.1 MiB used: 532 KiB (0.1%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram2 
  ID-5: swap-5 type: zram size: 743.1 MiB used: 436 KiB (0.1%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram3 
  ID-6: swap-6 type: zram size: 743.1 MiB used: 512 KiB (0.1%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram4 
  ID-7: swap-7 type: zram size: 743.1 MiB used: 448 KiB (0.1%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram5 
  ID-8: swap-8 type: zram size: 743.1 MiB used: 228 KiB (0.0%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram6 
  ID-9: swap-9 type: zram size: 743.1 MiB used: 244 KiB (0.0%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram7 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 39.6 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 39.0 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 287 Uptime: 1h 07m wakeups: 0 Memory: 5.81 GiB 
  used: 2.99 GiB (51.6%) Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: 10.2.0 
  clang: 11.0.1 Packages: pacman: 1573 lib: 494 Shell: fish v: 3.1.2 
  running in: konsole inxi: 3.2.01

Try installing this driver:

https://aur.archlinux.org/packages/8188fu-dkms-git/

Read the AUR comments page.

You will likely need to install the linux-lts kernel to get the driver working before installing the driver. I think the few times I've dealt with this driver in the past it's always been a problem.

IMO you would be far better finding a decent replacement, but see how things work out for you.

Edit:

For kernel 5.8 and upwards, try this driver package:

https://aur.archlinux.org/packages/8188fu-kelebek333-dkms-git/

5 Likes

I'm glad that helped you, but please specify which kernel version and driver combination worked for you.

4 Likes