Raptor Lake (i7-1360p) no audio

I just thought I would post this here in case anyone else had a similar issue?

LG Gram 2023 16" 2-in-1 with Intel i7-1360p CPU and integrated Iris Xe GPU, Raptor Lake audio.

issue is no audio... following errors:

 ╰─λ systemctl --user status pipewire.service pipewire.socket
● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Fri 2023-09-08 08:19:58 MST; 12min ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 2014 (pipewire)
      Tasks: 4 (limit: 38148)
     Memory: 8.4M
        CPU: 116ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/[email protected]/session.slice/pipewire.service
             └─2014 /usr/bin/pipewire

Sep 08 08:19:58 hyprgram systemd[1507]: Started PipeWire Multimedia Service.
Sep 08 08:19:59 hyprgram pipewire[2014]: [0:00:25.447903895] [2014] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:172 Symbol ipaModuleInfo not found
Sep 08 08:19:59 hyprgram pipewire[2014]: [0:00:25.447924079] [2014] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:292 v4l2-compat.so: IPA module has no valid info
Sep 08 08:19:59 hyprgram pipewire[2014]: [0:00:25.447953811] [2014]  INFO Camera camera_manager.cpp:284 libcamera v0.1.0

● pipewire.socket - PipeWire Multimedia System Socket
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.socket; enabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Fri 2023-09-08 08:19:55 MST; 12min ago
   Triggers: ● pipewire.service
     Listen: /run/user/1000/pipewire-0 (Stream)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/[email protected]/app.slice/pipewire.socket

Sep 08 08:19:55 hyprgram systemd[1507]: Listening on PipeWire Multimedia System Socket.

From some research, some folks think it is fixed in kernel 6.5, but not sure. I tried mainline 6.5 and issue is still present.

Here is output from inxi:

 ╰─λ inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width
System:
  Kernel: 6.4.12-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
    clocksource: tsc available: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d rw rootflags=subvol=@ quiet
    resume=UUID=2632e60e-6b09-46ca-9f7c-69ac2573c44b loglevel=3 ibt=off
  Desktop: Hyprland info: waybar vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Convertible System: LG product: 16T90R-K.ADB9U1 v: Type1Version
    serial: <superuser required> Chassis: Quanta type: 31 v: Type3Version
    serial: <superuser required>
  Mobo: LG model: 16T90R v: FAB1 serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends v: GP121 date: 03/07/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 60.7 Wh (79.2%) condition: 76.6/79.6 Wh (96.3%) volts: 8.2
    min: 7.7 model: CB Primary type: Li-ion serial: N/A status: discharging
Memory:
  System RAM: total: 32 GiB note: est. available: 31.09 GiB
    used: 4.47 GiB (14.4%)
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.
CPU:
  Info: model: 13th Gen Intel Core i7-1360P bits: 64 type: MST AMCP
    arch: Raptor Lake level: v3 note: check built: 2022+ process: Intel 7 (10nm)
    family: 6 model-id: 0xBA (186) stepping: 2 microcode: 0x4119
  Topology: cpus: 1x cores: 12 mt: 4 tpc: 2 st: 8 threads: 16 smt: enabled
    cache: L1: 1.1 MiB desc: d-8x32 KiB, 4x48 KiB; i-4x32 KiB, 8x64 KiB L2: 9 MiB
    desc: 4x1.2 MiB, 2x2 MiB L3: 18 MiB desc: 1x18 MiB
  Speed (MHz): avg: 2494 high: 2600 min/max: 400/5000:3700 scaling:
    driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 2600 2: 2600 3: 2600
    4: 2600 5: 904 6: 2600 7: 2600 8: 2600 9: 2600 10: 2600 11: 2600 12: 2600
    13: 2600 14: 2600 15: 2600 16: 2600 bogomips: 83558
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat
    arch_capabilities arch_lbr arch_perfmon art avx avx2 avx_vnni bmi1 bmi2
    bts clflush clflushopt clwb cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16 cx8
    de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms est f16c flexpriority
    flush_l1d fma fpu fsgsbase fsrm fxsr gfni hfi ht hwp hwp_act_window
    hwp_epp hwp_notify hwp_pkg_req ibpb ibrs ibrs_enhanced ida intel_pt
    invpcid lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor movbe movdir64b movdiri
    msr mtrr nonstop_tsc nopl nx ospke pae pat pbe pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs
    pge pku pln pni popcnt pse pse36 pts rdpid rdrand rdseed rdtscp rep_good
    sdbg sep serialize sha_ni smap smep smx split_lock_detect ss ssbd sse sse2
    sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust
    tsc_deadline_timer tsc_known_freq umip vaes vme vmx vnmi vpclmulqdq vpid
    waitpkg x2apic xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: gather_data_sampling status: Not affected
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_rstack_overflow status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced / Automatic IBRS, IBPB: conditional,
    RSB filling, PBRSB-eIBRS: SW sequence
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Raptor Lake-P [Iris Xe Graphics] vendor: LG driver: i915
    v: kernel arch: Gen-13 process: Intel 7 (10nm) built: 2022+ ports:
    active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,DP-3 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:a7a0
    class-ID: 0300
  Device-2: Quanta USB webcam driver: hid-generic,usbhid,uvcvideo type: USB
    rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-5:2 chip-ID: 0408:50c3
    class-ID: fe01 serial: <filter>
  Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.8 with: Xwayland v: 23.2.0
    compositor: Hyprland driver: X: loaded: modesetting unloaded: vesa
    alternate: fbdev,intel dri: iris gpu: i915 display-ID: 1
  Monitor-1: eDP-1 res: 2560x1600 size: N/A modes: N/A
  API: OpenGL v: 4.6 Mesa 23.1.6-arch1.4 renderer: Mesa Intel Graphics
    (RPL-P) direct-render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Raptor Lake-P/U/H cAVS vendor: LG
    driver: sof-audio-pci-intel-tgl
    alternate: snd_hda_intel,snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:51ca class-ID: 0401
  API: ALSA v: k6.4.12-zen1-1-zen status: kernel-api with: aoss
    type: oss-emulator tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: sndiod v: N/A status: off tools: aucat,midicat,sndioctl
  Server-2: PipeWire v: 0.3.79 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Intel Raptor Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:51f1 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
    broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link
  WAN IP: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0 speed: 12 Mb/s
    lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 3-10:3 chip-ID: 8087:0033 class-ID: e001
  Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 5.3
    lmp-v: 12 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 6c0000
Logical:
  Message: No logical block device data found.
RAID:
  Message: No RAID data found.
Drives:
  Local Storage: total: 2.79 TiB used: 27.3 GiB (1.0%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: MZVL21T0HCLR-00B00
    size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s
    lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: GXA7601Q temp: 30.9 C
    scheme: GPT
  ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:5 vendor: Silicon Power
    model: SPCC M.2 PCIe SSD size: 1.86 TiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
    fw-rev: VB421D65 temp: 32.9 C scheme: GPT
  Message: No optical or floppy data found.
Partition:
  ID-1: / raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%) used: 27.29 GiB (1.5%)
    fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7 label: N/A
    uuid: c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:6 label: N/A
    uuid: 2823-E959
  ID-3: /home raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.29 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
    label: N/A uuid: c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d
  ID-4: /root raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.29 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
    label: N/A uuid: c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d
  ID-5: /srv raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.29 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
    label: N/A uuid: c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d
  ID-6: /var/cache raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.29 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
    label: N/A uuid: c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d
  ID-7: /var/log raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.29 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
    label: N/A uuid: c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d
  ID-8: /var/tmp raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.29 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
    label: N/A uuid: c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
  ID-1: swap-1 type: partition size: 34.2 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
    dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:8 label: swap
    uuid: 2632e60e-6b09-46ca-9f7c-69ac2573c44b
  ID-2: swap-2 type: zram size: 31.09 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 16 dev: /dev/zram0
Unmounted:
  ID-1: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 size: 100 MiB fs: vfat label: N/A
    uuid: 3491-6D08
  ID-2: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 16 MiB fs: <superuser required>
    label: N/A uuid: N/A
  ID-3: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3 size: 953.1 GiB fs: ntfs label: N/A
    uuid: 9E8C95E58C95B7EB
  ID-4: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4 size: 674 MiB fs: ntfs label: N/A
    uuid: F2525EE5525EAE5B
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: hi-speed hub with single TT ports: 1 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s (57.2 MiB/s) lanes: 1 mode: 2.0 chip-ID: 1d6b:0002
    class-ID: 0900
  Hub-2: 2-0:1 info: super-speed hub ports: 2 rev: 3.1
    speed: 20 Gb/s (2.33 GiB/s) lanes: 2 mode: 3.2 gen-2x2 chip-ID: 1d6b:0003
    class-ID: 0900
  Hub-3: 3-0:1 info: hi-speed hub with single TT ports: 12 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s (57.2 MiB/s) lanes: 1 mode: 2.0 chip-ID: 1d6b:0002
    class-ID: 0900
  Device-1: 3-5:2 info: Quanta USB webcam type: video,HID
    driver: hid-generic,usbhid,uvcvideo interfaces: 6 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s (57.2 MiB/s) lanes: 1 mode: 2.0 power: 500mA
    chip-ID: 0408:50c3 class-ID: fe01 serial: <filter>
  Device-2: 3-10:3 info: Intel type: bluetooth driver: btusb interfaces: 2
    rev: 2.0 speed: 12 Mb/s (1.4 MiB/s) lanes: 1 mode: 1.1 power: 100mA
    chip-ID: 8087:0033 class-ID: e001
  Hub-4: 4-0:1 info: super-speed hub ports: 4 rev: 3.1
    speed: 10 Gb/s (1.16 GiB/s) lanes: 1 mode: 3.2 gen-2x1 chip-ID: 1d6b:0003
    class-ID: 0900
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 43.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
  Processes: 342 Uptime: 15m wakeups: 44222 Init: systemd v: 254
  default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 13.2.1 clang: 16.0.6
  Packages: pm: pacman pkgs: 1868 libs: 391 tools: pamac,paru pm: flatpak
  pkgs: 0 Shell: fish v: 3.6.1 running-in: foot inxi: 3.3.29

We want garuda-inxi, please.
Take a look, there are no secrets you have to hide from us :slight_smile:

2 Likes

:smile:

ok, thanks.

[🔴] × garuda-inxi 
System:
  Kernel: 6.4.12-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
    clocksource: tsc available: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=c33148dd-0bda-4e9f-b6f6-34d03dc0646d rw rootflags=subvol=@
    quiet resume=UUID=2632e60e-6b09-46ca-9f7c-69ac2573c44b loglevel=3 ibt=off
  Desktop: Hyprland info: waybar vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Convertible System: LG product: 16T90R-K.ADB9U1 v: Type1Version
    serial: <superuser required> Chassis: Quanta type: 31 v: Type3Version
    serial: <superuser required>
  Mobo: LG model: 16T90R v: FAB1 serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends v: GP121 date: 03/07/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 58.1 Wh (75.8%) condition: 76.6/79.6 Wh (96.3%)
    volts: 8.1 min: 7.7 model: CB Primary type: Li-ion serial: N/A
    status: discharging
CPU:
  Info: model: 13th Gen Intel Core i7-1360P bits: 64 type: MST AMCP
    arch: Raptor Lake level: v3 note: check built: 2022+ process: Intel 7 (10nm)
    family: 6 model-id: 0xBA (186) stepping: 2 microcode: 0x4119
  Topology: cpus: 1x cores: 12 mt: 4 tpc: 2 st: 8 threads: 16 smt: enabled
    cache: L1: 1.1 MiB desc: d-8x32 KiB, 4x48 KiB; i-4x32 KiB, 8x64 KiB
    L2: 9 MiB desc: 4x1.2 MiB, 2x2 MiB L3: 18 MiB desc: 1x18 MiB
  Speed (MHz): avg: 2501 high: 2600 min/max: 400/5000:3700 scaling:
    driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 2600 2: 2600 3: 2600
    4: 2600 5: 1024 6: 2600 7: 2600 8: 2600 9: 2600 10: 2600 11: 2600 12: 2600
    13: 2600 14: 2600 15: 2600 16: 2600 bogomips: 83558
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: Intel Raptor Lake-P [Iris Xe Graphics] vendor: LG driver: i915
    v: kernel arch: Gen-13 process: Intel 7 (10nm) built: 2022+ ports:
    active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,DP-3 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:a7a0
    class-ID: 0300
  Device-2: Quanta USB webcam driver: hid-generic,usbhid,uvcvideo type: USB
    rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-5:2 chip-ID: 0408:50c3
    class-ID: fe01 serial: <filter>
  Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.8 with: Xwayland v: 23.2.0
    compositor: Hyprland driver: X: loaded: modesetting unloaded: vesa
    alternate: fbdev,intel dri: iris gpu: i915 display-ID: 1
  Monitor-1: eDP-1 res: 2560x1600 size: N/A modes: N/A
  API: OpenGL v: 4.6 Mesa 23.1.6-arch1.4 renderer: Mesa Intel Graphics
    (RPL-P) direct-render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Raptor Lake-P/U/H cAVS vendor: LG
    driver: sof-audio-pci-intel-tgl
    alternate: snd_hda_intel,snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:51ca class-ID: 0401
  API: ALSA v: k6.4.12-zen1-1-zen status: kernel-api with: aoss
    type: oss-emulator tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: sndiod v: N/A status: off tools: aucat,midicat,sndioctl
  Server-2: PipeWire v: 0.3.79 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Intel Raptor Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:51f1 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0 speed: 12 Mb/s
    lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 3-10:3 chip-ID: 8087:0033 class-ID: e001
  Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 5.3
    lmp-v: 12 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 6c0000
Drives:
  Local Storage: total: 2.79 TiB used: 27.28 GiB (1.0%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
    model: MZVL21T0HCLR-00B00 size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
    fw-rev: GXA7601Q temp: 32.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:5 vendor: Silicon Power
    model: SPCC M.2 PCIe SSD size: 1.86 TiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
    fw-rev: VB421D65 temp: 31.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%) used: 27.28 GiB (1.5%)
    fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:6
  ID-3: /home raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.28 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
  ID-4: /var/log raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.28 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
  ID-5: /var/tmp raw-size: 1.83 TiB size: 1.83 TiB (100.00%)
    used: 27.28 GiB (1.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:7
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
  ID-1: swap-1 type: partition size: 34.2 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    priority: -2 dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:8
  ID-2: swap-2 type: zram size: 31.09 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 16 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 40.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
  Processes: 354 Uptime: 36m wakeups: 43726 Memory: total: 32 GiB note: est.
  available: 31.09 GiB used: 4.95 GiB (15.9%) Init: systemd v: 254
  default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 13.2.1 clang: 16.0.6
  Packages: pm: pacman pkgs: 1868 libs: 391 tools: pamac,paru pm: flatpak
  pkgs: 0 Shell: fish v: 3.6.1 running-in: foot inxi: 3.3.29
Garuda (2.6.16-1):
  System install date:     2023-08-22
  Last full system update: 2023-09-08
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
  Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
  Failed units:            
1 Like

Did you install flatpak?
There were updates today alsa and pipewire, did it work before?

Did you check if settings changed?
Or

Enable service in terminal

systemctl enable --now pipewire.service

BTW, I have sound.

systemctl --user status pipewire.service pipewire.socket
● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Fri 2023-09-08 18:15:26 CEST; 4min 7s ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 1539 (pipewire)
      Tasks: 3 (limit: 18647)
     Memory: 8.5M
        CPU: 59ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/[email protected]/session.slice/pipewire.service
             └─1539 /usr/bin/pipewire

Sep 08 18:15:26 hypr systemd[1308]: Started PipeWire Multimedia Service.
Sep 08 18:15:27 hypr pipewire[1539]: [0:00:14.881529012] [1539] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:172 Symbol ipaModuleInfo not found
Sep 08 18:15:27 hypr pipewire[1539]: [0:00:14.881540609] [1539] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:292 v4l2-compat.so: IPA module has no valid info
Sep 08 18:15:27 hypr pipewire[1539]: [0:00:14.881556281] [1539]  INFO Camera camera_manager.cpp:284 libcamera v0.1.0
Sep 08 18:16:47 hypr pipewire[1539]: mod.x11-bell: X11 I/O error handler called on display :1
Sep 08 18:16:47 hypr pipewire[1539]: mod.x11-bell: X11 display (:1) has encountered a fatal I/O error

● pipewire.socket - PipeWire Multimedia System Socket
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.socket; enabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Fri 2023-09-08 18:15:22 CEST; 4min 11s ago
   Triggers: ● pipewire.service
     Listen: /run/user/1000/pipewire-0 (Stream)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/[email protected]/app.slice/pipewire.socket

Sep 08 18:15:22 hypr systemd[1308]: Listening on PipeWire Multimedia System Socket.
1 Like

Hmmm... this is a new machine and first time running garuda linux on it...

[🔴] × sudo systemctl enable --now pipewire.service
Failed to enable unit: Unit file pipewire.service does not exist.

Next, I tried this and rebooted:

 ╭─jsauer@hyprgram in ~ as 🧙 took 31ms
[🔴] × systemctl --user enable --now pipewire.service
Created symlink /home/jsauer/.config/systemd/user/default.target.wants/pipewire.service → /usr/lib/systemd/user/pipewire.service.
Created symlink /home/jsauer/.config/systemd/user/sockets.target.wants/pipewire.socket → /usr/lib/systemd/user/pipewire.socket.

Now I see it is enabled, but still no sound and still showing module load error:

 ╰─λ systemctl --user status pipewire.service pipewire.socket
● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; enabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Fri 2023-09-08 09:24:27 MST; 37s ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 1513 (pipewire)
      Tasks: 3 (limit: 38150)
     Memory: 8.4M
        CPU: 40ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/[email protected]/session.slice/pipewire.service
             └─1513 /usr/bin/pipewire

Sep 08 09:24:27 hyprgram systemd[1502]: Started PipeWire Multimedia Service.
Sep 08 09:24:27 hyprgram pipewire[1513]: [0:00:16.305004151] [1513] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:172 Symbol ipaModuleInfo not found
Sep 08 09:24:27 hyprgram pipewire[1513]: [0:00:16.305022708] [1513] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:292 v4l2-compat.so: IPA module has no valid info
Sep 08 09:24:27 hyprgram pipewire[1513]: [0:00:16.305044192] [1513]  INFO Camera camera_manager.cpp:284 libcamera v0.1.0

● pipewire.socket - PipeWire Multimedia System Socket
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.socket; enabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Fri 2023-09-08 09:24:27 MST; 37s ago
   Triggers: ● pipewire.service
     Listen: /run/user/1000/pipewire-0 (Stream)
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/[email protected]/app.slice/pipewire.socket

Sep 08 09:24:27 hyprgram systemd[1502]: Listening on PipeWire Multimedia System Socket.

and in the volume control GUI, I see audio equalizer moving when playing a youtube video, but still no sound.

There are more settings, check input output, config.

Right.. I cropped for brevity... but I have basically the same output as you have.

I see yours is set to headphones... mine is set to Speaker. So, I tried using headphones and I do indeed get audio via the headphones, but not via the Speaker.

Machine is set to dual boot Win 11... in Windows, Speaker works fine, so I know the speaker hardware works.

I'm basically stumped.... but thanks for your post, I can at least use headphones as a work-around for now.

1 Like

Sorry, but sound work here with speaker too.
Sad thing, maybe someone else can help other than to say it works for him.

I think you are affected by this old but still open kernel bug:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=212041

3 Likes

yup, that definitely looks like it. thanks.

1 Like

I tried to capture the hda verbs being used by Windows to initialize the speakers, but was unable to capture any buffer dumps from the qemu VM that was running Win11.

I updated the ticket with my efforts, hopefully I’ll get some additional tips that will help.

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=212041

1 Like

OK, I was able to get sound working! I had to modify qemu to capture the hda-verb info being sent from the Win11 VM. Only one file (hw/vfio/common.c) needs to be modified. Once that was done, used the realtek verb tools to narrow down the captured verbs to the verbs needed to initialize the speakers (basically, the first 2380 verbs captured).

I guess it could be narrowed down even more?

For now, as part of my login script, I simply use the realtek verb tools to apply the verbs. I’ve created a public repo to hold my scripts, steps, etc. at:

Regards.

2 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.