On the new nvidia 510 driver my laptop's brightness stopped working

Hello.
Edit:

My garuda-inxi:

System:
Kernel: 5.16.12-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=08d09d3c-a003-438b-9930-f109ba137f69 rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=d0ece3e5-6019-467a-a857-b7a607a04418 loglevel=3
Console: pty pts/3 wm: kwin_x11 DM: SDDM Distro: Garuda Linux
base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 82B1 v: Lenovo Legion 5 15ARH05H
serial: <filter> Chassis: type: 10 v: Lenovo Legion 5 15ARH05H
serial: <filter>
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0J40709 WIN serial: <filter>
UEFI: LENOVO v: FSCN18WW date: 01/01/2021
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 54.6 Wh (97.8%) condition: 55.8/60.0 Wh (92.9%)
volts: 17.2 min: 15.4 model: Celxpert L19C4PC0 type: Li-poly
serial: <filter> status: N/A cycles: 146
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics socket: FP6 bits: 64
type: MT MCP arch: Zen 2 family: 0x17 (23) model-id: 0x60 (96) stepping: 1
microcode: 0x8600104
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2900 min/max: 1400/2900 boost: enabled
base/boost: 2900/4300 scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance
volts: 1.2 V ext-clock: 100 MHz cores: 1: 2900 2: 2900 3: 2900 4: 2900
5: 2900 6: 2900 7: 2900 8: 2900 9: 2900 10: 2900 11: 2900 12: 2900
13: 2900 14: 2900 15: 2900 16: 2900 bogomips: 92631
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU116M [GeForce GTX 1660 Ti Mobile] vendor: Lenovo
driver: nvidia v: 510.54 alternate: nouveau,nvidia_drm pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 ports:
active: none off: DP-1 empty: HDMI-A-1,eDP-2 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:2191 class-ID: 0300
Device-2: AMD Renoir vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel pcie: gen: 4
speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: none bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300
Device-3: IMC Networks Integrated Camera type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-3:3 chip-ID: 13d3:56ff class-ID: 0e02
Display: server: X.Org v: 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver: X:
loaded: modesetting,nvidia gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1013x285mm (39.9x11.2")
s-diag: 1052mm (41.4")
Monitor-1: DP-1-0 pos: primary,right res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 96
size: 510x287mm (20.1x11.3") diag: 585mm (23")
Monitor-2: eDP-1 pos: primary,left res: 1920x1080 hz: 120 dpi: 142
size: 344x194mm (13.5x7.6") diag: 395mm (15.5")
OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.44.0 5.16.12-zen1-1-zen LLVM 13.0.1)
v: 4.6 Mesa 21.3.7 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA TU116 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 3
speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:1aeb class-ID: 0403
Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
vendor: Lenovo driver: N/A
alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x
pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 06:00.5 chip-ID: 1022:15e2
class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 06:00.6
chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.12-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: 2000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: eno1 state: down mac: <filter>
Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 5-3:3 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.43 TiB used: 32.79 GiB (2.2%)
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:5 vendor: Western Digital
model: WDS100T2B0C-00PXH0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: 211210WD temp: 37.9 C scheme: GPT
SMART: yes health: PASSED on: 21d 9h cycles: 1,216
read-units: 21,975,958 [11.2 TB] written-units: 30,410,275 [15.5 TB]
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix
model: BC511 HFM256GDJTNI-82A0A size: 238.47 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: <filter> rev: HPS0 temp: 36.9 C scheme: GPT
SMART: yes health: PASSED on: 15d 16h cycles: 1,522
read-units: 14,385,619 [7.36 TB] written-units: 16,836,851 [8.62 TB]
ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: Generic model: External
size: 238.47 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A
serial: <filter> rev: 0910 scheme: MBR
SMART Message: A mandatory SMART command failed. Various possible causes.
ID-4: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB model: MXT-USB Storage Device
size: 59.48 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A
serial: <filter> rev: 1501 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 914.64 GiB size: 914.64 GiB (100.00%)
used: 29.46 GiB (3.2%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2
maj-min: 259:7
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat block-size: 512 B dev: /dev/nvme0n1p1
maj-min: 259:6
ID-3: /home raw-size: 914.64 GiB size: 914.64 GiB (100.00%)
used: 29.46 GiB (3.2%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2
maj-min: 259:7
ID-4: /var/log raw-size: 914.64 GiB size: 914.64 GiB (100.00%)
used: 29.46 GiB (3.2%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2
maj-min: 259:7
ID-5: /var/tmp raw-size: 914.64 GiB size: 914.64 GiB (100.00%)
used: 29.46 GiB (3.2%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2
maj-min: 259:7
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 16.57 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:8
ID-2: swap-2 type: zram size: 15.07 GiB used: 256 KiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 40.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 407 Uptime: 10m wakeups: 1 Memory: 15.07 GiB
used: 3.8 GiB (25.2%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1981 lib: 566
Shell: garuda-inxi (sudo) default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole
inxi: 3.3.13
Garuda (2.5.5-1):
System install date:     2022-03-05
Last full system update: 2022-03-05
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Yes
Snapshots:               Snapper
Failed units:

After installation and system update I can't change my laptop screen brightness the problem only occurs on the Nvidia 510 driver.
The same problem on other distros.
But it was all working on the 470 and even the 495 version of the driver.

So how can i rollback to the 470 from 510.

In the Garuda settings hardware configuration there's a nvidia-optimus-manager proprietary driver installed and i assume that's the 510, but there's another option called nvidia-optimus-manager-470xx but to install it i need to remove the previous one and even Nvidia-utili.
After doing all above and reboot brightness works but now the laptop doesn't recognize my external display and there are several errors with optimus manager and the output of Nvidia-smi is that it cant connect with the driver and that i need to check if i have installed the newest driver.

Please, i need this functionalities.
Thanks!

We require your garuda-inxi please, and welcome to the forum.

3 Likes

Thank you!
and the Garuda-inxi is now in the post

Use ~~~ not *** :slight_smile:

Have a look here: https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA#Enabling_brightness_control

1 Like

I've done what they are writing there but nothing worked. Nor the nvidia-bl and the kernel/grub commands, nothing. After the update back-light stopped working.

What's the output of inxi -Saz ?

Your above statement is virtually meaningless without actually providing the inputs and outputs of any commands you ran. We are not looking over your shoulder while you troubleshoot. The only way we can know what took place is with the full record of any operations that were executed in the terminal.

1 Like

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.