Need assistance with creating a permanent environment variable on Garuda

Need help with creating a permanent environment variable and add it to PATH. Sorry if it's a small issue, but after reading articles including Arch wiki, I am getting confused and don't want to mess up any configuration files I shouldn't touch.

Some issues I came up with after reading on internet were:

  1. Most tutorial assume bash as default shell, I have changed it to zsh using Garuda Assistant.
  2. Arch wiki suggests adding variable to /etc/profile. But I need to export it to PATH as well.
  3. Some forum mentioned Garuda uses fish as default so I need to mess with fish configuration.

I have one previous experience of successfully creating this particular environment variable and appending to PATH on Manjaro Gnome, which used zsh by default. There I added the variable to /etc/profile, .zprofile and .zshrc (.zprofile and .zshrc were empty so I added these lines to the top).

Could someone help with the exact procedure to safely add a (permanent) environment variable and append this variable to PATH on Garuda as per my configuration?

(Edit) PS : I haven't tried what I did on Manjaro just to be on the safe side. Fairly new to linux, especially now that it's on bare-metal instead of VM.

inxi -Faz
System:    Kernel: 5.14.8-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0  
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=2eeb1928-e215-484e-9847-54e2ce849c93  
rw [email protected] quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 resume=UUID=2978cdd3-cd08-43ba-b001-a7053ea59b54 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.22.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM  
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux  
Machine:   Type: Laptop System: ASUSTeK product: ROG Zephyrus G14 GA401II_GA401II v: 1.0 serial: <filter>  
Mobo: ASUSTeK model: GA401II v: 1.0 serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: GA401II.219  
date: 12/30/2020  
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 73.6 Wh (100.0%) condition: 73.6/76.0 Wh (96.9%) volts: 15.8 min: 15.8  
model: ASUSTeK ASUS Battery type: Li-ion serial: N/A status: Discharging  
Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech G304 Lightspeed Wireless Gaming Mouse  
serial: <filter> charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes status: Discharging  
CPU:       Info: 6-Core model: AMD Ryzen 5 4600HS with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2  
family: 17 (23) model-id: 60 (96) stepping: 1 microcode: 8600104 cache: L2: 3 MiB  
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 71865  
Speed: 2287 MHz min/max: 1400/3000 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 2287 2: 2119  
3: 1388 4: 1398 5: 1618 6: 1579 7: 1519 8: 1629 9: 1581 10: 1395 11: 1560 12: 1398  
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected  
Type: l1tf status: Not affected  
Type: mds status: Not affected  
Type: meltdown status: Not affected  
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp  
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization  
Type: spectre_v2  
mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling  
Type: srbds status: Not affected  
Type: tsx_async_abort status: Not affected  
Graphics:  Device-1: NVIDIA TU116M [GeForce GTX 1650 Ti Mobile] vendor: ASUSTeK driver: nvidia v: 470.74  
alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:2192 class-ID: 0300  
Device-2: AMD Renoir vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 04:00.0  
chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300  
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: modesetting,nvidia  
display-ID: :0 screens: 1  
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") s-diag: 582mm (22.9")  
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 120 dpi: 158 size: 309x174mm (12.2x6.9") diag: 355mm (14")  
OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.42.0 5.14.8-zen1-1-zen LLVM 12.0.1) v: 4.6 Mesa 21.2.2  
direct render: Yes  
Audio:     Device-1: NVIDIA TU116 High Definition Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel  
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:1aeb class-ID: 0403  
Device-2: AMD driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 04:00.1 chip-ID: 1002:1637 class-ID: 0403  
Device-3: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor vendor: ASUSTeK driver: N/A  
alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x bus-ID: 04:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480  
Device-4: AMD Family 17h HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel  
bus-ID: 04:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403  
Sound Server-1: ALSA v: k5.14.8-zen1-1-zen running: yes  
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no  
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no  
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.37 running: yes  
Network:   Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel port: f000 bus-ID: 02:00.0  
chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280  
IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>  
Device-2: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter type: USB driver: r8152 bus-ID: 6-2.4:4  
chip-ID: 0bda:8153 class-ID: 0000 serial: <filter>  
IF: enp4s0f4u2u4 state: up speed: 10 Mbps duplex: full mac: <filter>  
Bluetooth: Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 5-4:4 chip-ID: 8087:0029  
class-ID: e001  
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 953.87 GiB used: 139.58 GiB (14.6%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Intel model: SSDPEKNW010T8 size: 953.87 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: 004C temp: 28.9 C scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 937.05 GiB size: 937.05 GiB (100.00%) used: 139.58 GiB (14.9%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 260 MiB size: 256 MiB (98.46%) used: 562 KiB (0.2%) fs: vfat
dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 937.05 GiB size: 937.05 GiB (100.00%) used: 139.58 GiB (14.9%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 937.05 GiB size: 937.05 GiB (100.00%) used: 139.58 GiB (14.9%)
fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 937.05 GiB size: 937.05 GiB (100.00%) used: 139.58 GiB (14.9%)
fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 16.56 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
ID-2: swap-2 type: zram size: 15.05 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:   System Temperatures: cpu: 41.2 C mobo: 41.0 C gpu: amdgpu temp: 39.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 2200
Info:      Processes: 392 Uptime: 3m wakeups: 5 Memory: 15.05 GiB used: 2.62 GiB (17.4%) Init: systemd
v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1392 lib: 359
Shell: fish v: 3.3.1 default: Zsh v: 5.8 running-in: konsole inxi: 3.3.06

/etc/environment should be working globally :eyes:

3 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.