My Dr460nized desktop is broken

I suffered a full system crash while playing Kingdom Come: Deliverance
On reboot, by desktop was gone. No Latte panels, no wallpaper. This persists over reboot, so all attempts to fix it are ignored.
my PC still functions more or less perfectly, it's just the desktop itself causing issues.
I created a new Admin user which works as expected, but would rather not have to transfer everything over to that account

System:
Kernel: 5.16.11-246-tkg-cacule x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
parameters: intel_pstate=passive
BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux516-tkg-cacule
root=UUID=6e008a73-2ead-42e7-b539-bac9a61d3c4f rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.24.2 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock
wm: kwin_wayland vt: 2 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX B550-F GAMING v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 2403
date: 06/16/2021
Battery:
Device-1: ps-controller-battery-4c:b9:9b:6e:47:dc model: N/A serial: N/A
charge: N/A status: Full
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 5600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3
family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33) stepping: 0 microcode: 0xA201016
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 32 MiB desc: 1x32 MiB
Speed (MHz): avg: 3596 high: 3601 min/max: 2200/4650 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3597 2: 3591
3: 3586 4: 3601 5: 3599 6: 3594 7: 3599 8: 3599 9: 3598 10: 3601 11: 3595
12: 3600 bogomips: 88804
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT]
vendor: Tul driver: amdgpu v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
ports: active: DP-1 empty: DP-2,DP-3,HDMI-A-1 bus-ID: 09:00.0
chip-ID: 1002:731f class-ID: 0300
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.0
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: amdgpu,ati
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu
display-ID: 0
Monitor-1: DP-1 res: 3440x1440 size: N/A
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 5700 XT (NAVI10 DRM 3.44.0
5.16.11-246-tkg-cacule LLVM 13.0.1)
v: 4.6 Mesa 21.3.7 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Navi 10 HDMI Audio driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 09:00.1 chip-ID: 1002:ab38
class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 0b:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: Sony DualSense wireless controller (PS5) type: USB
driver: playstation,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-4:2 chip-ID: 054c:0ce6
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.11-246-tkg-cacule running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.47 running: yes
Network:
Device-1: Intel Ethernet I225-V vendor: ASUSTeK driver: igc v: kernel pcie:
gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: N/A bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 8086:15f3
class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: Sony DualSense wireless controller (PS5) type: USB
driver: playstation,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-4:2 chip-ID: 054c:0ce6
class-ID: 0300
Drives:
Local Storage: total: 1.39 TiB used: 622.86 GiB (43.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: A-Data model: SX8200PNP
size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 42AZS6AC
temp: 30.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Crucial model: CT500MX500SSD1
size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 023 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 466.49 GiB (48.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 466.49 GiB (48.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 466.49 GiB (48.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 466.49 GiB (48.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 50 (default 100)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.6 GiB used: 512 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 57.0 C
mem: 62.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 321 Uptime: 20m wakeups: 1 Memory: 15.6 GiB
used: 5.3 GiB (34.0%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1810 lib: 488 Shell: Zsh
v: 5.8.1 running-in: yakuake inxi: 3.3.13
Garuda (2.5.5-1):
System install date:     2021-12-25
Last full system update: 2022-03-02
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service

Restore with garuda-assistant
And

:slight_smile:

10 Likes

Do you have a backup of your older account's files?

If not then you're going to have to recover the settings from somewhere, and the new account has the desktop settings, so you'll need to copy something one way or another.

1 Like

Are you not able to recover through snapshots that are in grub boot menu?

Not included in snapshots by default.

1 Like

I tried restoring from backup, which failed.
The new account I set up was also erased on further reboot

Hot damn.
Thank you.
I am now officially 100% sold on Garuda as an actually really good Arch distro
[I missed this response initially by checking email rather than forum]

Sorry, but what was your actual solution?

2 Likes

Open garuda-assistant and restore.

3 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.