Minecraft-launcher doesn't start correctly, only opens a blank window

Hello,
I've recently installed Garuda KDE Dr460nized on my desktop. Naturally the first thing I tried was running the minecraft launcher from the AUR, but after a moment it gets stuck somewhere while it tries to update itself. I had it run for around 2h30min in that state.
When I launch it with sudo, a window opens, but just shows a white screen.

I can still interact with it, and sometimes clicking on things sometimes opens a new window, "Log in to Minecraft", but I don't know what i'm clicking on so it's pretty much unusable. The console output might be of interest, but I don't understand what it means.

I know that the launcher shouldn't need sudo to run properly, because I've been able to make it run with no problem on my laptop.

Here's what I've attempted so far:

  • Reinstalling minecraft-launcher, several times with pacman, pikaur, and yay
  • updating my system and rebooting
  • Running the launcher with the command LC_ALL=C /usr/bin/minecraft-launcher, and uncommenting fr_FR.UTC-8 from locale.gen (fr_FR.UTC-8 was already written at the bottom of the file under "Locales enabled by Calamares) after reading this post (output of locale is below.)

garuda-inxi

System:
Kernel: 6.0.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=f7046ea9-e515-4df1-a69e-e5ddd140f486 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.1 tk: Qt v: 5.15.6 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: ASUSTeK product: G11CD-K v: 0807
serial: <superuser required> Chassis: type: 3 v: 1.0
serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: G11CD-K v: Rev 1.xx serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends v: 0807 date: 03/16/2018
CPU:
Info: model: Intel Core i5-7400 bits: 64 type: MCP arch: Kaby Lake
gen: core 7 level: v3 note: check built: 2018 process: Intel 14nm family: 6
model-id: 0x9E (158) stepping: 9 microcode: 0xF0
Topology: cpus: 1x cores: 4 smt: <unsupported> cache: L1: 256 KiB
desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB L3: 6 MiB
desc: 1x6 MiB
Speed (MHz): avg: 3400 min/max: 800/3500 scaling: driver: intel_pstate
governor: performance cores: 1: 3400 2: 3400 3: 3400 4: 3400
bogomips: 24000
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
disabled
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT disabled
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT disabled
Type: retbleed mitigation: IBRS
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: IBRS, IBPB: conditional, RSB filling,
PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050] vendor: ASUSTeK driver: nvidia
v: 520.56.06 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 515.xx+ status: current
(as of 2022-10) arch: Pascal code: GP10x process: TSMC 16nm
built: 2016-21 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1c81 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.4
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nvidia unloaded: modesetting
alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa gpu: nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 93 s-size: 524x292mm (20.63x11.50")
s-diag: 600mm (23.62")
Monitor-1: HDMI-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 94
size: 521x293mm (20.51x11.54") diag: 598mm (23.53") modes: N/A
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX 1050/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA
520.56.06 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel bus-ID: 1-3:3 v: kernel bus-ID: 00:1f.3
chip-ID: 1532:0520 class-ID: 0300 chip-ID: 8086:a170 class-ID: 0403
serial: <filter>
Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0fb9 class-ID: 0403
Device-3: Razer USA Kraken Tournament Edition type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Sound API: ALSA v: k6.0.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
vendor: AzureWave driver: ath10k_pci v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:0042 class-ID: 0280
IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: d000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
IF-ID-1: enp0s20f0u1 state: unknown speed: -1 duplex: half mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: OPPO CPH1951 type: USB driver: rndis_host v: kernel
bus-ID: 1-1:12 chip-ID: 22d9:276a class-ID: 0a00 serial: <filter>
Device-2: IMC Networks type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-7:6
chip-ID: 13d3:3491 class-ID: e001
Report: ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 945.97 GiB used: 18.4 GiB (1.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000DM010-2EP102
size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: CC43
scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB model: USB DISK 2.0
size: 14.46 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A
serial: <filter> rev: PMAP scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 931.01 GiB size: 931.01 GiB (100.00%) used: 18.4 GiB
(2.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 512 MiB size: 511 MiB (99.80%) used: 4.9 MiB
(1.0%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 931.01 GiB size: 931.01 GiB (100.00%) used: 18.4
GiB (2.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-4: /var/log raw-size: 931.01 GiB size: 931.01 GiB (100.00%) used: 18.4
GiB (2.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 931.01 GiB size: 931.01 GiB (100.00%) used: 18.4
GiB (2.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.57 GiB used: 1024 KiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 32.0 C pch: 51.5 C mobo: N/A gpu: nvidia
temp: 39 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 35%
Info:
Processes: 245 Uptime: 2h 35m wakeups: 0 Memory: 15.57 GiB used: 4.29 GiB
(27.6%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1944 libs: 541
tools: octopi,paru,pikaur,yay Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.22
Garuda (2.6.9-1):
System install date:     2022-10-23
Last full system update: 2022-10-24 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

locale

LANG=fr_FR.UTF-8
LC_CTYPE="fr_FR.UTF-8"
LC_NUMERIC=fr_FR.UTF-8
LC_TIME=fr_FR.UTF-8
LC_COLLATE="fr_FR.UTF-8"
LC_MONETARY=fr_FR.UTF-8
LC_MESSAGES="fr_FR.UTF-8"
LC_PAPER=fr_FR.UTF-8
LC_NAME=fr_FR.UTF-8
LC_ADDRESS=fr_FR.UTF-8
LC_TELEPHONE=fr_FR.UTF-8
LC_MEASUREMENT=fr_FR.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=fr_FR.UTF-8
LC_ALL=

sudo minecraft-launcher

https://launchermeta.mojang.com/v1/products/launcher/6f083b80d5e6fabbc4236f81d0d8f8a350c665a9/linux.json
Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

[1024/153918.896805:INFO:main_context.cpp(130)] CEF initialized successfully.
[1024/153918.896894:INFO:main_context.cpp(132)] CEF version: 99.2.14+g3f796b8+chromium-99.0.4844.84
Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

[1024/153918.899690:ERROR:angle_platform_impl.cc(44)] Display.cpp:944 (initialize): ANGLE Display::initialize error 12289: Could not open the default X display.
[1024/153918.899794:ERROR:gl_surface_egl.cc(808)] EGL Driver message (Critical) eglInitialize: Could not open the default X display.
[1024/153918.899838:ERROR:gl_surface_egl.cc(1430)] eglInitialize OpenGL failed with error EGL_NOT_INITIALIZED, trying next display type
Authorization required, but no authorization protocol specified

[1024/153918.899978:ERROR:angle_platform_impl.cc(44)] Display.cpp:944 (initialize): ANGLE Display::initialize error 12289: Could not open the default X display.
[1024/153918.900020:ERROR:gl_surface_egl.cc(808)] EGL Driver message (Critical) eglInitialize: Could not open the default X display.
[1024/153918.900056:ERROR:gl_surface_egl.cc(1430)] eglInitialize OpenGLES failed with error EGL_NOT_INITIALIZED
[1024/153918.900091:ERROR:gl_ozone_egl.cc(20)] GLSurfaceEGL::InitializeOneOff failed.
[1024/153918.901445:ERROR:viz_main_impl.cc(188)] Exiting GPU process due to errors during initialization
sh: ligne 1: orca : commande introuvable
Created browser window for reuse: 0x4800003
[1024/153918.995620:WARNING:browser_main_loop.cc(270)] <unknown>: Unable to connect to dbus: Transport « disabled » inconnu ou non pris en charge pour l’adresse « disabled: »

(minecraft-launcher:233877): GLib-GIO-CRITICAL **: 15:39:18.997: g_dbus_connection_register_object: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

(minecraft-launcher:233877): GLib-GIO-CRITICAL **: 15:39:18.997: g_dbus_connection_register_object: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

(minecraft-launcher:233877): GLib-GIO-CRITICAL **: 15:39:18.997: g_dbus_connection_get_unique_name: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed
Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

[1024/153919.051099:ERROR:angle_platform_impl.cc(44)] Display.cpp:944 (initialize): ANGLE Display::initialize error 12289: Could not open the default X display.
[1024/153919.051241:ERROR:gl_surface_egl.cc(808)] EGL Driver message (Critical) eglInitialize: Could not open the default X display.
[1024/153919.051311:ERROR:gl_surface_egl.cc(1430)] eglInitialize OpenGL failed with error EGL_NOT_INITIALIZED, trying next display type
Authorization required, but no authorization protocol specified

[1024/153919.051632:ERROR:angle_platform_impl.cc(44)] Display.cpp:944 (initialize): ANGLE Display::initialize error 12289: Could not open the default X display.
[1024/153919.051705:ERROR:gl_surface_egl.cc(808)] EGL Driver message (Critical) eglInitialize: Could not open the default X display.
[1024/153919.051771:ERROR:gl_surface_egl.cc(1430)] eglInitialize OpenGLES failed with error EGL_NOT_INITIALIZED
[1024/153919.051835:ERROR:gl_ozone_egl.cc(20)] GLSurfaceEGL::InitializeOneOff failed.
[1024/153919.061445:ERROR:viz_main_impl.cc(188)] Exiting GPU process due to errors during initialization
Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

[1024/153919.116664:ERROR:angle_platform_impl.cc(44)] DisplayVkXcb.cpp:59 (initialize): xcb_connect() failed, error 1
[1024/153919.116897:ERROR:angle_platform_impl.cc(44)] Display.cpp:944 (initialize): ANGLE Display::initialize error 12289: Not initialized.
[1024/153919.116984:ERROR:gl_surface_egl.cc(808)] EGL Driver message (Critical) eglInitialize: Not initialized.
[1024/153919.117028:ERROR:gl_surface_egl.cc(1430)] eglInitialize SwANGLE failed with error EGL_NOT_INITIALIZED
[1024/153919.117076:ERROR:gl_ozone_egl.cc(20)] GLSurfaceEGL::InitializeOneOff failed.
[1024/153919.133181:ERROR:viz_main_impl.cc(188)] Exiting GPU process due to errors during initialization
Authorization required, but no authorization protocol specified

Authorization required, but no authorization protocol specified

[1024/153919.143591:WARNING:vaapi_wrapper.cc(619)] VAAPI video acceleration not available for disabled
[1024/153919.143826:ERROR:gpu_init.cc(440)] Passthrough is not supported, GL is disabled, ANGLE is
[1024/153919.144168:ERROR:sandbox_linux.cc(377)] InitializeSandbox() called with multiple threads in process gpu-process.
[1024/153919.148033:ERROR:x11_software_bitmap_presenter.cc(141)] XGetWindowAttributes failed for window 75497476

java -version (Minecraft requires Java 16)

openjdk version "19.0.1" 2022-10-18
OpenJDK Runtime Environment (build 19.0.1+10)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 19.0.1+10, mixed mode)

So yeah, that's about it. I ran out of places to look for answers.

have you tried running it WITHOUT sudo? try just running minecraft-launcher from the commandline and see if you get different outputs.

also, you have a reboot pending. that might help as well

1 Like

Hey, thanks for the reply
I don't know where you read that I had a reboot pending, but I did reboot my system to no avail.

I did manage to get it to work eventually though, so thanks for pointing me in the right direction.

it is really, REALLY confusing, and honestly I don't understand any of it, so i'll sum what I did quickly for future reference.

  • minecraft-launcher gave me some GLib-GIO-CRITICAL **: 17:55:29.308: g_task_return_error: assertion 'error != NULL' failed error, so I looked into it and ran sudo pacman -S glib2. The launcher booted normally then.
  • KDE Wallet wanted me to register my log in information. If I didn't accept, the launcher would shut down and I'd have to reboot and reinstall glib2 to try again or i'd get the same issues. So I accepted, input a password and I can now play minecraft.

running it with sudo still gives me a white blank screen though.
I have more details if (and I doubt it) anyone wants to look into this weird issue.
So yeah, thanks I guess.

scroll down your garuda-inxi output to see that line, the symbol at the end means a reboot is "pending"

p.s. there is literally no reason to run minecraft as root(ie using sudo). i have been playing for quite a while, never encountered a situation where root/sudo was needed in minecraft.

3 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.