Microphone seemingly broken by Discord

Microphone and several audio options disappeared, long story short I wiped and reinstalled garuda due to some less than cautious uninstalling.

After loading it back up fresh I hopped on discord with a friend and shared screen while I set some stuff up; my microphone worked fine during this time. They left the call and came back, I swapped sharing of monitors and then realized he could not hear me and I no longer had my normal audio options available but I now only had WEBRTC voice engine available.

The first time around I had not made use of my mic but it was detected. I'm not sure what broke it the first time.

I see that pulseaudio is not running but Alsa & pipewire are. I thought pipewire replaced pulseaudio but I'm not familiar enough with Linux (yet) to know.

System:
Kernel: 5.16.16-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=163bebcb-220e-4c6b-a9f5-909c0a329a4c rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.24.3 tk: Qt v: 5.15.3 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASRock model: X570 Steel Legend
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: P2.80
date: 06/23/2020
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 3800X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2
family: 0x17 (23) model-id: 0x71 (113) stepping: 0 microcode: 0x8701021
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 32 MiB desc: 2x16 MiB
Speed (MHz): avg: 4100 high: 4322 min/max: 2200/4559 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 4121 2: 4293
3: 4290 4: 4314 5: 3374 6: 3832 7: 3759 8: 4237 9: 4322 10: 4200 11: 4269
12: 4135 13: 4109 14: 4002 15: 4079 16: 4275 bogomips: 124571
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GA102 [GeForce RTX 3080] vendor: Gigabyte driver: nvidia
v: 510.54 alternate: nouveau,nvidia_drm pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s
lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 0e:00.0
chip-ID: 10de:2206 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver: X:
loaded: nvidia unloaded: modesetting alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa
gpu: nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 4480x1440 s-dpi: 118 s-size: 964x313mm (37.95x12.32")
s-diag: 1014mm (39.9")
Monitor-1: DP-0 pos: primary,right res: 1920x1080 dpi: 82
size: 598x336mm (23.54x13.23") diag: 686mm (27.01") modes: N/A
Monitor-2: DP-2 pos: primary,left res: 2560x1440 hz: 60 dpi: 118
size: 553x311mm (21.77x12.24") diag: 634mm (24.98") modes: N/A
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 3080/PCIe/SSE2
v: 4.6.0 NVIDIA 510.54 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA GA102 High Definition Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 0e:00.1 chip-ID: 10de:1aef class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASRock
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 10:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: SteelSeries ApS Arctis 7 type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-4:4 chip-ID: 1038:12ad
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.16-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASRock driver: igb v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 09:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp9s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.62 TiB used: 15.86 GiB (1.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:1 model: PCIe SSD size: 476.94 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4
type: SSD serial: <filter> rev: ECFM12.3 temp: 35.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 model: PCIe SSD size: 953.87 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4
type: SSD serial: <filter> rev: ECFM22.6 temp: 34.9 C scheme: GPT
ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 840 EVO 250GB
size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: BB6Q scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 15.86 GiB (1.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:3
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:2
ID-3: /home raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 15.86 GiB (1.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:3
ID-4: /var/log raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 15.86 GiB (1.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:3
ID-5: /var/tmp raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
used: 15.86 GiB (1.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:3
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.27 GiB used: 2.5 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: nvidia temp: 51 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 0%
Info:
Processes: 368 Uptime: 27m wakeups: 0 Memory: 31.27 GiB
used: 4.07 GiB (13.0%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1511 lib: 351 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.14
Garuda (2.5.6-2):
System install date:     2022-03-25
Last full system update: 2022-03-25 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service

So, technically speaking the problem is solved.

There's a [explitives] hamburger menu with various options including "game output and chat input" and for whatever reason it automatically flipped to game output only which hid the devices. Is there a place where I can just see all audio devices like a device manager basically?

Even the system settings hid the microphone so I was a bit flustered for lack of troubleshooting avenues. Thanks for your help in advance.