Laptop HDMI extended Monitor no signal

Hello all
I am swaped from Manjaro. I have installed system, updated and my external monitor on slot doesn't have signal. System sees but monitor dont respond. When I try to switch with WinKey + P for only external monitor I got black on both and need to disconnect hdmi to back to my laptop screen.
Below commands results we can start with.

xrandr:

─λ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
eDP connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
1920x1080    144.00*+  60.02
1680x1050    144.00
1280x1024    144.00
1440x900     144.00
1280x800     144.00
1280x720     144.00
1024x768     144.00
800x600      144.00
640x480      144.00
HDMI-1-0 connected (normal left inverted right x axis y axis)
1920x1080     60.00 + 144.00   119.98   119.88    99.93    74.97    59.94    50.00
1280x1024     75.02    60.02
1280x720      59.94    50.00
1024x768     119.99   100.00    75.03    70.07    60.00
800x600      119.97   100.00    75.00    72.19    60.32    56.25
720x576       50.00
720x480       59.94
640x480      120.01    99.99    75.00    72.81    59.94    59.93


garuda-inxi

─λ garuda-inxi
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
LANGUAGE = "en_US",
LC_ALL = (unset),
LC_ADDRESS = "en_GB.UTF-8",
LC_NAME = "en_GB.UTF-8",
LC_MONETARY = "en_GB.UTF-8",
LC_PAPER = "en_GB.UTF-8",
LC_IDENTIFICATION = "en_GB.UTF-8",
LC_TELEPHONE = "en_GB.UTF-8",
LC_MEASUREMENT = "pl_PL.UTF-8",
LC_TIME = "en_GB.UTF-8",
LC_NUMERIC = "en_GB.UTF-8",
LANG = "en_GB.UTF-8"
are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to a fallback locale ("en_GB.UTF-8").
System:
Kernel: 6.0.7-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=c8ef7bab-57c7-49bc-bf44-205e6b6cafef rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.3 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP Pavilion Gaming Laptop 15-ec1xxx v: N/A
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: HP model: 87B2 v: 31.23 serial: <superuser required> UEFI: AMI
v: F.25 date: 08/18/2021
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 42.9 Wh (100.0%) condition: 42.9/42.9 Wh (100.0%)
volts: 12.5 min: 11.6 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: N/A status: full cycles: 385
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 4600H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 2 gen: 3 level: v3 note: check built: 2020-22
process: TSMC n7 (7nm) family: 0x17 (23) model-id: 0x60 (96) stepping: 1
microcode: 0x8600106
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB L3: 8 MiB
desc: 2x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2896 high: 3000 min/max: 1400/3000 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3000 2: 3000
3: 3000 4: 3000 5: 3000 6: 3000 7: 3000 8: 3000 9: 3000 10: 3000 11: 1755
12: 3000 bogomips: 71867
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT enabled with STIBP
protection
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP:
always-on, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117M [GeForce GTX 1650 Ti Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: nvidia v: 520.56.06 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 520.xx+
status: current (as of 2022-10) arch: Turing code: TUxxx
process: TSMC 12nm built: 2018-22 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8
link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1f95 class-ID: 0300
Device-2: AMD Renoir vendor: Hewlett-Packard driver: amdgpu v: kernel
arch: GCN-5.1 code: Vega-2 process: TSMC n7 (7nm) built: 2018-21 pcie:
gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s ports:
active: eDP-1 empty: none bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 1002:1636
class-ID: 0300 temp: 46.0 C
Device-3: Luxvisions Innotech HP TrueVision HD Camera type: USB
driver: uvcvideo bus-ID: 3-3:2 chip-ID: 30c9:0013 class-ID: 0e02
serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu,nvidia
unloaded: modesetting,nouveau alternate: fbdev,nv,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 506x285mm (19.92x11.22")
s-diag: 581mm (22.86")
Monitor-1: HDMI-1-0 size-res: N/A modes: N/A
Monitor-2: eDP pos: primary res: 1920x1080 hz: 144 dpi: 142
size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.53") modes: N/A
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.2.3 renderer: AMD Radeon Graphics (renoir LLVM
14.0.6 DRM 3.48 6.0.7-zen1-1-zen) direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s
lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:10fa class-ID: 0403
Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: Hewlett-Packard
driver: N/A alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x,
snd_pci_acp6x, snd_acp_pci, snd_rpl_pci_acp6x, snd_sof_amd_renoir pcie:
gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s
bus-ID: 05:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3
class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.7-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.60 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: e000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: eno1 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8822CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: Hewlett-Packard driver: rtw_8822ce v: N/A modules: rtw88_8822ce
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000 bus-ID: 03:00.0
chip-ID: 10ec:c822 class-ID: 0280
IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Realtek 802.11ac WLAN Adapter type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-4:3 chip-ID: 0bda:b00c class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 942.7 GiB used: 31.18 GiB (3.3%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital model: PC SN530
SDBPNPZ-512G-1006 size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: HPS2 temp: 38.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 870 EVO 500GB
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 2B6Q scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 44.81 GiB size: 44.81 GiB (100.00%)
used: 31.18 GiB (69.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 612 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 44.81 GiB size: 44.81 GiB (100.00%)
used: 31.18 GiB (69.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
ID-4: /var/log raw-size: 44.81 GiB size: 44.81 GiB (100.00%)
used: 31.18 GiB (69.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
ID-5: /var/tmp raw-size: 44.81 GiB size: 44.81 GiB (100.00%)
used: 31.18 GiB (69.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 14.99 GiB used: 113.5 MiB (0.7%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 16.49 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4
Sensors:
System Temperatures: cpu: 74.2 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 49.0 C
Fan Speeds (RPM): fan-1: 0 fan-2: 0
Info:
Processes: 323 Uptime: 23m wakeups: 1 Memory: 14.99 GiB
used: 3.81 GiB (25.4%) Init: systemd v: 252 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pm: pacman
pkgs: 1887 libs: 525 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash
v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.9-1):
System install date:     2022-11-08
Last full system update: 2022-11-16 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Hi there, welcome to the forum.

Although not necessarily linked to your issue, this means that a reboot is pending.

1 Like

Nothing change. I tried garuda versions with Gnome, Cinammon. Its weird because manjaro works like a charm after installation. And i really need external monitor for work :slight_smile:

You cannot compare pears with apples.
Same kernel? Same nvidia drivers? Same KDE version?
There is always a chance to fall into a bug upstream.
See for example this recent KDE bug (not necessarily your issue, but I stumbled upon it a few days ago).
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=460341
One thing you could try would be to switch to e.g. the linux-lts kernel.

3 Likes

Same laptop. I think its not a problem with window manager