Konsole segfail / Konsole Crash

After the last update and the reboot does not open Konsole. When trying to open Konsole via Alacrity I get the following:

Icon theme "adwaita" not found.
Icon theme "ubuntu-mono" not found.
Icon theme "yaru" not found.
Icon theme "Mint-X" not found.
Icon theme "elementary" not found.
KCrash: crashing... crashRecursionCounter = 2
KCrash: Application Name = konsole path = /usr/bin pid = 189355
KCrash: Arguments: /usr/bin/konsole
KCrash: Attempting to start /usr/lib/drkonqi
Icon theme "adwaita" not found.
Icon theme "ubuntu-mono" not found.
Icon theme "yaru" not found.
Icon theme "Mint-X" not found.
Icon theme "elementary" not found.
zsh: suspended (signal)  konsole

I tried to reinstall Konsole, but it did not help. Here is the output of the challenge of the challenges Dr Konqi:


[KCrash Handler]

#4 0x00007fcbd970ef21 in QWindow::winId() const () from /usr/lib/libQt5Gui.so.5

#5 0x00007fcbd8995e32 in KWindowEffects::enableBlurBehind(QWindow*, bool, QRegion const&) () from /usr/lib/libKF5WindowSystem.so.5

#6 0x00007fcbda66fde7 in Konsole::MainWindow::setBlur(bool) () from /usr/lib/libkonsoleapp.so.21

#7 0x00007fcbda67355c in Konsole::MainWindow::activeViewChanged(Konsole::SessionController*) () from /usr/lib/libkonsoleapp.so.21

#8 0x00007fcbd92b575b in ?? () from /usr/lib/libQt5Core.so.5

#9 0x00007fcbda50e243 in Konsole::ViewManager::activeViewChanged(Konsole::SessionController*) () from /usr/lib/libkonsoleprivate.so.21

#10 0x00007fcbda5389dd in Konsole::ViewManager::createController(Konsole::Session*, Konsole::TerminalDisplay*) () from /usr/lib/libkonsoleprivate.so.21

#11 0x00007fcbda5390ce in Konsole::ViewManager::createView(Konsole::Session*) () from /usr/lib/libkonsoleprivate.so.21

#12 0x00007fcbda673d53 in Konsole::MainWindow::createSession(QExplicitlySharedDataPointer<Konsole::Profile>, QString const&) () from /usr/lib/libkonsoleapp.so.21

#13 0x00007fcbda66f0d7 in Konsole::Application::newInstance() () from /usr/lib/libkonsoleapp.so.21

#14 0x000056415c7586fe in ?? ()

#15 0x00007fcbd8c0ab25 in __libc_start_main () from /usr/lib/libc.so.6

#16 0x000056415c7589de in ?? ()

[Inferior 1 (process 231891) detached] 
✦ [⚡] × inxi -Faz
System:    Kernel: 5.13.10-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux-zen
           root=UUID=eaada518-9789-45a6-96d5-9ea2e9563ec6 rw [email protected]
           cryptdevice=UUID=12d783ca-85f9-4344-8e01-a57b4947f1a0:luks-12d783ca-85f9-4344-8e01-a57b4947f1a0
           root=/dev/mapper/luks-12d783ca-85f9-4344-8e01-a57b4947f1a0 rd.udev.log_priority=3
           vt.global_cursor_default=0 systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
           Desktop: KDE Plasma 5.22.4 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
           Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Server System: Intel product: S2600CP v: .................... serial: <filter>
           Chassis: P4308XXMFEN type: 17 v: IILH-M00000193 serial: <filter>
           Mobo: Intel model: S2600CP v: G50768-509 serial: <filter> BIOS: Intel
           v: SE5C600.86B.02.06.0007.082420181029 date: 08/24/2018
CPU:       Info: 2x 8-Core model: Intel Xeon E5-2650 v2 bits: 64 type: MT MCP SMP
           arch: Ivy Bridge family: 6 model-id: 3E (62) stepping: 4 microcode: 42E cache:
           L2: 40 MiB
           flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 166300
           Speed: 2219 MHz min/max: 1200/2600 MHz Core speeds (MHz): 1: 2219 2: 2534 3: 2452
           4: 2594 5: 2100 6: 2207 7: 2585 8: 2281 9: 2578 10: 2489 11: 2594 12: 2543 13: 2594
           14: 1776 15: 2546 16: 2545 17: 2228 18: 2400 19: 2532 20: 2377 21: 2594 22: 2586
           23: 2584 24: 2444 25: 1988 26: 1801 27: 2217 28: 2552 29: 2528 30: 2551 31: 2452
           32: 2590
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
           Type: meltdown mitigation: PTI
           Type: spec_store_bypass
           mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW,
           STIBP: conditional, RSB filling
           Type: srbds status: Not affected
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: NVIDIA GP102 [GeForce GTX 1080 Ti] vendor: Micro-Star MSI driver: nvidia
           v: 470.63.01 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10de:1b06
           class-ID: 0300
           Device-2: Matrox Systems MGA G200e [Pilot] ServerEngines vendor: Intel
           driver: mgag200 v: kernel bus-ID: 09:00.0 chip-ID: 102b:0522 class-ID: 0300
           Device-3: NVIDIA GK210GL [Tesla K80] driver: nvidia v: 470.63.01
           alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 83:00.0 chip-ID: 10de:102d class-ID: 0302
           Device-4: NVIDIA GK210GL [Tesla K80] driver: nvidia v: 470.63.01
           alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 84:00.0 chip-ID: 10de:102d class-ID: 0302
           Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: nvidia
           display-ID: :0 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 69 s-size: 707x392mm (27.8x15.4")
           s-diag: 808mm (31.8")
           Monitor-1: HDMI-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 46 size: 1060x626mm (41.7x24.6")
           diag: 1231mm (48.5")
           OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 470.63.01
           direct render: Yes
Audio:     Device-1: NVIDIA GP102 HDMI Audio vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel
           v: kernel bus-ID: 02:00.1 chip-ID: 10de:10ef class-ID: 0403
           Device-2: Creative Sound Blaster Play! 3 type: USB
           driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 2-1.2:3 chip-ID: 041e:324d
           class-ID: 0300 serial: <filter>
           Sound Server-1: ALSA v: k5.13.10-zen1-1-zen running: yes
           Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
           Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.33 running: yes
Network:   Device-1: Intel I350 Gigabit Network driver: igb v: kernel port: 1020 bus-ID: 07:00.0
           chip-ID: 8086:1521 class-ID: 0200
           IF: eno0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Device-2: Intel I350 Gigabit Network driver: igb v: kernel port: 1000 bus-ID: 07:00.1
           chip-ID: 8086:1521 class-ID: 0200
           IF: enp7s0f1 state: down mac: <filter>
           IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
RAID:      Hardware-1: Adaptec Series 7 6G SAS/PCIe 3 driver: aacraid v: 1.2.1[50983]-custom
           port: 4000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 9005.028c rev: 01 class-ID: 0104
Drives:    Local Storage: total: 21.83 TiB used: 1.76 TiB (8.1%)
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
           ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 model: root size: 21.83 TiB block-size: physical: 512 B
           logical: 512 B type: N/A serial: N/A rev: V1.0 scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 21.83 TiB size: 21.83 TiB (100.00%) used: 1.76 TiB (8.1%) fs: btrfs
           dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0 mapped: luks-12d783ca-85f9-4344-8e01-a57b4947f1a0
           ID-2: /boot raw-size: 1024 MiB size: 1022 MiB (99.80%) used: 288.6 MiB (28.2%)
           fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
           ID-3: /home raw-size: 21.83 TiB size: 21.83 TiB (100.00%) used: 1.76 TiB (8.1%)
           fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
           mapped: luks-12d783ca-85f9-4344-8e01-a57b4947f1a0
           ID-4: /var/log raw-size: 21.83 TiB size: 21.83 TiB (100.00%) used: 1.76 TiB (8.1%)
           fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
           mapped: luks-12d783ca-85f9-4344-8e01-a57b4947f1a0
           ID-5: /var/tmp raw-size: 21.83 TiB size: 21.83 TiB (100.00%) used: 1.76 TiB (8.1%)
           fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
           mapped: luks-12d783ca-85f9-4344-8e01-a57b4947f1a0
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
           ID-1: swap-1 type: zram size: 125.79 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
           dev: /dev/zram0
Sensors:   Permissions: Unable to run ipmi sensors. Root privileges required.
           System Temperatures: cpu: 31.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 40 C
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 51%
Info:      Processes: 543 Uptime: 24m wakeups: 0 Memory: 125.79 GiB used: 6.3 GiB (5.0%)
           Init: systemd v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 alt: 10 clang: 12.0.1
           Packages: pacman: 2141 lib: 511 Shell: Zsh v: 5.8 running-in: alacritty inxi: 3.3.06

What could be the problem? What am I doing wrong? Thank you in advance.

I do not know what went wrong but I have a couple questions, then a possible answer.

Do you normally open Konsole with Alacrity?
And it works?
I do not have Alacrity installed so I can't test, but Konsole does successfully open Konsole. Is that true for you?

I had a big update in KDE Plasma this morning. If that is also true for you, it is possible that something in there may have messed-up Konsole's config, or corrupted it's operational ability. Or a host of others.
Have you read the journal output after the last update? If not, do so and look for changes.

So try this first, it's an easy one. First, uninstall Konsole.
Then reboot aand goto ~home/yourusername/.config. It's a hidden directory that contains many KDE and other application configuration files.
Look for .konsolerc. That's a Konsole config.
Delete it. Won't hurt anything. Or rename it if you wear suspenders with a belt ;).
Re-install Konsole.
Without doing anything else, reboot.
After you log in, open Konsole and set your defaults. Just click on it. No Alacrity yet.
Assuming Konsole works at all, open Konsole with Konsole. Does it work?
If it does, try the same with Alacrity--open Konsole with it. Does it work? Good, you're a genius. No it doesn't? I'm a dunce. Could be Alacrity.
Do the same as above, but with Alacrity. Uninstall, destroy any configs, reinstall.
After everything else, you may just have to look for and apply a fix or wait for a fix.
And it may be something else altogether.
Oh yeah, search this forum and the Arch forums for similar posts & also check for bug reports.

Probably should do the stuff in that last line first.
:wink:

5 Likes

The problem was in incorrect configuration of Konsolerc. Thank you so much! I could not even think about it! After deleting the configuration file, everything worked. :grinning:

2 Likes

I filed a bug report earlier.

You can work around this bug easily:
Edit ~/.config/konsolerc
change SaveGeometryOnExit to true:

[KonsoleWindow]
SaveGeometryOnExit=true
7 Likes

See? You're a genius. applause all 'round

3 Likes

Another genius. Much shorter fix, too!
:smiley: :smiley: :smiley:

3 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.