KDE/latte problem

Rarely on my desktop but constantly on my laptop, the latte dock will appear like in the screen shot:Screenshot_2|649x159

In addition to this, none of the KDE desktop effects nor the launch feedback (little bouncing icon when you launch a program) will work. Occasionally, latte-dock and the top bar won't appear at all. KRunner works, and I fired up htop and saw that latte-dock was using 100% of the CPU. Sometimes latte-dock --replace will make latte appear as in the screenshot, but not always. Using linux-zen, tried linux-xanmod and linux-lts, but they don't seem to have any effect. Any ideas?

inxi -Fxxza
System:    Kernel: 5.11.7-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
           root=UUID=d07c43c6-9ed0-44a4-8076-33299581a89f rw [email protected] quiet
           cryptdevice=UUID=915c17e9-c2a1-4572-98ef-c4f0f945ad6f:luks-915c17e9-c2a1-4572-98ef-c4f0f945ad6f
           root=/dev/mapper/luks-915c17e9-c2a1-4572-98ef-c4f0f945ad6f splash
           rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 systemd.unified_cgroup_hierarchy=1
           loglevel=3
           Desktop: KDE Plasma 5.21.3 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 dm: SDDM
           Distro: Garuda Linux
Machine:   Type: Laptop System: ASUSTeK product: ROG Zephyrus G14 GA401IV_GA401IV v: 1.0
           serial: <filter>
           Mobo: ASUSTeK model: GA401IV v: 1.0 serial: <filter> UEFI: American Megatrends
           v: GA401IV.212 date: 05/08/2020
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 36.1 Wh condition: 69.6/76.0 Wh (92%) volts: 15.8/15.8
           model: ASUSTeK ASUS Battery type: Li-ion serial: N/A status: Discharging
CPU:       Info: 8-Core model: AMD Ryzen 9 4900HS with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
           arch: Zen 2 family: 17 (23) model-id: 60 (96) stepping: 1 microcode: 8600102
           L2 cache: 4 MiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 95824
           Speed: 1841 MHz min/max: 1400/3000 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 1841
           2: 1443 3: 1948 4: 1397 5: 1397 6: 1397 7: 1395 8: 1294 9: 1418 10: 2382 11: 1365
           12: 1341 13: 1483 14: 1346 15: 1941 16: 1273
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
           Type: l1tf status: Not affected
           Type: mds status: Not affected
           Type: meltdown status: Not affected
           Type: spec_store_bypass
           mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP:
           conditional, RSB filling
           Type: srbds status: Not affected
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: NVIDIA TU106M [GeForce RTX 2060 Max-Q] vendor: ASUSTeK driver: N/A
           alternate: nouveau bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1f12 class ID: 0300
           Device-2: AMD Renoir vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel bus ID: 04:00.0
           chip ID: 1002:1636 class ID: 0300
           Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: kwin_x11 driver: loaded: amdgpu,ati
           unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display ID: :0 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2")
           s-diag: 582mm (22.9")
           Monitor-1: eDP res: 1920x1080 hz: 120 dpi: 158 size: 309x174mm (12.2x6.9")
           diag: 355mm (14")
           OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.40.0 5.11.7-zen1-1-zen LLVM 11.1.0)
           v: 4.6 Mesa 20.3.4 direct render: Yes
Audio:     Device-1: AMD driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 04:00.1 chip ID: 1002:1637
           class ID: 0403
           Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor vendor: ASUSTeK
           driver: N/A alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x bus ID: 04:00.5
           chip ID: 1022:15e2 class ID: 0480
           Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
           bus ID: 04:00.6 chip ID: 1022:15e3 class ID: 0403
           Sound Server: ALSA v: k5.11.7-zen1-1-zen
Network:   Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel port: f000 bus ID: 02:00.0
           chip ID: 8086:2723 class ID: 0280
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus ID: 5-4:3
           chip ID: 8087:0029 class ID: e001
           Message: Required tool hciconfig not installed. Check --recommends
Drives:    Local Storage: total: 953.87 GiB used: 267.4 GiB (28.0%)
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
           ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Intel model: SSDPEKNW010T8 size: 953.87 GiB
           block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 rotation: SSD
           serial: <filter> rev: 002C temp: 33.9 C scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw size: 453.24 GiB size: 453.24 GiB (100.00%) used: 267.36 GiB (59.0%)
           fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
           mapped: luks-915c17e9-c2a1-4572-98ef-c4f0f945ad6f
           ID-2: /boot/efi raw size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%) used: 38.4 MiB (40.0%)
           fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
           ID-3: /home raw size: 453.24 GiB size: 453.24 GiB (100.00%) used: 267.36 GiB (59.0%)
           fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
           mapped: luks-915c17e9-c2a1-4572-98ef-c4f0f945ad6f
           ID-4: /var/log raw size: 453.24 GiB size: 453.24 GiB (100.00%)
           used: 267.36 GiB (59.0%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
           mapped: luks-915c17e9-c2a1-4572-98ef-c4f0f945ad6f
           ID-5: /var/tmp raw size: 453.24 GiB size: 453.24 GiB (100.00%)
           used: 267.36 GiB (59.0%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
           mapped: luks-915c17e9-c2a1-4572-98ef-c4f0f945ad6f
Swap:      Kernel: swappiness: 10 (default 60) cache pressure: 75 (default 100)
           ID-1: swap-1 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram0
           ID-2: swap-2 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram1
           ID-3: swap-3 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram2
           ID-4: swap-4 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram3
           ID-5: swap-5 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram4
           ID-6: swap-6 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram5
           ID-7: swap-7 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram6
           ID-8: swap-8 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram7
           ID-9: swap-9 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram8
           ID-10: swap-10 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram9
           ID-11: swap-11 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram10
           ID-12: swap-12 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram11
           ID-13: swap-13 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram12
           ID-14: swap-14 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram13
           ID-15: swap-15 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram14
           ID-16: swap-16 type: zram size: 967.5 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767
           dev: /dev/zram15
Sensors:   System Temperatures: cpu: 55.9 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 54.0 C
           Fan Speeds (RPM): cpu: 2600
Info:      Processes: 437 Uptime: 13m wakeups: 2 Memory: 15.12 GiB used: 3.69 GiB (24.4%)
           Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: 10.2.0 clang: 11.1.0 Packages: pacman: 1860
           lib: 532 Shell: fish v: 3.1.2 running in: alacritty inxi: 3.3.01

This happens quite often, when OpenGL crashes. As a workaround, check this out:

4 Likes

Gotcha, thank you very much, and I apologize to the forum for not doing a better job of searching for an answer.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.