KDE Daemon issue

garuda-inxi command response:

garuda-inxi
System:
Kernel: 6.5.9-zen2-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
clocksource: tsc available: acpi_pm
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=c49dd7d1-5112-4225-9750-3d32456cdd3d rw rootflags=subvol=@
quiet loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.27.9 tk: Qt v: 5.15.11 wm: kwin_x11 vt: 2
dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Dell product: G3 3590 v: N/A
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: Dell model: 0954F4 v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell
v: 1.11.1 date: 08/19/2020
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 27.7 Wh (100.0%) condition: 27.7/51.0 Wh (54.2%)
volts: 12.7 min: 11.4 model: SMP DELL PN1VN96 type: Li-poly serial: <filter>
status: full
CPU:
Info: model: Intel Core i5-9300H bits: 64 type: MT MCP arch: Coffee Lake
gen: core 9 level: v3 note: check built: 2018 process: Intel 14nm family: 6
model-id: 0x9E (158) stepping: 0xA (10) microcode: 0xF4
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
L3: 8 MiB desc: 1x8 MiB
Speed (MHz): avg: 803 high: 830 min/max: 800/4100 scaling:
driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800
5: 830 6: 800 7: 800 8: 800 bogomips: 38400
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: Intel CoffeeLake-H GT2 [UHD Graphics 630] vendor: Dell
driver: i915 v: kernel arch: Gen-9.5 process: Intel 14nm built: 2016-20
ports: active: DP-1,eDP-1 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 0000:00:02.0
chip-ID: 8086:3e9b class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA TU117M [GeForce GTX 1650 Mobile / Max-Q] vendor: Dell
driver: nvidia v: 535.113.01 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 545.xx+
status: current (as of 2023-10; EOL~2026-12-xx) arch: Turing code: TUxxx
process: TSMC 12nm FF built: 2018-2022 bus-ID: 0000:01:00.0
chip-ID: 10de:1f91 class-ID: 0300
Device-3: Generalplus GENERAL WEBCAM driver: snd-usb-audio,uvcvideo
type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-1.2:4
chip-ID: 1b3f:2247 class-ID: 0102 serial: <filter>
Device-4: Microdia Integrated_Webcam_HD driver: uvcvideo type: USB
rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-5:7 chip-ID: 0c45:671f
class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.9 with: Xwayland v: 23.2.2
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting,nvidia unloaded: nouveau
alternate: fbdev,intel,nv,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 5760x1080 s-dpi: 96 s-size: 1520x285mm (59.84x11.22")
s-diag: 1546mm (60.89")
Monitor-1: DP-1 pos: left res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 82
size: 597x336mm (23.5x13.23") diag: 685mm (26.97") modes: N/A
Monitor-2: HDMI-1-0 pos: right res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 82
size: 598x336mm (23.54x13.23") diag: 686mm (27.01") modes: N/A
Monitor-3: eDP-1 pos: primary,center res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142
size: 344x194mm (13.54x7.64") diag: 395mm (15.55") modes: N/A
API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel iris platforms: device: 0 drv: iris
device: 2 drv: swrast surfaceless: drv: iris x11: drv: iris
inactive: gbm,wayland,device-1
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 23.2.1-arch1.2
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL
GT2) device-ID: 8086:3e9b memory: 30.46 GiB unified: yes
API: Vulkan v: 1.3.269 layers: 8 device: 0 type: integrated-gpu name: Intel
UHD Graphics 630 (CFL GT2) driver: mesa intel v: 23.2.1-arch1.2
device-ID: 8086:3e9b surfaces: xcb,xlib device: 1 type: cpu name: llvmpipe
(LLVM 16.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe v: 23.2.1-arch1.2 (LLVM
16.0.6) device-ID: 10005:0000 surfaces: xcb,xlib
Audio:
Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Dell
driver: sof-audio-pci-intel-cnl alternate: snd_hda_intel, snd_soc_skl,
snd_sof_pci_intel_cnl bus-ID: 0000:00:1f.3 chip-ID: 8086:a348
class-ID: 0401
Device-2: NVIDIA vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 0000:01:00.1 chip-ID: 10de:10fa class-ID: 0403
Device-3: Generalplus GENERAL WEBCAM driver: snd-usb-audio,uvcvideo
type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-1.2:4
chip-ID: 1b3f:2247 class-ID: 0102 serial: <filter>
Device-4: SteelSeries ApS Arctis 7
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid type: USB rev: 1.1 speed: 12 Mb/s
lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-1.3:6 chip-ID: 1038:12ad class-ID: 0300
Device-5: Realtek Audio USB driver: snd-usb-audio type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-2:3 chip-ID: 0bda:4938
class-ID: 0102 serial: <filter>
API: ALSA v: k6.5.9-zen2-1-zen status: kernel-api with: aoss
type: oss-emulator tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 0.3.85 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Dell driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus-ID: 0000:02:00.0
chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
vendor: Dell driver: ath10k_pci v: kernel bus-ID: 0000:03:00.0
chip-ID: 168c:0042 class-ID: 0280
IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Qualcomm Atheros driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-14:10 chip-ID: 0cf3:e009
class-ID: e001
Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: <filter> bt-v: 5.0
lmp-v: 9 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 7c010c
RAID:
Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode]
driver: intel_nvme_remap v: N/A port: 5060 bus-ID: 0000:00:17.0
chip-ID: 8086:282a rev: N/A class-ID: 0104
Drives:
Local Storage: total: 1.14 TiB used: 12.25 GiB (1.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Toshiba
model: KBG40ZNS256G NVMe 256GB size: 238.47 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 10410104 temp: 41.9 C
scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Toshiba model: MQ04ABF100
size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
tech: HDD rpm: 5400 serial: <filter> fw-rev: 02 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 12.25 GiB (5.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 12.25 GiB (5.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 12.25 GiB (5.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 12.25 GiB (5.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.19 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 8 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 67.0 C pch: 64.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Processes: 275 Uptime: 1h 29m wakeups: 0 Memory: total: 32 GiB
available: 31.19 GiB used: 5.14 GiB (16.5%) Init: systemd v: 254
default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 13.2.1 Packages:
pm: pacman pkgs: 1405 libs: 441 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.6.1
running-in: konsole inxi: 3.3.31
Garuda (2.6.19-2):
System install date:     2023-11-16
Last full system update: 2023-11-16 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut nvidia-dkms
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Failed units:

hi, i noticed that one of my drives is requesting a password to be accessed but i dont recall setting one (i installed the os last night), and ive tried a few different solutions but none seem to be working, i can provide more details if needed, also im running off of single boot if that helps.

The system requires a reboot.
And please make the garuda-inxi between → </>

1 Like

how do i do that?
not the inxi thing the reboot

restart the system

oh yeah, thought you meant something else

ive rebooted now, and the request for password is still there, ive tried inputting the only password ive set and its still responding with "An error occurred while accessing ‘Basic data partition’, the system responded: The requested operation has failed: Error unlocking /dev/sda2: Failed to activate device: incorrect passphrase

Correct me if im wrong … so you just forget your passphrase for the drive (sda2) ?
maybe its the same as your root or user (Login) password .