Journald Log shows XCB errors s(BadDrawable)

Good evening,
Today I found log entries in the Journal just filling up with warnings. Specifically this one

      1. 22:53 kwin_x11 qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 9 (BadDrawable), sequence: 30614, resource id: 41943187, major code: 14 (GetGeometry), minor code: 0

And this one

      1. 23:35 kwin_x11 qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 568, resource id: 12702123, major code: 3 (GetWindowAttributes), minor code: 0

Originally I rebooted the machine and noticed A popup stating "A application attempted multiple connections to KDEwallet"

Which Prompted me to boot into Garuda again, and my wallpaper was gone. Replaced by one of the stock ones, reapplying it worked normally.

If it is a Credentials manager, Can someone confirm to me that it is normal behavior to show that popup upon restart, Because I was possibly googling something or because I Logged into some of my accounts ?

if So perfect I know to ignore it. If not I would like to see what is wrong exactly in order to understand my new system.

Also are warnings up related or is it something else entirely, and cant they be fixed?

I have googled and compared this warning Through Google, Searx and Duck Duck go
And I found no relevant information, The errors found pointed me to QT, and this is were the hurdle comes, there is multiple packages qt, qt4 qt5 etc. and the information I did find wanted me to Create an .ini file with the following:

[Rules]
*.debug=false
qt.qpa.xcb.xcberror.warning=false
qt.qpa.xcb.xcberror.error=false
qt.qpa.xcb.warning=false
qt.qpa.xcb.error=false
qt.qpa.xcb=false

It specified the Folder and all but as the Octopi manager shows there are multiple. And I would very much like to do this right and learn the correct or at least best way to deal with these issues.

I would like to avoid that if possible as I want to be able to see the logs as they are ( also because such workarounds will bite me down the line, ill forget its in place)

And thats it, i cannot find much else. And I hit a snag.

Any and all help is appreciated and Thank all for their time.

System:    Kernel: 5.15.3-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=02520476-020d-42fb-b534-ba28f5e8bcbf
rw [email protected] quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.3 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: PRIME X570-PRO v: Rev X.0x serial: <filter>
UEFI: American Megatrends v: 4021 date: 08/09/2021
CPU:       Info: 12-Core model: AMD Ryzen 9 3900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 family: 17 (23)
model-id: 71 (113) stepping: 0 microcode: 8701021 cache: L2: 6 MiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 182063
Speed: 3595 MHz min/max: 2200/3800 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 3595 2: 3580
3: 3895 4: 3635 5: 3779 6: 3593 7: 3609 8: 3592 9: 3592 10: 3593 11: 3647 12: 3650 13: 3587
14: 3583 15: 3486 16: 3475 17: 4284 18: 3894 19: 3732 20: 4267 21: 4267 22: 4289 23: 3605
24: 4291
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT / 6800M] vendor: Tul driver: amdgpu v: kernel
bus-ID: 0a:00.0 chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.1 compositor: kwin_x11 driver: loaded: amdgpu,ati
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3440x1440 s-dpi: 96 s-size: 910x381mm (35.8x15.0") s-diag: 987mm (38.8")
Monitor-1: DisplayPort-2 res: 3440x1440 dpi: 110 size: 797x334mm (31.4x13.1") diag: 864mm (34")
OpenGL:
renderer: AMD Radeon RX 6700 XT (NAVY_FLOUNDER DRM 3.42.0 5.15.3-zen1-1-zen LLVM 13.0.0)
v: 4.6 Mesa 21.2.5 direct render: Yes
Audio:     Device-1: AMD Navi 21 HDMI Audio [Radeon RX 6800/6800 XT / 6900 XT] driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 0a:00.1 chip-ID: 1002:ab28 class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 0c:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: Logitech G733 Gaming Headset type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
bus-ID: 5-4:6 chip-ID: 046d:0ab5 class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.3-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.40 running: yes
Network:   Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb v: kernel port: f000
bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Device-2: TP-Link Archer T2U PLUS [RTL8821AU] type: USB driver: rtl8821au bus-ID: 1-1.3:3
chip-ID: 2357:0120 class-ID: 0000 serial: <filter>
IF: wlp5s0f1u1u3 state: up mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: D-Link System DBT-120 Bluetooth Adapter type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 5-1:2
chip-ID: 07d1:fc01 class-ID: fe01
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 689.33 GiB used: 22.59 GiB (3.3%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: HP model: SSD EX900 500GB size: 465.76 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: S0614B0 temp: 47.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Kingston model: SUV400S37240G size: 223.57 GiB block-size:
physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 87RA
scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%) used: 22.58 GiB (10.1%) fs: btrfs
dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat
dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%) used: 22.58 GiB (10.1%) fs: btrfs
dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-4: /var/log raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%) used: 22.58 GiB (10.1%)
fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%) used: 22.58 GiB (10.1%)
fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.32 GiB used: 2.5 MiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:   Message: No sensor data found. Is lm-sensors configured?
Info:      Processes: 464 Uptime: 1h 19m wakeups: 0 Memory: 31.32 GiB used: 4.69 GiB (15.0%) Init: systemd
v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 1434 lib: 432
Shell: fish v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.8 running-in: konsole inxi: 3.3.08

Error no warning

Screen-1: 0 s-res: 3440x1440 s-dpi: 96 s-size: 910x381mm (35.8x15.0") s-diag: 987mm (38.8")
Monitor-1: DisplayPort-2 res: 3440x1440 dpi: 110 size: 797x334mm (31.4x13.1") diag: 864mm (34")

Check in System Settings your setup, I use only one monitor and can't help much. AMD maybe have some tools for multi-monitor-settings?

Deutsch passt auch wenn es für Sie einfacher ist.

It is a single monitor setup its an ultrawide though. It may be I plugged the dp posrt 2 instead of 1 but being a single one i cant say i had an issue.

brief FWIW:

Nov 23 23:01:50 peanut-pc kwin_x11[4151]: kwin_core: XCB error: 152 (BadDamage), sequence: 20822, resource id: 16815995, major code: 143 (DAMAGE), minor code: 2 (Destroy)
Nov 23 23:01:50 peanut-pc kwin_x11[4151]: kwin_core: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 20823, resource id: 88080431, major code: 129 (SHAPE), minor code: 6 (Input)
Nov 23 23:01:50 peanut-pc kwin_x11[4151]: qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 20824, resource id: 88080431, major code: 2 (ChangeWindowAttributes), minor code: 0
System:    Kernel: 5.15.4-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
           root=UUID=f1c070a2-4316-4873-90ae-2dcdf4f9b56b rw [email protected] quiet splash
           rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 systemd.unified_cgroup_hierarchy=1
           resume=UUID=9b66f294-4ae1-447b-8997-8d80b96dbac4 loglevel=3
           Desktop: KDE Plasma 5.23.3 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
           Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Desktop Mobo: MSI model: Z97 GAMING 5 (MS-7917) v: 1.0 serial: <filter>
           UEFI: American Megatrends v: 1.13 date: 02/16/2016
CPU:       Info: Quad Core model: Intel Core i7-4790K bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell
           family: 6 model-id: 3C (60) stepping: 3 microcode: 28 cache: L2: 8 MiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 64001
           Speed: 4400 MHz min/max: 800/4400 MHz Core speeds (MHz): 1: 4400 2: 4400 3: 4400
           4: 4400 5: 4400 6: 4400 7: 4400 8: 4400
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
           Type: meltdown mitigation: PTI
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP:
           conditional, RSB filling
           Type: srbds mitigation: Microcode
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: AMD Hawaii XT / Grenada XT [Radeon R9 290X/390X] vendor: ASUSTeK
           driver: radeon v: kernel alternate: amdgpu bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:67b0
           class-ID: 0300
           Display: x11 server: X.Org 1.21.1.1 compositor: kwin_x11 driver: loaded: radeon
           note: n/a (using device driver) display-ID: :0 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1016x285mm (40.0x11.2")
           s-diag: 1055mm (41.5")
           Monitor-1: DVI-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 92 size: 531x299mm (20.9x11.8")
           diag: 609mm (24")
           Monitor-2: DVI-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 92 size: 531x299mm (20.9x11.8")
           diag: 609mm (24")
           OpenGL: renderer: AMD HAWAII (DRM 2.50.0 5.15.4-zen1-1-zen LLVM 13.0.0)
           v: 4.5 Mesa 21.2.5 direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel 9 Series Family HD Audio vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel
           v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8ca0 class-ID: 0403
           Device-2: AMD Hawaii HDMI Audio [Radeon R9 290/290X / 390/390X] vendor: ASUSTeK
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 1002:aac8 class-ID: 0403
           Sound Server-1: ALSA v: k5.15.4-zen1-1-zen running: yes
           Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
           Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.40 running: yes
Network:   Device-1: Qualcomm Atheros Killer E220x Gigabit Ethernet vendor: Micro-Star MSI
           driver: alx v: kernel port: d000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 1969:e091 class-ID: 0200
           IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 577.55 GiB used: 200.81 GiB (34.8%)
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
           ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO 500GB
           size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4
           type: SSD serial: <filter> rev: 2B2QEXE7 temp: 34.9 C scheme: GPT
           ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: Gigabyte model: GP-GSTFS31120GN
           size: 111.79 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B type: N/A serial: <filter>
           rev: 0509 scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 431.03 GiB size: 431.03 GiB (100.00%) used: 200.81 GiB (46.6%)
           fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
           ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 576 KiB (0.2%)
           fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
           ID-3: /home raw-size: 431.03 GiB size: 431.03 GiB (100.00%) used: 200.81 GiB (46.6%)
           fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
           ID-4: /var/log raw-size: 431.03 GiB size: 431.03 GiB (100.00%) used: 200.81 GiB (46.6%)
           fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
           ID-5: /var/tmp raw-size: 431.03 GiB size: 431.03 GiB (100.00%) used: 200.81 GiB (46.6%)
           fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
           ID-1: swap-1 type: partition size: 34.44 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
           dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
           ID-2: swap-2 type: zram size: 31.3 GiB used: 1.8 MiB (0.0%) priority: 100
           dev: /dev/zram0
Sensors:   System Temperatures: cpu: 38.0 C mobo: 36.0 C gpu: radeon temp: 46.0 C
           Fan Speeds (RPM): cpu: 403 fan-1: 0 fan-3: 0 fan-4: 411 fan-5: 397
Info:      Processes: 270 Uptime: 16m wakeups: 0 Memory: 31.3 GiB used: 4.27 GiB (13.7%)
           Init: systemd v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages:
           pacman: 1320 lib: 343 Client: Unknown Client: garuda-assistant inxi: 3.3.08

Ich kann auch nicht auf Deutsch helfen bei diesem Problem :smiley: :wink:

:grey_question: :grey_question: :grey_question:

:smiley: helpless :slight_smile:

Tja dann abwarten ob jemand etwas mehr weisst :stuck_out_tongue: Danke auf jeden Fall.

Also I believe @CrispyPeanut Posted the For What Its Worth, as in the same thing happening to him.

1 Like

Indeed. Got a heck of a lot (I'd just cleared my logs before looking and got dozens in the past several minutes).
Just posting either for reassurance and/or comparison data.

1 Like

Reading through it ,it actually might help narrow down, i noticed only now, it states under Unit, Kwin_x11, which seems to be part of KDE plasma.

From the Manjaro forums, it seems to be a "non issue"

And the user providing the solution stated the following

"Many programs in KDE produce similar logs. You shouldn’t worry about it if program not crash, these logs are useful only for programmers."

A second Solution seems to be the same as in my original problem description

He tried a second method from the INI solution I mentioned which would be this one.

https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=111&t=167530

I suppose this would be a terminal input to create this ? if so can someone point it out to me I am quite new to the terminal command lines.

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.