Internet experience is very bad even if the internet speed is good

I am using a broadband connection of 150mpbs which gives me approx 130-140 mbps speed but the internet experience i am getting on Garuda linux is very bad. If i use the same internet on Windows OS on the same machine i get very seamless experience.
OS - Garuda KDE Plasma Multimedia
Hardware info - PFA link
https://bin.garudalinux.org/?b6f69fb295d7c009#DuSft8ggZd5n5CbHmn1GGkQcAfYuKPsr6K6hFMMsWGBL

OS - Garuda KDE plasma multimedia
Issue - Internet experience is very bad even when the internet speed is good i.e aaprox 130-140 mbps

> inxi -Fxxxza                                                              38%   72.2 Mbps  ─╯
System:    Kernel: 5.10.10-114-tkg-bmq x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1 
           parameters: intel_pstate=passive BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-tkg-bmq 
           root=UUID=ded9c9a4-8208-43e3-ba50-63b03bd7abd6 rw [email protected] quiet splash 
           rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 
           resume=UUID=e5be9967-ecb1-4bcc-97a8-ab5fc310286a loglevel=3 
           Desktop: KDE Plasma 5.20.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 dm: SDDM 
           Distro: Garuda Linux 
Machine:   Type: Laptop System: ASUSTeK product: X556UR v: 1.0 serial: <filter> 
           Mobo: ASUSTeK model: X556UR v: 1.0 serial: <filter> UEFI: American Megatrends 
           v: X556UR.316 date: 04/16/2019 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 8.5 Wh condition: 22.6/38.0 Wh (59%) volts: 7.6/7.6 
           model: ASUSTeK ASUS Battery type: Li-ion serial: N/A status: Discharging cycles: 635 
CPU:       Info: Dual Core model: Intel Core i5-6200U bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake 
           family: 6 model-id: 4E (78) stepping: 3 microcode: E2 L2 cache: 3 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19217 
           Speed: 400 MHz min/max: 400/2800 MHz Core speeds (MHz): 1: 400 2: 400 3: 401 4: 400 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
           Type: meltdown mitigation: PTI 
           Type: spec_store_bypass 
           mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, 
           STIBP: conditional, RSB filling 
           Type: srbds mitigation: Microcode 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] vendor: ASUSTeK driver: i915 v: kernel 
           bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:1916 
           Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 930MX] vendor: ASUSTeK driver: nvidia v: 460.32.03 
           alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:134e 
           Device-3: Realtek USB2.0 VGA UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-6:3 
           chip ID: 0bda:57de serial: <filter> 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: kwin_x11 driver: 
           loaded: modesetting,nvidia alternate: fbdev,intel,nouveau,nv,vesa display ID: :0 
           screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") 
           s-diag: 582mm (22.9") 
           Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142 size: 344x193mm (13.5x7.6") 
           diag: 394mm (15.5") 
           OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 520 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 20.3.3 
           direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel 
           v: kernel alternate: snd_soc_skl bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:9d70 
           Sound Server: ALSA v: k5.10.10-114-tkg-bmq 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK 
           driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:8168 
           IF: enp2s0 state: down mac: <filter> 
           Device-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter vendor: Lite-On 
           driver: rtl8723be v: kernel port: c000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:b723 
           IF: wlp3s0 state: up mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 1.13 TiB used: 19.08 GiB (1.7%) 
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
           ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Kingston model: SA400S37240G size: 223.57 GiB 
           block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> rev: B1D2 
           ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST1000LM024 HN-M101MBB 
           size: 931.51 GiB block size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
           serial: <filter> rev: 0001 
Partition: ID-1: / raw size: 98.73 GiB size: 98.73 GiB (100.00%) used: 19.08 GiB (19.3%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5 
           ID-2: /boot/efi raw size: 500.3 MiB size: 499.3 MiB (99.80%) used: 564 KiB (0.1%) 
           fs: vfat dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6 
           ID-3: /home raw size: 98.73 GiB size: 98.73 GiB (100.00%) used: 19.08 GiB (19.3%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5 
           ID-4: /var/log raw size: 98.73 GiB size: 98.73 GiB (100.00%) used: 19.08 GiB (19.3%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5 
           ID-5: /var/tmp raw size: 98.73 GiB size: 98.73 GiB (100.00%) used: 19.08 GiB (19.3%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5 
Swap:      Kernel: swappiness: 10 (default 60) cache pressure: 75 (default 100) 
           ID-1: swap-1 type: partition size: 800 MiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 
           dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4 
           ID-2: swap-2 type: zram size: 2.89 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
           dev: /dev/zram0 
           ID-3: swap-3 type: zram size: 2.89 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
           dev: /dev/zram1 
           ID-4: swap-4 type: zram size: 2.89 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
           dev: /dev/zram2 
           ID-5: swap-5 type: zram size: 2.89 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
           dev: /dev/zram3 
           ID-6: swap-6 type: partition size: 3.72 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 1024 
           dev: /dev/sdb7 maj-min: 8:23 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 34.5 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 2300 
Info:      Processes: 224 Uptime: 16m wakeups: 8399 Memory: 11.56 GiB used: 2.94 GiB (25.4%) 
           Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: pacman: 1557 lib: 346 Shell: Zsh 
           v: 5.8 running in: konsole inxi: 3.2.02 

@Shubham_Raja
Did you test this on Garuda and Win at the same time (2 PCs) or at different times?
Oops, I see on same PC so it could be differ :slight_smile:
Short text you can post here, in bin you set 6 days for viewing.

Different times but i am facing this issue constantly on Garuda only. on other machines its working fine.
Also, the experience is a bit better in Chromium than Firefox

Dual boot with win?
The web will show how to fix.

What do you mean by "the internet experience" ?

3 Likes

As @jonathon has stated already your description of your issue is woefully lacking in details. We need a far better description of what is actually occurring to make any kind of determination as to what your issue is.

I see you have been registered on the forum since Oct of last year.

Did this issue occur after an update on an old installation?
Is this a fresh install?
Have you ever had this adapter working properly in the past on Garuda?
Are you using a driver from the AUR or Chaotic AUR, or are you simply using the module included in the kernel?

Way more information required to diagnose your issue my friend.

I would suggest pinging google.com and Google's IP address 8.8.8.8 five times each and post the results please.

3 Likes

@Shubham_Raja you could also test connection speed at www.speedtest.net and make comparison.

Here are some details:

  • Dual boot with windows 10
  • It is a fresh installation of KDE plasma multimedia approx 12-15 days back
  • i don't know much about drivers but i am using whatever is configured by default
  • Bad internet experience means very slow internet connection is page is loading very slow and fell like hanged while loading any web page

Below is the speed test
I have tested on www.speedtest.net

A. on windows OS - 52.48mbps
B. on Garuda Linux - 14.25 mbps ( and took 58 ms ping timing)

❯ ping google.com                                                           91%   72.2 Mbps  ─╯
PING google.com(del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e)) 56 data bytes
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=1 ttl=118 time=45.1 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=2 ttl=118 time=45.4 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=3 ttl=118 time=45.0 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=4 ttl=118 time=45.0 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=5 ttl=118 time=45.0 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=6 ttl=118 time=45.1 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=7 ttl=118 time=45.2 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=8 ttl=118 time=45.1 ms
^C
--- google.com ping statistics ---
8 packets transmitted, 8 received, 0% packet loss, time 7009ms
rtt min/avg/max/mdev = 44.999/45.109/45.435/0.137 ms

    ~                       took 8s   6.54   20%   7.54G   0B   at 11:53:49 PM  ─╮
❯ ping google.com                                                           90%   72.2 Mbps  ─╯
PING google.com(del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e)) 56 data bytes
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=1 ttl=118 time=45.3 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=2 ttl=118 time=45.1 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=3 ttl=118 time=45.6 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=4 ttl=118 time=45.0 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=5 ttl=118 time=45.1 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=6 ttl=118 time=48.6 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=7 ttl=118 time=44.9 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=8 ttl=118 time=45.1 ms
^C
--- google.com ping statistics ---
8 packets transmitted, 8 received, 0% packet loss, time 7008ms
rtt min/avg/max/mdev = 44.913/45.593/48.586/1.148 ms

    ~                       took 8s   6.45   20%   7.54G   0B   at 11:54:00 PM  ─╮
❯ ping 8.8.8.8                                                                 90%   6 Mbps  ─╯
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=110 time=131 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=110 time=255 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=3 ttl=110 time=176 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=4 ttl=110 time=2452 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=7 ttl=110 time=201 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=8 ttl=110 time=81.4 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=9 ttl=110 time=81.3 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=10 ttl=110 time=81.3 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=11 ttl=110 time=83.9 ms
^C
--- 8.8.8.8 ping statistics ---
11 packets transmitted, 9 received, 18.1818% packet loss, time 10084ms
rtt min/avg/max/mdev = 81.321/393.632/2451.534/730.002 ms, pipe 3

    ~                      took 11s   6.40   20%   7.54G   0B   at 11:54:25 PM  ─╮
❯ ping 8.8.8.8                                                              90%   72.2 Mbps  ─╯
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=110 time=81.6 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=110 time=81.2 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=3 ttl=110 time=81.6 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=4 ttl=110 time=81.9 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=5 ttl=110 time=81.2 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=6 ttl=110 time=87.3 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=7 ttl=110 time=83.0 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=8 ttl=110 time=81.2 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=9 ttl=110 time=81.4 ms
^C
--- 8.8.8.8 ping statistics ---
9 packets transmitted, 9 received, 0% packet loss, time 8010ms
rtt min/avg/max/mdev = 81.193/82.271/87.307/1.853 ms

    ~                       took 9s   6.46   20%   7.55G   0B   at 11:54:36 PM  ─╮
❯ ping google.com                                                           90%   72.2 Mbps  ─╯
PING google.com(del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e)) 56 data bytes
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=1 ttl=118 time=45.4 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=2 ttl=118 time=45.2 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=3 ttl=118 time=45.1 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=4 ttl=118 time=45.2 ms
64 bytes from del03s13-in-x0e.1e100.net (2404:6800:4002:808::200e): icmp_seq=5 ttl=118 time=46.8 ms
^C
--- google.com ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4005ms
rtt min/avg/max/mdev = 45.125/45.532/46.840/0.659 ms

I have 50/5 Mbps ISP contract and got

[🔴] × ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 Bytes von 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=117 Zeit=20.0 ms
64 Bytes von 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=117 Zeit=19.2 ms
64 Bytes von 8.8.8.8: icmp_seq=3 ttl=117 Zeit=18.1 ms
64 Bytes von 8.8.8.8: icmp_seq=4 ttl=117 Zeit=17.5 ms
64 Bytes von 8.8.8.8: icmp_seq=5 ttl=117 Zeit=25.6 ms
64 Bytes von 8.8.8.8: icmp_seq=6 ttl=117 Zeit=18.0 ms
--- 8.8.8.8 ping statistics ---
6 Pakete übertragen, 6 empfangen, 0% packet loss, time 5006ms
rtt min/avg/max/mdev = 17.482/19.736/25.586/2.745 ms
1 Like

Has this been happening since you installed 2 weeks ago? or did this slow down occur after an update?

I will need to look over your outputs when I'm on a Linux computer not my phone. Look in Garuda's hardware management utility to see if you have any proprietary driver listed as installed for your wifi.

Please post:

lsmod | sort
3 Likes
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK 
           driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:8168 
           IF: enp2s0 state: down mac: <filter> 
           Device-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter vendor: Lite-On 
           driver: rtl8723be v: kernel port: c000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:b723 
           IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>

Could you try with the Ethernet connection to rule out the Wifi connection as a factor?

3 Likes
❯ lsmod | sort                                                                                                                                                                             64%   72.2 Mbps  ─╯
ac97_bus               16384  1 snd_soc_core
acpi_pad               24576  0
acpi_thermal_rel       16384  1 int3400_thermal
aesni_intel           372736  7
af_alg                 32768  6 algif_hash,algif_skcipher
agpgart                53248  2 intel_gtt,drm
algif_hash             16384  1
algif_skcipher         16384  1
asus_nb_wmi            32768  0
asus_wireless          20480  0
asus_wmi               45056  1 asus_nb_wmi
blake2b_generic        20480  0
bluetooth             741376  43 btrtl,btintel,btbcm,bnep,btusb,rfcomm
bnep                   28672  2
bpf_preload            16384  0
btbcm                  20480  1 btusb
btcoexist             217088  1 rtl8723be
btintel                32768  1 btusb
btrfs                1568768  1
btrtl                  24576  1 btusb
btusb                  65536  0
ccm                    20480  6
cec                    69632  2 drm_kms_helper,i915
cfg80211              987136  2 rtlwifi,mac80211
cmac                   16384  2
coretemp               20480  0
crc16                  16384  1 bluetooth
crc32c_generic         16384  0
crc32c_intel           24576  2
crc32_pclmul           16384  0
crct10dif_pclmul       16384  1
cryptd                 24576  3 crypto_simd,ghash_clmulni_intel
crypto_simd            16384  1 aesni_intel
crypto_user            20480  0
drm                   569344  18 drm_kms_helper,nvidia_drm,i915
drm_kms_helper        274432  2 nvidia_drm,i915
ecc                    36864  1 ecdh_generic
ecdh_generic           16384  1 bluetooth
ee1004                 20480  0
elan_i2c               53248  0
fat                    86016  1 vfat
fb_sys_fops            16384  1 drm_kms_helper
fuse                  163840  1
ghash_clmulni_intel    16384  0
glue_helper            16384  1 aesni_intel
i2c_algo_bit           16384  1 i915
i2c_hid                32768  0
i2c_i801               36864  0
i2c_smbus              20480  1 i2c_i801
i915                 2711552  47
idma64                 20480  0
int3400_thermal        20480  0
int3403_thermal        20480  0
int340x_thermal_zone    16384  2 int3403_thermal,processor_thermal_device
intel_cstate           20480  0
intel_gtt              24576  1 i915
intel_lpss             16384  1 intel_lpss_pci
intel_lpss_pci         24576  0
intel_pch_thermal      16384  0
intel_pmc_bxt          16384  1 iTCO_wdt
intel_powerclamp       20480  0
intel_rapl_common      28672  2 intel_rapl_msr,processor_thermal_device
intel_rapl_msr         20480  0
intel_soc_dts_iosf     20480  1 processor_thermal_device
intel_uncore          172032  0
intel_xhci_usb_role_switch    16384  0
ip_tables              32768  0
irqbypass              16384  1 kvm
iTCO_vendor_support    16384  1 iTCO_wdt
iTCO_wdt               16384  0
joydev                 28672  0
kvm                   933888  1 kvm_intel
kvm_intel             327680  0
ledtrig_audio          16384  1 snd_hda_codec_generic
libarc4                16384  1 mac80211
libcrc32c              16384  1 btrfs
libphy                151552  3 r8169,mdio_devres,realtek
mac80211             1110016  3 rtl_pci,rtl8723be,rtlwifi
mac_hid                16384  0
mc                     61440  4 videodev,videobuf2_v4l2,uvcvideo,videobuf2_common
mdio_devres            16384  1 r8169
memstick               24576  1 rtsx_usb_ms
mmc_core              192512  1 rtsx_usb_sdmmc
Module                  Size  Used by
mousedev               24576  0
mxm_wmi                16384  0
nvidia              34086912  129 nvidia_uvm,nvidia_modeset
nvidia_drm             65536  4
nvidia_modeset       1232896  3 nvidia_drm
nvidia_uvm           1167360  0
processor_thermal_device    24576  0
r8169                  98304  0
raid6_pq              122880  1 btrfs
rapl                   16384  0
realtek                24576  1
rfcomm                 90112  16
rfkill                 28672  9 asus_wmi,bluetooth,cfg80211
rng_core               16384  1 tpm
roles                  16384  1 intel_xhci_usb_role_switch
rtl8723be             122880  0
rtl8723_common         28672  1 rtl8723be
rtl_pci                36864  1 rtl8723be
rtlwifi               131072  4 rtl_pci,rtl8723be,btcoexist,rtl8723_common
rtsx_usb               32768  2 rtsx_usb_sdmmc,rtsx_usb_ms
rtsx_usb_ms            24576  0
rtsx_usb_sdmmc         32768  0
serio_raw              20480  0
sg                     40960  0
snd                   114688  16 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_timer,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm
snd_compress           32768  1 snd_soc_core
snd_hda_codec         172032  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_realtek
snd_hda_codec_generic    98304  1 snd_hda_codec_realtek
snd_hda_codec_hdmi     73728  1
snd_hda_codec_realtek   143360  1
snd_hda_core          106496  7 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_ext_core,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_soc_skl
snd_hda_ext_core       36864  1 snd_soc_skl
snd_hda_intel          57344  3
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_intel_dspcfg       24576  2 snd_hda_intel,snd_soc_skl
snd_pcm               147456  9 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,soundwire_intel,snd_compress,snd_soc_core,snd_soc_skl,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd_pcm_dmaengine      16384  1 snd_soc_core
snd_soc_acpi           16384  2 snd_soc_acpi_intel_match,snd_soc_skl
snd_soc_acpi_intel_match    45056  1 snd_soc_skl
snd_soc_core          323584  2 soundwire_intel,snd_soc_skl
snd_soc_skl           180224  0
snd_soc_sst_dsp        36864  1 snd_soc_skl
snd_soc_sst_ipc        20480  1 snd_soc_skl
snd_timer              45056  1 snd_pcm
soundcore              16384  1 snd
soundwire_bus          90112  3 soundwire_intel,soundwire_generic_allocation,soundwire_cadence
soundwire_cadence      36864  1 soundwire_intel
soundwire_generic_allocation    16384  1 soundwire_intel
soundwire_intel        45056  1 snd_intel_dspcfg
sparse_keymap          16384  1 asus_wmi
syscopyarea            16384  1 drm_kms_helper
sysfillrect            16384  1 drm_kms_helper
sysimgblt              16384  1 drm_kms_helper
tpm                    73728  3 tpm_tis,tpm_crb,tpm_tis_core
tpm_crb                20480  0
tpm_tis                16384  0
tpm_tis_core           32768  1 tpm_tis
uinput                 20480  0
uvcvideo              114688  0
vfat                   24576  1
video                  53248  2 asus_wmi,i915
videobuf2_common       65536  2 videobuf2_v4l2,uvcvideo
videobuf2_memops       20480  1 videobuf2_vmalloc
videobuf2_v4l2         36864  1 uvcvideo
videobuf2_vmalloc      20480  1 uvcvideo
videodev              290816  3 videobuf2_v4l2,uvcvideo,videobuf2_common
wmi                    36864  2 asus_wmi,mxm_wmi
x86_pkg_temp_thermal    20480  0
xhci_pci               20480  0
xhci_pci_renesas       20480  1 xhci_pci
xor                    24576  1 btrfs
x_tables               53248  1 ip_tables
zram                   36864  4

After fresh install i got one update on first boot itself and i updated at that time only so not sure if the issue caused due to update or not... but i guess after update my wifi was not connecting and i executed some command from internet and after that wifi got connected so i guess there is some issue with the update which i received after the fresh install

Also, i always get a popup on firefox and chromium browser ( i don't remember the exact error) that some script is taking too long to run close or wait... something like that

Sorry my friend but, close is only good with horseshoes and hand grenades. When it comes to error messages the content of the error message needs to pasted exactly as it appears as text (not pictures) onto the forum.

I assume your wifi was working when you installed, unless you installed using your Ethernet connection. Speaking of which:

You have not responded to @jonathon's excellent suggestion which is far more than a little bit important to do.

Also test your wifi to see if it is working on the ISO you used to install with (from the live boot environment). This suggestion is also rather important, and until you answer these questions I don't see making big progress on this issue.

Without knowing more information, the things I would do are:

Reboot your router.

Disable IPv6 either through your router or Network Manager.

Install and test the linux-lts kernel.

3 Likes

I have same issue with wifi
but with ethernet it's getting actual speed
i checked several time this issue and again happening with wifi but with ethernet no issues
I'm on garuda xfce

Then you know from having read the entire thread that it is of little use to just scream "HELP" with no additional information from you.

3 Likes

@c00ter :rofl:

@johnwick001 You should make a new thread for the issue you are experiencing, even if you think it seems similar to this one. This thread is over a year old and there is no way your configuration is the same as the original post.

3 Likes

here js my information

The garuda-inxi command is preferred for sharing system information on this forum.

You should create a new thread for the wifi issue you are experiencing, instead of adding comments to this old thread.

3 Likes