I cannot change the webcam mic to headset mic

I'm using my headset on garuda and the audio run great, but my laptop have a webcam with a internal mic, but I cannot change/headset mic is not detected by the system

On the pulseaudio I have one mic, and is the webcam mic I cannot change the port that is auto in "Microphone"
Someone can help?

:slight_smile:

If you make us happy with the garuda-inxi, this could succeed.

Think about what you just deleted.

1 Like
System:
Kernel: 5.16.2-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=bc353270-e875-4543-b097-3235e6decead rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=55ea3e2b-9ed7-4d7b-b74f-53b1ac43a2fa loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Acer product: Nitro AN515-44 v: V1.04
serial: <superuser required>
Mobo: RO model: Stonic_RNS v: V1.04 serial: <superuser required>
UEFI: Insyde v: 1.04 date: 02/04/2021
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 59.4 Wh (100.0%) condition: 59.4/58.8 Wh (101.1%)
volts: 17.3 min: 15.4 model: SMP AP18E7M type: Li-ion serial: <filter>
status: Full
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 4600H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 2 family: 0x17 (23) model-id: 0x60 (96) stepping: 1
microcode: 0x8600103
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2001 high: 3567 min/max: 1400/3000 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 2807 2: 2181
3: 2879 4: 1481 5: 3567 6: 2725 7: 1397 8: 1397 9: 1397 10: 1395 11: 1397
12: 1397 bogomips: 71862
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117M vendor: Acer Incorporated ALI driver: nvidia
v: 495.46 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f99
class-ID: 0300
Device-2: AMD Renoir vendor: Acer Incorporated ALI driver: amdgpu
v: kernel bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300
Device-3: Quanta HD User Facing type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 3-3:3
chip-ID: 0408:a061 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: modesetting,nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3200x1080 s-dpi: 96 s-size: 844x285mm (33.2x11.2")
s-diag: 891mm (35.1")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 144 dpi: 142
size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5")
Monitor-2: HDMI-1-0 res: 1280x1024 hz: 75 dpi: 96
size: 340x270mm (13.4x10.6") diag: 434mm (17.1")
Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
Device-1: NVIDIA driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1
chip-ID: 10de:10fa class-ID: 0403
Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
vendor: Acer Incorporated ALI driver: N/A
alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x
bus-ID: 06:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Acer Incorporated ALI
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 06:00.6 chip-ID: 1022:15e3
class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.44 running: yes
Network:
Device-1: Realtek vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 v: kernel
port: 2000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:2600 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp5s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-4:3 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 953.88 GiB used: 18.26 GiB (1.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
model: PC SN530 SDBPNPZ-512G-1014 size: 476.94 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: <filter> rev: 21103900 temp: 36.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:3 vendor: KingSpec model: NE-512
size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: U0914A0L
temp: 33.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 18.23 GiB (4.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 25.8 MiB (8.6%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:4
ID-3: /home raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 18.23 GiB (4.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-4: /var/log raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 18.23 GiB (4.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-5: /var/tmp raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 18.23 GiB (4.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 16.57 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:6
ID-2: swap-2 type: zram size: 15.06 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 43.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 379 Uptime: 1h 35m wakeups: 1 Memory: 15.07 GiB
used: 6.25 GiB (41.5%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 1383 lib: 349 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.12
Garuda:
System install date:     2022-01-28
Last full system update: 2022-01-31
Is partially upgraded:   No
Using TLP:               No
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper

Thank

What is the headset? How is it connected? Have you tested it on any other system?

Yes, I have a dual boot with Garuda + Windows and my headset works normal on Win
It's a Razer Kraken X

This doesn't appear to be anything special so should show up as normal.

KDE should have audio device settings that will allow you to configure any connected device so that will be worth checking. Installing and running pavucontrol is also another good option for configuring audio devices.

The USB headset isn't appearing at all in this section - if it's not showing up then it can't be configured or used.

This is slightly out-of-date so you should update your system; if you have recently updated then you should reboot; USB devices won't connect to a system that has had a kernel update but not yet rebooted.

3 Likes
System:
Kernel: 5.16.4-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=bc353270-e875-4543-b097-3235e6decead rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=55ea3e2b-9ed7-4d7b-b74f-53b1ac43a2fa loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Acer product: Nitro AN515-44 v: V1.04
serial: <superuser required>
Mobo: RO model: Stonic_RNS v: V1.04 serial: <superuser required>
UEFI: Insyde v: 1.04 date: 02/04/2021
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 59.4 Wh (100.0%) condition: 59.4/58.8 Wh (101.1%)
volts: 17.3 min: 15.4 model: SMP AP18E7M type: Li-ion serial: <filter>
status: Full
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 4600H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 2 family: 0x17 (23) model-id: 0x60 (96) stepping: 1
microcode: 0x8600103
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
Speed (MHz): avg: 1451 high: 1624 min/max: 1400/3000 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1396 2: 1447
3: 1624 4: 1398 5: 1397 6: 1397 7: 1396 8: 1399 9: 1579 10: 1397 11: 1397
12: 1592 bogomips: 71865
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117M vendor: Acer Incorporated ALI driver: nvidia
v: 495.46 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f99
class-ID: 0300
Device-2: AMD Renoir vendor: Acer Incorporated ALI driver: amdgpu
v: kernel bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300
Device-3: Quanta HD User Facing type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 3-3:3
chip-ID: 0408:a061 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: modesetting,nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3200x1080 s-dpi: 96 s-size: 844x285mm (33.2x11.2")
s-diag: 891mm (35.1")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 144 dpi: 142
size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5")
Monitor-2: HDMI-1-0 res: 1280x1024 hz: 75 dpi: 96
size: 340x270mm (13.4x10.6") diag: 434mm (17.1")
Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
Device-1: NVIDIA driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1
chip-ID: 10de:10fa class-ID: 0403
Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
vendor: Acer Incorporated ALI driver: N/A
alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x
bus-ID: 06:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Acer Incorporated ALI
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 06:00.6 chip-ID: 1022:15e3
class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.4-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.44 running: yes
Network:
Device-1: Realtek vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 v: kernel
port: 2000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:2600 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp5s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-4:3 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 953.88 GiB used: 20.22 GiB (2.1%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
model: PC SN530 SDBPNPZ-512G-1014 size: 476.94 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: <filter> rev: 21103900 temp: 35.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:3 vendor: KingSpec model: NE-512
size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: U0914A0L
temp: 38.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 20.19 GiB (4.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 25.8 MiB (8.6%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:4
ID-3: /home raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 20.19 GiB (4.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-4: /var/log raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 20.19 GiB (4.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-5: /var/tmp raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%)
used: 20.19 GiB (4.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 16.57 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:6
ID-2: swap-2 type: zram size: 15.06 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 40.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 346 Uptime: 1m wakeups: 1 Memory: 15.07 GiB
used: 2.1 GiB (14.0%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 1383 lib: 349 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.12
Garuda (2.5.3-1):
System install date:     2022-01-28
Last full system update: 2022-02-01
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

I update but the microphone continues not working
That lines was right? PipeWire and Alsa running and PulseAudio not?

Sound Server-1: ALSA v: k5.16.4-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.44 running: yes