How to display maximise, minimise and close in fullscreen windows in Breeze Dark desktop layout

Hi everyone, recently decided to swap from the Sweetified Plasma desktop layout to the Breeze Dark one to experiment with my workflow and fullscreened windows aren't displaying the maximise, minimise and close icons at the top of my screen. I'm sure this is an extremely easy fix but I couldn't find how to enable it in any of the settings myself, probably because I'm as blind as a bat but I have really taken the time to try and find it so I'd really appreciate if anyone can help point this one out for me.

EDIT: I've tried re-enabling the borders with the alt+F3 menu but every time I select it, it just keeps the no borders option checked.

System:
Kernel: 5.18.16-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.1
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=b359195e-7f80-4045-8f69-cfa2953add39 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.25.4 tk: Qt v: 5.15.5 wm: kwin_x11 vt: 1
dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: Tactus product: Custom v: N/A
serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX X570-E GAMING WIFI II v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 4101
date: 09/10/2021
Battery:
Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech G305 Lightspeed Wireless Gaming
Mouse serial: <filter> charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes
status: discharging
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 5900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3 gen: 4
built: 2021-22 process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33)
stepping: 2 microcode: 0xA201204
Topology: cpus: 1x cores: 12 tpc: 2 threads: 24 smt: enabled cache:
L1: 768 KiB desc: d-12x32 KiB; i-12x32 KiB L2: 6 MiB desc: 12x512 KiB
L3: 64 MiB desc: 2x32 MiB
Speed (MHz): avg: 3592 high: 3680 min/max: 2200/4950 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3584 2: 3583
3: 3589 4: 3586 5: 3584 6: 3586 7: 3579 8: 3580 9: 3586 10: 3587 11: 3592
12: 3589 13: 3591 14: 3584 15: 3680 16: 3582 17: 3590 18: 3635 19: 3590
20: 3591 21: 3585 22: 3585 23: 3593 24: 3590 bogomips: 177267
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Navi 21 [Radeon RX 6800/6800 XT / 6900 XT] vendor: Gigabyte
driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 code: Navi-2x process: TSMC n7 (7nm)
built: 2020-22 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: DP-2
empty: DP-1,HDMI-A-1,HDMI-A-2 bus-ID: 0c:00.0 chip-ID: 1002:73bf
class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu gpu: amdgpu display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 96 s-size: 677x381mm (26.65x15.00")
s-diag: 777mm (30.58")
Monitor-1: DP-2 mapped: DisplayPort-1 model: Gigabyte AORUS FI32Q
serial: <filter> built: 2021 res: 2560x1440 dpi: 93 gamma: 1.2
size: 698x392mm (27.48x15.43") diag: 801mm (31.5") ratio: 16:9 modes:
max: 2560x1440 min: 720x400
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 6800 XT (sienna_cichlid LLVM 14.0.6 DRM
3.46 5.18.16-zen1-1-zen) v: 4.6 Mesa 22.1.4 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 1-4:2 pcie: chip-ID: 19f7:0003 gen: 4 class-ID: 0300 speed: 16 GT/s
lanes: 16 bus-ID: 0c:00.1 chip-ID: 1002:ab28 class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 0e:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: RODE Microphones NT-USB type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Device-4: Creative Pebble V3 type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 5-1:2 chip-ID: 041e:3272
class-ID: 0300 serial: <filter>
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.16-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
Device-1: MEDIATEK MT7921K Wi-Fi 6E 80MHz driver: mt7921e v: kernel pcie:
gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 14c3:0608
class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel
pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: e000 bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: enp5s0 state: down mac: <filter>
Device-3: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb
v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: MediaTek Wireless_Device type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-6:4 chip-ID: 0e8d:0608 class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 8.64 TiB used: 3.18 TiB (36.8%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Seagate model: FireCuda 530
ZP1000GM30013 size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: SU6SM001
temp: 48.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 870 QVO 2TB
size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 2B6Q
ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST2000DM008-2FR102
size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: 0001
ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Seagate model: ST4000NE001-2MA101
size: 3.64 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: EN01
ID-5: /dev/sdd maj-min: 8:48 type: USB vendor: Samsung model: PSSD T7
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: SSD
serial: <filter> scheme: GPT
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 475.62 GiB
(51.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 576 KiB
(0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 475.62
GiB (51.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 475.62
GiB (51.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 475.62
GiB (51.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 62.71 GiB used: 2.5 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 62.4 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 67.0 C
mem: 68.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 474 Uptime: 1d 7h 27m wakeups: 83 Memory: 62.71 GiB used: 24.43
GiB (39.0%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.1.1 clang: 14.0.6 Packages: pacman: 1967 lib: 555
Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole
inxi: 3.3.20
Garuda (2.6.5-1):
System install date:     2022-04-15
Last full system update: 2022-08-08 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Ahhh, I believe I've figured it out, I opened up the latte dock and selected the option to allow borders for other desktop layouts. I knew it was just me being blind. I guess my folly is at least helpful for letting others know how to fix that at least.

2 Likes

If you'd taken the time to peruse the forum you would not have needed to make your posts. It has been asked and answered multiple time. Search is always recommended.

5 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.