How does the Aur work is the aur website not the same as the normal aur?

i mean this website: https://aur.archlinux.org/
I especially wanted these two programs:
AUR (en) - audacium
AUR (en) - audio-recorder
As you can see, they are on the website. But neither the command line (pacman -S) or octopi can find them.
here my inxi -Faz

System:
Kernel: 5.16.2-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=040abae5-a66a-4e4e-96eb-be857e61b87b rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: Micro-Star model: B450M PRO-VDH MAX (MS-7A38) v: 8.0
serial: <superuser required> UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: B.40
date: 11/07/2019
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 3600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2
family: 0x17 (23) model-id: 0x71 (113) stepping: 0 microcode: 0x8701013
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 32 MiB desc: 2x16 MiB
Speed (MHz): avg: 4110 high: 4261 min/max: 2200/4409 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3980 2: 4226
3: 4109 4: 4148 5: 4255 6: 4203 7: 3670 8: 4261 9: 3803 10: 4242 11: 4247
12: 4176 bogomips: 91194
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT]
vendor: Tul driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 2b:00.0 chip-ID: 1002:731f
class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: amdgpu,ati unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 4480x1440 s-dpi: 96 s-size: 1182x380mm (46.5x15.0")
s-diag: 1242mm (48.9")
Monitor-1: DisplayPort-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102
size: 476x268mm (18.7x10.6") diag: 546mm (21.5")
Monitor-2: HDMI-A-0 res: 2560x1440 hz: 60 dpi: 109
size: 597x336mm (23.5x13.2") diag: 685mm (27")
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 5600 XT (NAVI10 DRM 3.44.0
5.16.2-zen1-1-zen LLVM 13.0.0)
v: 4.6 Mesa 21.3.4 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Navi 10 HDMI Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 2b:00.1 chip-ID: 1002:ab38 class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 2d:00.4 chip-ID: 1022:1487
class-ID: 0403
Device-3: C-Media CM108 Audio Controller type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-3:4 chip-ID: 0d8c:013c
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.43 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: f000 bus-ID: 25:00.0
chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp37s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8811AU 802.11a/b/g/n/ac WLAN Adapter type: USB
driver: rtl88XXau bus-ID: 1-3:3 chip-ID: 0bda:a811 class-ID: 0000
serial: <filter>
IF: wlp3s0f0u3 state: up mac: <filter>
IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
IF-ID-2: ipv6leakintrf0 state: unknown speed: N/A duplex: N/A
mac: <filter>
IF-ID-3: proton0 state: unknown speed: 10 Mbps duplex: full mac: N/A
IF-ID-4: pvpnksintrf0 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 3.18 TiB used: 389.43 GiB (11.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Toshiba model: DT01ACA300
size: 2.73 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: ABB0 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 750 EVO 500GB
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 1B6Q scheme: MBR
Partition:
ID-1: / raw-size: 465.76 GiB size: 465.76 GiB (100.00%)
used: 120.51 GiB (25.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
ID-2: /home raw-size: 465.76 GiB size: 465.76 GiB (100.00%)
used: 120.51 GiB (25.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
ID-3: /var/log raw-size: 465.76 GiB size: 465.76 GiB (100.00%)
used: 120.51 GiB (25.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
ID-4: /var/tmp raw-size: 465.76 GiB size: 465.76 GiB (100.00%)
used: 120.51 GiB (25.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.63 GiB used: 1.8 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 56.0 C
mem: 58.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 418 Uptime: 1h 18m wakeups: 0 Memory: 15.63 GiB
used: 6.41 GiB (41.0%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 2114 lib: 478 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.12

For the AUR packages, you need to git clone them and compile. See the whole process here:
https://wiki.archlinux.org/title/Arch_User_Repository#Installing_and_upgrading_packages
Or more simply at the beginning you can use an AUR helper. There are many. E.g. paru.
paru audacium
paru audio-recorderer
...
You'll be presented with the PKGBUILD.
Scroll/check It and quit with q to proceed.

If you want to use octopi, make sure that an AUR helper is enabled in the settings.

4 Likes

Octopi uses paru as standart. when i type the command: paru audio-recorderer it just says "no packages macth search"

Sorry audio-recorder not audio-recorderer :blush:

1 Like

Yeah sorry my fault how did i not see the typo? xD

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.