How do you manually change deadzones on Xbox One Controller

Hi everyone, there's been an issue that has been bothering me for a while with my controller whenever I game - I have tried to ignore it but it irritates me so much and I can't seem to find help anywhere.

I have a purple Cortana version of the Hyperkin Duke Xbox One Controller and my issue is its incredibly sensitive left trigger that literally has no deadzone whatsoever, so often in games the slightest nudge will consider the left trigger as fully pressed.

This issue doesn't affect the right trigger as that has a deadzone that works perfectly and using Steam's method of changing deadzones doesn't work, so I was hoping if there's a way I could change it manually via an application or the terminal. Thanks in advance.

System:
Kernel: 5.18.7-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=b359195e-7f80-4045-8f69-cfa2953add39 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.25.1 tk: Qt v: 5.15.5 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: Tactus product: Custom v: N/A
serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX X570-E GAMING WIFI II v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 4101
date: 09/10/2021
Battery:
Device-1: hidpp_battery_0
model: Logitech G305 Lightspeed Wireless Gaming Mouse serial: <filter>
charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes status: discharging
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 5900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3 gen: 4
built: 2021-22 process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33)
stepping: 2 microcode: 0xA201204
Topology: cpus: 1x cores: 12 tpc: 2 threads: 24 smt: enabled cache:
L1: 768 KiB desc: d-12x32 KiB; i-12x32 KiB L2: 6 MiB desc: 12x512 KiB
L3: 64 MiB desc: 2x32 MiB
Speed (MHz): avg: 3884 high: 3900 min/max: 2200/5218 boost: disabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3898 2: 3898
3: 3900 4: 3898 5: 3898 6: 3899 7: 3899 8: 3898 9: 3900 10: 3786 11: 3898
12: 3761 13: 3899 14: 3898 15: 3899 16: 3897 17: 3899 18: 3898 19: 3900
20: 3897 21: 3820 22: 3898 23: 3899 24: 3899 bogomips: 187197
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Navi 21 [Radeon RX 6800/6800 XT / 6900 XT] vendor: Gigabyte
driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA 2 process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22
pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: HDMI-A-2 off: DP-2
empty: DP-1,HDMI-A-1 bus-ID: 0c:00.0 chip-ID: 1002:73bf class-ID: 0300
Device-2: Valve 3D Camera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 2-1.1:3
chip-ID: 28de:2400 class-ID: 0e02 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.2
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon
alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: HDMI-A-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 82
size: 598x336mm (23.54x13.23") diag: 686mm (27.01") modes: N/A
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 6800 XT (sienna_cichlid LLVM 13.0.1 DRM
3.46 5.18.7-zen1-1-zen)
v: 4.6 Mesa 22.1.2 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 1-1.3.2:8 pcie: chip-ID: 28de:2102 gen: 4 class-ID: 0a00
speed: 16 GT/s lanes: 16 serial: <filter> bus-ID: 0c:00.1
chip-ID: 1002:ab28 class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 0e:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: Valve VR Radio type: USB driver: cdc_acm,hid-generic,usbhid
Device-4: Valve VR Radio & HMD Mic type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-1.3.3:11
chip-ID: 28de:2102 class-ID: 0102 serial: <filter>
Device-5: RODE Microphones NT-USB type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-3:3 chip-ID: 19f7:0003
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.7-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.52 running: yes
Network:
Device-1: MEDIATEK MT7921K Wi-Fi 6E 80MHz driver: mt7921e v: kernel pcie:
gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 14c3:0608
class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel
pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: e000 bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: enp5s0 state: down mac: <filter>
Device-3: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb
v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: MediaTek Wireless_Device type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-6:9 chip-ID: 0e8d:0608 class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 8.19 TiB used: 2.85 TiB (34.8%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Seagate
model: FireCuda 530 ZP1000GM30013 size: 931.51 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: <filter> rev: SU6SM001 temp: 46.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 870 QVO 2TB
size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 2B6Q
ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST2000DM008-2FR102
size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: 0001
ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Seagate model: ST4000NE001-2MA101
size: 3.64 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: EN01
Partition:
ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 494.9 GiB (53.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 494.9 GiB (53.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 494.9 GiB (53.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
used: 494.9 GiB (53.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 62.71 GiB used: 133.2 MiB (0.2%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 55.0 C
mem: 56.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 453 Uptime: 5d 7h 21m wakeups: 316 Memory: 62.71 GiB
used: 12.2 GiB (19.4%) Init: systemd v: 251 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1958
lib: 554 Shell: fish v: 3.4.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole
inxi: 3.3.19
Garuda (2.6.4-2):
System install date:     2022-04-15
Last full system update: 2022-06-27
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Did you try AntimicroX?

I had a look into it but I saw no options on how to tweak deadzones or anything like that sadly.

Bump, could really do with some help on this. I've been asking around on other forums, Reddit and other places and I haven't been getting any help on this whatsoever from others. I can't find anything useful in my searches to help with this neither and it's getting beyond frustrating now on how utterly stumped I am on this. All I need to know is how to set a deadzone on the left trigger, that's literally it, any help at all would be massively appreciated.

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.