Hibernation isn't working

Hibernation isn't working, nothing happens when hitting Hibernate.

inxi -Fza output--

System:    Kernel: 5.11.16-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0  
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=28532641-b3a9-479e-9c33-920e221da546  
rw [email protected] quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.21.4 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 2 dm: SDDM  
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux  
Machine:   Type: Laptop System: Dell product: Latitude 3470 v: N/A serial: <filter> Chassis: type: 10  
serial: <filter>  
Mobo: Dell model: 01GKMG v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.16.0 date: 06/05/2019  
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 28.1 Wh (85.7%) condition: 32.8/41.4 Wh (79.2%) volts: 16.8 min: 14.8  
model: SMP DELL GR43778 type: Li-ion serial: <filter> status: Charging  
CPU:       Info: Dual Core model: Intel Core i5-6200U bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake family: 6  
model-id: 4E (78) stepping: 3 microcode: E2 cache: L2: 3 MiB  
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19200  
Speed: 2720 MHz min/max: 400/2800 MHz Core speeds (MHz): 1: 2720 2: 2731 3: 2800 4: 2699  
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled  
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable  
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable  
Type: meltdown mitigation: PTI  
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp  
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization  
Type: spectre_v2  
mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling  
Type: srbds mitigation: Microcode  
Type: tsx_async_abort status: Not affected  
Graphics:  Device-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] vendor: Dell driver: i915 v: kernel  
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1916 class-ID: 0300  
Device-2: NVIDIA GK208BM [GeForce 920M] vendor: Dell driver: nvidia v: 465.24.02  
alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1299 class-ID: 0302  
Device-3: Microdia Integrated Webcam type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-5:3  
chip-ID: 0c45:6710 class-ID: 0e02  
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: kwin_x11 driver: loaded: intel,modesetting  
alternate: fbdev,vesa display-ID: :0 screens: 1  
Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.2x8.0") s-diag: 414mm (16.3")  
Monitor-1: eDP1 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 112 size: 310x170mm (12.2x6.7") diag: 354mm (13.9")  
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 520 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 21.0.3 direct render: Yes  
Audio:     Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel  
alternate: snd_soc_skl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d70 class-ID: 0403  
Device-2: NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1  
chip-ID: 10de:0e0f class-ID: 0403  
Sound Server-1: ALSA v: k5.11.16-zen1-1-zen running: yes  
Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no  
Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: yes  
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.26 running: no  
Network:   Device-1: Intel Wireless 8260 driver: iwlwifi v: kernel port: e000 bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 8086:24f3 class-ID: 0280
IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Dell Latitude 3470
driver: r8169 v: kernel port: d000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: Intel Bluetooth wireless interface type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-8:5
chip-ID: 8087:0a2b class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down bt-service: enabled,running rfk-block:
hardware: no software: yes address: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 465.76 GiB used: 125.92 GiB (27.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 500GB size: 465.76 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s rotation: SSD serial: <filter>
rev: 3B6Q scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 50 GiB size: 50 GiB (100.00%) used: 29.44 GiB (58.9%) fs: btrfs
dev: /dev/sda7 maj-min: 8:7
ID-2: /boot/efi raw-size: 99 MiB size: 95 MiB (95.96%) used: 30.2 MiB (31.8%) fs: vfat
dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-3: /home raw-size: 50 GiB size: 50 GiB (100.00%) used: 29.44 GiB (58.9%) fs: btrfs
dev: /dev/sda7 maj-min: 8:7
ID-4: /var/log raw-size: 50 GiB size: 50 GiB (100.00%) used: 29.44 GiB (58.9%) fs: btrfs
dev: /dev/sda7 maj-min: 8:7
ID-5: /var/tmp raw-size: 50 GiB size: 50 GiB (100.00%) used: 29.44 GiB (58.9%) fs: btrfs
dev: /dev/sda7 maj-min: 8:7
Swap:      Kernel: swappiness: 10 (default 60) cache-pressure: 75 (default 100)
ID-1: swap-1 type: zram size: 3.88 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: zram size: 3.88 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 dev: /dev/zram1
ID-3: swap-3 type: zram size: 3.88 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 dev: /dev/zram2
ID-4: swap-4 type: zram size: 3.88 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 dev: /dev/zram3
Sensors:   System Temperatures: cpu: 61.0 C mobo: 53.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 2931
Info:      Processes: 252 Uptime: 1h 26m wakeups: 1 Memory: 15.53 GiB used: 4.47 GiB (28.8%) Init: systemd
v: 248 tool: systemctl Compilers: gcc: 10.2.0 clang: 11.1.0 Packages: pacman: 1292 lib: 317
Shell: fish v: 3.2.1 running-in: konsole inxi: 3.3.04

Hi there, welcome!
First off, make sure you're fully updated, since your kernel is very old.
Then check here
https://wiki.archlinux.org/title/Power_management/Suspend_and_hibernate#Hibernation

4 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.