Grub bootloop after update

Hello Guys,

I had a strange problem yesterday, after doing garuda update as usual, and rebooting, my computer started to boot in a loop, the first boot tried to load grub (and failed), after that the second boot took me to bios (?).

I tried rebooting again and the loop continues. I then tried reinstalling grub (following the instructions I found on that post (Grub fails after update - #3 by librewish) but after an hour of trying (and after thousands of errors) I gave up.

I tried restoring a snapshot and rebooting, but nothing changes.

I then tried using garuda welcome software to reinstall grub (Garuda Boot Repair). I tried installing grub using MBR and it doesn't work, I also tried with root and it doesn't work, so I tried the latest ESP. The ESP installation works, but now I have problems with Btrfs Assistant:

when I try to create a new snapshot I get this error: (open failed path://.snapshots errno:2 (No such file or directory)).

Also, I have a strange half-broken display of the grub theme (and it is quite unreadable).

Anyone have some suggestion to figure-out of this mess?

Thanks!


System:
  Kernel: 5.19.4-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=9f633e7b-cd8d-4bf4-8482-efdbad914147 rw [email protected]
  Desktop: GNOME v: 42.4 tk: GTK v: 3.24.34 info: plank wm: gnome-shell
    dm: GDM v: 42.0 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop System: Micro-Star product: MS-7C90 v: 1.0
    serial: <superuser required>
  Mobo: Micro-Star model: MPG B550 GAMING CARBON WIFI (MS-7C90) v: 1.0
    serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends LLC. v: 1.83
    date: 09/24/2021
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech MX Keys Wireless Keyboard
    serial: <filter> charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes
    status: discharging
  Device-2: hidpp_battery_1 model: Logitech Wireless Mouse MX Master
    serial: <filter> charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes
    status: discharging
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 9 5900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3 gen: 4
    built: 2021-22 process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33)
    stepping: 0 microcode: 0xA201016
  Topology: cpus: 1x cores: 12 tpc: 2 threads: 24 smt: enabled cache:
    L1: 768 KiB desc: d-12x32 KiB; i-12x32 KiB L2: 6 MiB desc: 12x512 KiB
    L3: 64 MiB desc: 2x32 MiB
  Speed (MHz): avg: 3659 high: 3737 min/max: 2200/4950 boost: enabled
    scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3597 2: 3597
    3: 3595 4: 3586 5: 3700 6: 3595 7: 3700 8: 3700 9: 3700 10: 3737 11: 3694
    12: 3700 13: 3700 14: 3700 15: 3700 16: 3595 17: 3700 18: 3591 19: 3600
    20: 3700 21: 3600 22: 3700 23: 3639 24: 3700 bogomips: 177586
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: always-on, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Navi 21 [Radeon RX 6800/6800 XT / 6900 XT] vendor: Sapphire
    driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 code: Navi-2x process: TSMC n7 (7nm)
    built: 2020-22 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports:
    active: DP-2,HDMI-A-1 empty: DP-1,DP-3 bus-ID: 2d:00.0 chip-ID: 1002:73bf
    class-ID: 0300
  Device-2: Logitech C920 PRO HD Webcam type: USB
    driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 046d:08e5
    class-ID: 0102 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
    compositor: gnome-shell driver: X: loaded: amdgpu
    unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu
    display-ID: :1 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 4480x1440 s-dpi: 96 s-size: 1185x381mm (46.65x15.00")
    s-diag: 1245mm (49.01")
  Monitor-1: DP-2 mapped: DisplayPort-1 pos: primary,right
    model: Samsung C32JG5x serial: <filter> built: 2019 res: 2560x1440 hz: 144
    dpi: 93 gamma: 1.2 size: 697x392mm (27.44x15.43") diag: 800mm (31.5")
    ratio: 16:9 modes: max: 2560x1440 min: 720x400
  Monitor-2: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 pos: primary,left model: HP 27f
    serial: <filter> built: 2019 res: 1920x1080 dpi: 82 gamma: 1.2
    size: 598x336mm (23.54x13.23") diag: 686mm (27") ratio: 16:9 modes:
    max: 1920x1080 min: 720x400
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 6800 (sienna_cichlid LLVM 14.0.6 DRM 3.47
    5.19.4-zen1-1-zen) v: 4.6 Mesa 22.1.7 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
    pcie: bus-ID: 1-5:3 gen: 4 chip-ID: 046d:08e5 speed: 16 GT/s class-ID: 0102
    lanes: 16 serial: <filter> bus-ID: 2d:00.1 chip-ID: 1002:ab28
    class-ID: 0403
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Micro-Star MSI
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 2f:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
  Device-3: Logitech C920 PRO HD Webcam type: USB
    driver: snd-usb-audio,uvcvideo
  Sound Server-1: ALSA v: k5.19.4-zen1-1-zen running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
    speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 29:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: Micro-Star MSI driver: r8169
    v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 2a:00.0
    chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
  IF: enp42s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-9:6 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 1.82 TiB used: 249.16 GiB (13.4%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
    model: WDS100T1X0E-00AFY0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
    rev: 614600WD temp: 46.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: SanDisk model: SDSSDH3 1T00
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: 00RL scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 249.13 GiB
    (26.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 25.8 MiB
    (8.6%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 249.13
    GiB (26.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 249.13
    GiB (26.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 249.13
    GiB (26.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 31.27 GiB used: 2 MiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 51.4 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 67.0 C
    mem: 76.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
  Processes: 537 Uptime: 18m wakeups: 4 Memory: 31.27 GiB used: 8.05 GiB
  (25.7%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
  Compilers: gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pacman: 1907 lib: 531
  flatpak: 0 Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
  running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.20
Garuda (2.6.6-1):
  System install date:     2022-08-11
  Last full system update: 2022-08-27
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:            shadow.service 

garuda-inxi

The same thing is happening to me, when the PC turns on it takes me directly into the BIOS, without showing GRUB or anything else. If via the boot choice I enter the Windows partition, it boots normally, but if I enter Garuda it takes me into the BIOS (I updated Garuda yesterday)

1 Like

Have you guys checked out that thread?

Since they messed up the last update of GRUB (with 'they' I mean the devs of GRUB) it is currently a mess many ppl are suffering from it.

Greetz,

Bruce :shark:

2 Likes

I fixed my problem. Create a Live ISO of Garuda, Boot into it, on Garuda Welcome click "Install bootloader" and fix your GRUB with the automatic tool

3 Likes

I have try that but it don't solve my problem

1 Like

As i say with The ESP installation works, but now i cannot use snapshot anymore...

Ok i have create a new config file for snapper, and now it works.

But i got another issue on Grub: it works but continually show me error: out of memory.

For now i can anyway boot linux, but there is a way to solve it?

Thanks!

This goes more in-depth about the grub issue

6 Likes

I have try but i have still that issue, if i try to reinstall grub i got:

grub-install: error: failed to get canonical path of 'overlay'

give it a try

1 Like

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.