Garuda sway edition what is eye on top bar?

Hi, I have some issues with my sway edition like I can't click on that lock button it's doesn't popup any dialog box regarding to logout or shutdown, my screen color is ok but it's little bit brown color overlayed on my screen, is there is any customization I needed? I have search but didn't found any solution.

garuda-inxi

System:
  Kernel: 6.0.9-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=c2ecfa1b-97f7-4ab5-b58c-5f7e4829f677 rw [email protected]
    quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    loglevel=3
  Desktop: sway v: 1.7 info: waybar vt: 1 dm: greetd Distro: Garuda Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 5593 v: N/A
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 0HP5Y9 v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell
    v: 1.23.0 date: 07/08/2022
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 9.0 Wh (39.5%) condition: 22.8/42.0 Wh (54.3%)
    volts: 11.2 min: 11.4 model: BYD DELL 1VX1H99 type: Li-ion serial: <filter>
    status: discharging
CPU:
  Info: model: Intel Core i5-1035G1 bits: 64 type: MT MCP arch: Ice Lake
    gen: core 10 level: v4 note: check built: 2019-21 process: Intel 10nm
    family: 6 model-id: 0x7E (126) stepping: 5 microcode: 0xB6
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 320 KiB desc: d-4x48 KiB; i-4x32 KiB L2: 2 MiB desc: 4x512 KiB L3: 6 MiB
    desc: 1x6 MiB
  Speed (MHz): avg: 1200 min/max: 400/3600 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 1200 2: 1200 3: 1200 4: 1200 5: 1200 6: 1200
    7: 1200 8: 1200 bogomips: 19046
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: retbleed mitigation: Enhanced IBRS
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB
    filling, PBRSB-eIBRS: SW sequence
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Iris Plus Graphics G1 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
    arch: Gen-11 process: Intel 10nm built: 2019-21 ports: active: eDP-1
    empty: HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:8a56 class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA GP108M [GeForce MX230] vendor: Dell driver: N/A
    alternate: nouveau non-free: 520.xx+ status: current (as of 2022-10)
    arch: Pascal code: GP10x process: TSMC 16nm built: 2016-21 pcie: gen: 3
    speed: 8 GT/s lanes: 4 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1d11 class-ID: 0302
  Device-3: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 1-6:3 chip-ID: 0c45:671e class-ID: 0e02
  Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
    compositor: sway v: 1.7 driver: gpu: i915 display-ID: 1
  Monitor-1: eDP-1 model: LG Display 0x05f2 built: 2018 res: 1920x1080
    hz: 60 dpi: 142 gamma: 1.2 scale: 1 size: 344x194mm (13.54x7.64")
    diag: 395mm (15.5") ratio: 16:9 modes: 1920x1080
  API: EGL/GBM Message: No known Wayland EGL/GBM data sources.
Audio:
  Device-1: Intel Ice Lake-LP Smart Sound Audio vendor: Dell
    driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_sof_pci_intel_icl
    bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:34c8 class-ID: 0403
  Sound API: ALSA v: k6.0.9-zen1-1-zen running: yes
  Sound Interface: sndio v: N/A running: no
  Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.60 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Dell
    driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 3000
    bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136 class-ID: 0200
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
    vendor: Dell driver: ath10k_pci v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:0042 class-ID: 0280
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-10:4
    chip-ID: 0cf3:e009 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
    bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
    address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 1.38 TiB used: 8.32 GiB (0.6%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix model: BC511 NVMe 512GB
    size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s
    lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 11001101 temp: 38.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM049-2GH172
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: SDM2 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 194.57 GiB size: 194.57 GiB (100.00%)
    used: 8.32 GiB (4.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p9 maj-min: 259:9
  ID-2: /boot/efi raw-size: 500 MiB size: 499 MiB (99.80%)
    used: 608 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
  ID-3: /home raw-size: 194.57 GiB size: 194.57 GiB (100.00%)
    used: 8.32 GiB (4.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p9 maj-min: 259:9
  ID-4: /var/log raw-size: 194.57 GiB size: 194.57 GiB (100.00%)
    used: 8.32 GiB (4.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p9 maj-min: 259:9
  ID-5: /var/tmp raw-size: 194.57 GiB size: 194.57 GiB (100.00%)
    used: 8.32 GiB (4.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p9 maj-min: 259:9
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 7.53 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 58.0 C mobo: 41.0 C
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:
  Processes: 241 Uptime: 27m wakeups: 1 Memory: 7.53 GiB
  used: 2.22 GiB (29.4%) Init: systemd v: 252 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1195
  libs: 319 tools: pamac,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
  running-in: alacritty inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.9-1):
  System install date:     2022-11-19
  Last full system update: 2022-11-20 ↻
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:

Hi there, welcome to the forum!

First of all, the final symbol means that a reboot is pending after a recent update. Just in case...

This could be the "night color" feature.
Check this thread if you want to remove that feature:

3 Likes

Hi @filo Thanks It works. I wonder my eye icon on top bar when I am pressing it, it doesn't toggle the color but when I run this command it did work, so is there is any configuration I need to change to make it toggle when I press on that eye Icon?

Sorry, that command was meant to remove it.
If you like the feature reinstall it.
I'm not a Sway user... In the upstream site it does not give any indication on the usage. Just says to check the -h option from command line (or the man Page).
https://sr.ht/~kennylevinsen/wlsunset/

2 Likes

No problem I understood what you were trying to say thanks for that command suggestion, I didn't removed it but I think this script is not working on my side.

#!/bin/sh
CONTENT=$(curl -s https://freegeoip.app/json/)
longitude=$(echo $CONTENT | jq .longitude)
latitude=$(echo $CONTENT | jq .latitude)
wlsunset -l $latitude -L $longitude

This is the script in .config/sway/scripts/light.sh but I think it will need internet connection on when making curl request so is there is any way to run this script?

Or it could be issue about not binding with that icon eye when I am pressing it maybe it didn't triggered the script.

Yes I think that is the problem that script light.sh didn't actually binded with that eye icon on sway bar. 

Hi @filo Thanks for your help to suggest me that command I think I found the solution, you can bind command like below format in file ~/.config/waybar/config

"idle_inhibitor": {
        "format": "{icon}",
       "format-icons": {
            "activated": "",
            "deactivated": ""
        },
        "on-click": "~/.config/sway/scripts/light.sh"
    },
1 Like

The eye icon is an idle inhibitor--not related to night color, or any other aspect of the display. It keeps your computer from going to suspend, in case you want to watch a movie or something.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.