Full system pause

hi!

i find my system often completely pauses -- cant switch in i3 to different windows, virtual desktops, and even the status bar's clock seconds stop incrementing. the mouse cursor still moves but the active windows doesnt track.

  1. anyone else?
  2. thoughts?

i have journaled today the 3 times. i only noted 2 of the start/end times, but i have been reviewing the journal for the last month or whatever and this seems to be the same content when the system pauses.

PAUSE START-END -> 08:15:02 - 08:16:54
Jan 26 08:14:25 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 08:14:45 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 08:14:45 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 08:15:02 <REDACTED> dbus-daemon[4086]: [session uid=1000 pid=4086] Activating service name='org.xfce.Xfconf' requested by ':1.22911' (uid=1000 pid=2818085 comm="xfconf-query -c xfce4-desktop -p /backdrop -l")
Jan 26 08:15:02 <REDACTED> dbus-daemon[4086]: [session uid=1000 pid=4086] Successfully activated service 'org.xfce.Xfconf'
Jan 26 08:16:54 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 08:16:54 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 08:16:54 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 08:16:54 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 08:17:09 <REDACTED> NetworkManager[603]: <info>  [1674749829.4613] device (wlp4s0): set-hw-addr: set MAC address to B6:34:3B:C3:9B:84 (scanning)
Jan 26 08:17:09 <REDACTED> NetworkManager[603]: <info>  [1674749829.4774] device (wlp4s0): supplicant interface state: inactive -> disconnected
Jan 26 08:17:09 <REDACTED> NetworkManager[603]: <info>  [1674749829.4774] device (p2p-dev-wlp4s0): supplicant management interface state: inactive -> disconnected

PAUSE START-END: 09:50:48 - 09:51:19
Jan 26 09:48:59 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:50:00 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:50:00 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:50:06 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:50:06 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:50:48 <REDACTED> dbus-daemon[4086]: [session uid=1000 pid=4086] Activating service name='org.xfce.Xfconf' requested by ':1.25272' (uid=1000 pid=3090867 comm="xfconf-query -c xfce4-desktop -p /backdrop -l")
Jan 26 09:50:48 <REDACTED> dbus-daemon[4086]: [session uid=1000 pid=4086] Successfully activated service 'org.xfce.Xfconf'
Jan 26 09:51:19 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:51:19 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:51:19 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:51:19 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:52:18 <REDACTED> dbus-daemon[583]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.1962' (uid=0 pid=3095859 comm="sudo journalctl -axm --since=today")
Jan 26 09:52:18 <REDACTED> dbus-daemon[583]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.home1.service': Unit dbus-org.freedesktop.home1.service not found.
Jan 26 09:52:18 <REDACTED> sudo[3095859]: pam_systemd_home(sudo:auth): systemd-homed is not available: Unit dbus-org.freedesktop.home1.service not found.
Jan 26 09:52:20 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:52:20 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 26 09:52:21 <REDACTED> audit[3095859]: USER_AUTH pid=3095859 uid=1000 auid=1000 ses=2 msg='op=PAM:authentication grantors=pam_faillock,pam_permit,pam_faillock acct="<REDACTED>" exe="/usr/bin/sudo" hostname=? addr=? terminal=/dev/pts/1 res=success'
System:
  Kernel: 6.1.8-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.1
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=641c7d0e-10b8-42e3-a23d-f70c816cb89a rw [email protected]
    quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    loglevel=3 ibt=off
  Desktop: i3 v: 4.22 info: i3bar vt: 7 dm: LightDM v: 1.32.0
    Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) v: Rev X.0x
    serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 2607
    date: 08/14/2020
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 3600 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 gen: 3
    level: v3 note: check built: 2020-22 process: TSMC n7 (7nm)
    family: 0x17 (23) model-id: 0x71 (113) stepping: 0 microcode: 0x8701021
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
    L3: 32 MiB desc: 2x16 MiB
  Speed (MHz): avg: 3997 high: 4203 min/max: 2200/4208 boost: enabled
    scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 4007 2: 4088
    3: 4063 4: 4190 5: 3600 6: 3600 7: 4192 8: 4190 9: 4203 10: 3595 11: 4052
    12: 4192 bogomips: 86236
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GM206 [GeForce GTX 960] vendor: Micro-Star MSI
    driver: nouveau v: kernel non-free: 525.xx+ status: current (as of 2022-12)
    arch: Maxwell code: GMxxx process: TSMC 28nm built: 2014-19 pcie: gen: 1
    speed: 2.5 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s ports:
    active: DP-3 empty: DP-1, DP-2, DVI-I-1, HDMI-A-1 bus-ID: 09:00.0
    chip-ID: 10de:1401 class-ID: 0300 temp: 33.0 C
  Device-2: Anker PowerConf C300 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
    bus-ID: 3-4:5 chip-ID: 291a:3361 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.6 compositor: Picom v: git-b700a
    driver: X: loaded: nouveau unloaded: modesetting alternate: fbdev,nv,vesa
    dri: nouveau gpu: nouveau display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3440x1440 s-dpi: 96 s-size: 910x381mm (35.83x15.00")
    s-diag: 987mm (38.84")
  Monitor-1: DP-3 model: Samsung S34J55x serial: <filter> built: 2020
    res: 3440x1440 dpi: 110 gamma: 1.2 size: 797x333mm (31.38x13.11")
    diag: 864mm (34") modes: max: 3440x1440 min: 720x400
  API: OpenGL v: 4.3 Mesa 22.3.3 renderer: NV126 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: NVIDIA GM206 High Definition Audio vendor: Micro-Star MSI
    driver: snd_hda_intel bus-ID: 1-3:2 v: kernel pcie: chip-ID: 047f:c025
    class-ID: 0300 gen: 1 serial: <filter> speed: 2.5 GT/s lanes: 16 link-max:
    gen: 3 speed: 8 GT/s bus-ID: 09:00.1 chip-ID: 10de:0fba class-ID: 0403
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 0b:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
  Device-3: Plantronics Plantronics C320-M type: USB
    driver: plantronics,snd-usb-audio,usbhid
  Device-4: Anker PowerConf C300 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
    bus-ID: 3-4:5 chip-ID: 291a:3361 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Sound API: ALSA v: k6.1.8-zen1-1-zen running: yes
  Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.64 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Wireless-AC 9260 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
    speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 8086:2526 class-ID: 0280
  IF: wlp4s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 port: f000 bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel Wireless-AC 9260 Bluetooth Adapter type: USB driver: btusb
    v: 0.8 bus-ID: 3-5:3 chip-ID: 8087:0025 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 2.74 TiB used: 123.89 GiB (4.4%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
    model: SSD 970 EVO Plus 1TB size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
    rev: 2B2QEXM7 temp: 36.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST2000DM008-2FR102
    size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: 0001 scheme: GPT
  ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: Kingston
    model: DataTraveler 2.0 size: 7.22 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 1.00
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 61.62 GiB (6.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 61.62 GiB (6.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 61.62 GiB (6.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%)
    used: 61.62 GiB (6.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 31.26 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 68.4 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 33.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nouveau fan: 782
Info:
  Processes: 416 Uptime: 22h 16m wakeups: 0 Memory: 31.26 GiB
  used: 10.17 GiB (32.5%) Init: systemd v: 252 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.1 Packages: pm: pacman pkgs: 1499
  libs: 380 tools: pamac,paru Shell: Zsh v: 5.9 running-in: alacritty
  inxi: 3.3.24
Garuda (2.6.14-1):
  System install date:     2022-09-11
  Last full system update: 2023-01-25
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       snapper NetworkManager mkinitcpio
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Failed units:            

This is fairly warm. If this is a reading after a sustained load, fine, but if this is just an idle temp then it may be time to grab a can of compressed air and clean some dust out of your machine.

3 Likes

awesome! ill begin to track this. i recently had it opened to switch from the 2600 to the 3600 so presumably its "clean".

maybe i set the sink/fan wrong? heck, maybe its not even spinning!! i should probably look .. hahaha!

thx for the feedback!

Your GPU supports latest official drivers, you can try installing them. Nouveau sometimes can be a bit buggy.

sudo pacman -S nvidia-dkms nvidia-utils lib32-nvidia-utils nvidia-settings
2 Likes

hi! thx!!

yeah .. ive tried and basically i get a big nothing! its pretty bad because my memory of the times ive tried it i have NOTHING on the screen! i then freak out because im like: how do i get back!!?

so, im extremely hesitant to try, but ill give it anther go over the weekend .. when i can "afford" to have my system potentially down.

just happened again, like a 3min pause! glad its not controlling my pace maker! hahaha!

pretty sure is the xconf stuff ...

Jan 27 12:19:31 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 27 12:19:31 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 27 12:20:05 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 27 12:20:05 <REDACTED> rtkit-daemon[4818]: Supervising 2 threads of 2 processes of 1 users.
Jan 27 12:20:19 <REDACTED> dbus-daemon[4086]: [session uid=1000 pid=4086] Activating service name='org.xfce.Xfconf' requested by ':1.64307' (uid=1000 pid=2994164 comm="xfconf-query -c xfce4-desktop -p /backdrop -l")
Jan 27 12:20:19 <REDACTED> dbus-daemon[4086]: [session uid=1000 pid=4086] Successfully activated service 'org.xfce.Xfconf'
Jan 27 12:23:12 <REDACTED> NetworkManager[603]: <info>  [1674850992.4539] device (wlp4s0): set-hw-addr: set MAC address to 16:7C:16:72:8D:F6 (scanning)
Jan 27 12:23:12 <REDACTED> NetworkManager[603]: <info>  [1674850992.4815] device (wlp4s0): supplicant interface state: inactive -> disconnected

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.