First time I boot Garuda on my Dell, but I stuck at loading initial ramdisk

Terminal output

Loading Linux linux-zen…
Loading initial ramdisk …

I am getting stuck when I am booting Garuda linux for the first time . I booted from my usb to Dell laptop

I disabled the secure boot
And fast boot too

I am a beginner , please help me on it

I can successfully booted using usb and then I was asked to install Garuda , after restarting it happens

Welcome :slight_smile:

BTW, you can post the garuda-inxi from the live ISO too :slight_smile:

2 Likes

Sorry for the trouble , how can I switch to text console

I am in booting menu

Garuda linux
Advanced options
UEFI firmware

Shutdown
Reset

IIRC you cant after

Normal way is CTRL+ALT+F1 [2..7]

Boot your USB and post the garuda-inxi from terminal

and just follow the hints in link above.

1 Like

Output of garuda-inxi

System:
Kernel: 6.0.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC
misobasedir=garuda misolabel=GARUDA_DR460NIZED_TALON quiet
systemd.show_status=1 ibt=off driver=nonfree nouveau.modeset=0
i915.modeset=1 radeon.modeset=1
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.1 tk: Qt v: 5.15.6 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 5502 v: N/A
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: Dell model: 0MTYV1 v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell
v: 1.18.0 date: 09/12/2022
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 35.8 Wh (100.0%) condition: 35.8/53.0 Wh (67.5%)
volts: 16.7 min: 15.0 model: SWD-COS3.587 DELL 7T8CD0B type: Li-poly
serial: <filter> status: full
CPU:
Info: model: 11th Gen Intel Core i7-1165G7 bits: 64 type: MT MCP
arch: Tiger Lake gen: core 11 level: v4 note: check built: 2020
process: Intel 10nm family: 6 model-id: 0x8C (140) stepping: 1
microcode: 0xA4
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 320 KiB desc: d-4x48 KiB; i-4x32 KiB L2: 5 MiB desc: 4x1.2 MiB
L3: 12 MiB desc: 1x12 MiB
Speed (MHz): avg: 1028 high: 1300 min/max: 400/4700 scaling:
driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 1300 2: 1169 3: 729
4: 1200 5: 889 6: 604 7: 1037 8: 1300 bogomips: 27033
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB
filling, PBRSB-eIBRS: SW sequence
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel TigerLake-LP GT2 [Iris Xe Graphics] vendor: Dell
driver: i915 v: kernel arch: Gen-12.1 process: Intel 10nm built: 2020-21
ports: active: eDP-1 empty: DP-1,HDMI-A-1 bus-ID: 0000:00:02.0
chip-ID: 8086:9a49 class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GP108M [GeForce MX330] vendor: Dell driver: nvidia
v: 520.56.06 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 515.xx+ status: current
(as of 2022-10) arch: Pascal code: GP10x process: TSMC 16nm
built: 2016-21 bus-ID: 0000:2b:00.0 chip-ID: 10de:1d16 class-ID: 0302
Device-3: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-6:4 chip-ID: 0c45:671b class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting,nvidia
unloaded: nouveau alternate: fbdev,intel,nv,vesa dri: iris gpu: i915
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x23ed built: 2017 res: 1920x1080
hz: 60 dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x194mm (13.54x7.64")
diag: 395mm (15.5") ratio: 16:9 modes: 1920x1080
OpenGL: renderer: Mesa Intel Xe Graphics (TGL GT2) v: 4.6 Mesa 22.2.1
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Tiger Lake-LP Smart Sound Audio vendor: Dell
driver: sof-audio-pci-intel-tgl
alternate: snd_hda_intel,snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 0000:00:1f.3
chip-ID: 8086:a0c8 class-ID: 0401
Sound API: ALSA v: k6.0.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter
vendor: Dell driver: ath10k_pci v: kernel bus-ID: 0000:2c:00.0
chip-ID: 168c:003e class-ID: 0280
IF: wlp44s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 3-10:5
chip-ID: 0cf3:e007 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
RAID:
Hardware-1: Intel Volume Management Device NVMe RAID Controller driver: vmd
v: 0.6 port: N/A bus-ID: 0000:00:0e.0 chip-ID: 8086:9a0b rev:
class-ID: 0104
Drives:
Local Storage: total: 480.69 GiB used: 0 KiB (0.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix model: BC711 NVMe
512GB size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 41002131
temp: 43.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: Kingston
model: DataTraveler 2.0 size: 3.75 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 1.00 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
Message: No partition data found.
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.36 GiB used: 144 MiB (0.9%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 71.0 C mobo: 59.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 4905
Info:
Processes: 229 Uptime: 3m wakeups: 26 Memory: 15.36 GiB used: 3.63 GiB
(23.6%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1220 libs: 308
tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.22
warning: database file for 'garuda' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'core' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'extra' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'community' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'multilib' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'chaotic-aur' does not exist (use '-Sy' to download)
Garuda (2.6.8-1):
System install date:     2022-12-12
Last full system update: 2022-12-12 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       <superuser required>
Snapshots:               Snapper
Failed units:
McFly: Importing shell history for the first time. This may take a minute or two...done.

What can I do next?? Please help me on figuring out it.

Please :slight_smile:

2 Likes

Maybee you can install again with free driver (not the nvidia) later you can change to prime or whatever.

3 Likes

It worked for me with open drivers but is that mean I am not optimizing Nvidia drivers ?? How can I later change to Nvidia ??

Forum is full of dual GPU threads, IIRC.

2 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.