FireDragon constantly freezing (audio bug fix already done?)

So my system already has the audio issue patched, but I'm still getting constant freezes in FireDragon making it basically unusable. I've also turned off hardware acceleration which didn't change anything. This issue just randomly appeared yesterday, no idea why.

Provided system information

System:
  Kernel: 5.16.0-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=37536d2b-56c7-4224-bd6a-a48d164c6ef7 rw [email protected]
    quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
  Desktop: KDE Plasma 5.23.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
    vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: MEDION model: B560H6-EM v: 1.0
    serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 560H6W0X.019
    date: 07/12/2021
CPU:
  Info: model: 11th Gen Intel Core i5-11400 bits: 64 type: MT MCP
    arch: Rocket Lake family: 6 model-id: 0xA7 (167) stepping: 1
    microcode: 0x40
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 480 KiB desc: d-6x48 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
    L3: 12 MiB desc: 1x12 MiB
  Speed (MHz): avg: 4114 high: 4200 min/max: 800/4400 scaling:
    driver: intel_pstate governor: performance cores: 1: 4025 2: 4137 3: 4200
    4: 4091 5: 4146 6: 4128 7: 4143 8: 4141 9: 4200 10: 4089 11: 3907
    12: 4167 bogomips: 62208
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2
    mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GA106 [GeForce RTX 3060] vendor: ZOTAC driver: nvidia
    v: 495.46 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:2503
    class-ID: 0300
  Device-2: SHENZHEN EMEET HD Webcam eMeet C960 type: USB
    driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid,uvcvideo bus-ID: 1-5:5
    chip-ID: 328f:2013 class-ID: 0300 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
    loaded: nvidia unloaded: modesetting alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa
    display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 90 s-size: 1084x301mm (42.7x11.9")
    s-diag: 1125mm (44.3")
  Monitor-1: DP-0 res: 1920x1080 dpi: 94 size: 521x293mm (20.5x11.5")
    diag: 598mm (23.5")
  Monitor-2: DP-2 res: 1920x1080 dpi: 90 size: 544x303mm (21.4x11.9")
    diag: 623mm (24.5")
  OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 3060/PCIe/SSE2
    v: 4.6.0 NVIDIA 495.46 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Tiger Lake-H HD Audio vendor: MEDION AG
    driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_sof_pci_intel_tgl
    bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:43c8 class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA vendor: ZOTAC driver: snd_hda_intel v: kernel
    bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:228e class-ID: 0403
  Device-3: JMTek LLC. USB PnP Audio Device type: USB
    driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-1:2 chip-ID: 0c76:161e
    class-ID: 0300
  Device-4: SHENZHEN EMEET HD Webcam eMeet C960 type: USB
    driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid,uvcvideo bus-ID: 1-5:5
    chip-ID: 328f:2013 class-ID: 0300 serial: <filter>
  Sound Server-1: ALSA v: k5.16.0-zen1-1-zen running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.43 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Tiger Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:43f0 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: down mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: MEDION AG driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus-ID: 03:00.0
    chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX201 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-14:6 chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 953.87 GiB used: 79.04 GiB (8.3%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
    model: MZVL21T0HCLR-00B00 size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
    rev: GXA7301Q temp: 35.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 79.04 GiB (8.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 79.04 GiB (8.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-4: /var/log raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 79.04 GiB (8.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 953.57 GiB size: 953.57 GiB (100.00%)
    used: 79.04 GiB (8.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 15.5 GiB used: 3.57 GiB (23.1%)
    priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 75.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 46 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 59%
Info:
  Processes: 387 Uptime: 2h 51m wakeups: 0 Memory: 15.5 GiB
  used: 12.21 GiB (78.8%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 1836 lib: 535 Shell: fish
  v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.11

Following. Same issue after update last night (21 jan). Hard drive constantly working, causing delays and system locking up. Haven't had time to really look at it, but it seems to be related to btrfs and baloo file extractor working overtime.

1 Like

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.