Epson xp-4100 wireless printer

System:
Kernel: 6.0.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=cfd2a3ad-b9aa-424e-9138-1465c69be317 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.4 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: Gigabyte product: Z68AP-D3 v: N/A serial: N/A Chassis:
type: 3 serial: N/A
Mobo: Gigabyte model: Z68AP-D3 serial: N/A BIOS: Award v: F8
date: 03/21/2012
Battery:
Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Mouse M275/M280
serial: <filter> charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes
status: discharging
CPU:
Info: model: Intel Core i5-2500 socket: 478 (1155) note: check bits: 64
type: MCP arch: Sandy Bridge gen: core 2 level: v2 built: 2010-12
process: Intel 32nm family: 6 model-id: 0x2A (42) stepping: 7
microcode: 0x2F
Topology: cpus: 1x cores: 4 smt: <unsupported> cache: L1: 256 KiB
desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB L3: 6 MiB
desc: 1x6 MiB
Speed (MHz): avg: 1601 high: 1619 min/max: 1600/3300 base/boost: 3300/4000
scaling: driver: intel_cpufreq governor: schedutil volts: 1.0 V
ext-clock: 100 MHz cores: 1: 1619 2: 1596 3: 1596 4: 1596 bogomips: 26338
Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
disabled
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT disabled
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data status: Unknown: No mitigations
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: disabled, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics
vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel arch: Gen-6 process: Intel 32nm
built: 2011 ports: active: none off: VGA-2 empty: DP-1,HDMI-A-2
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0102 class-ID: 0380
Device-2: AMD Cape Verde PRO [Radeon HD 7750/8740 / R7 250E]
vendor: Gigabyte driver: radeon v: kernel alternate: amdgpu arch: GCN-1
code: Southern Islands process: TSMC 28nm built: 2011-20 pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 4 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 ports:
active: HDMI-A-1,VGA-1 empty: DVI-D-1,DVI-D-2 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 1002:683f class-ID: 0300 temp: 34.0 C
Device-3: Arkmicro Webcam Carrefour type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-1.5:4 chip-ID: 18ec:3299
class-ID: 0102
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.6
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting,radeon
alternate: fbdev,intel,vesa dri: radeonsi,crocus gpu: i915,radeon
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1013x285mm (39.88x11.22")
s-diag: 1052mm (41.43")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-0 pos: right model: Samsung built: 2010
res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 305 gamma: 1.4 size: 160x90mm (6.3x3.54")
diag: 801mm (31.5") ratio: 16:9 modes: max: 1360x768 min: 720x400
Monitor-2: VGA-1 mapped: VGA-0 pos: primary,left model: Dell E2211H
serial: <filter> built: 2010 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 gamma: 1.2
size: 477x268mm (18.78x10.55") diag: 547mm (21.5") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
Monitor-3: VGA-2 mapped: VGA-1-2 note: disabled size-res: N/A modes:
max: 1024x768 min: 640x480
API: OpenGL v: 4.5 Mesa 22.3.1 renderer: VERDE ( LLVM 14.0.6 DRM 2.50
6.0.2-zen1-1-zen) direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio
vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel bus-ID: 1-1.5:4 v: kernel
bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 18ec:3299 chip-ID: 8086:1c20 class-ID: 0102
class-ID: 0403
Device-2: AMD Oland/Hainan/Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7000
Series] vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 4 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 06:00.1 chip-ID: 1002:aab0 class-ID: 0403
Device-3: Arkmicro Webcam Carrefour type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo
Sound API: ALSA v: k6.0.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.63 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: ce00 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Cambridge Silicon Radio Bluetooth Dongle (HCI mode) type: USB
driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-1.3:3 chip-ID: 0a12:0001 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 2.47 TiB used: 858.68 GiB (33.9%)
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: Generic model: Flash Disk
size: 14.84 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 1.5 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 8.07 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST3200822A
family: Barracuda 7200.7 and 7200.7 Plus size: 186.31 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 1.5 Gb/s type: N/A serial: <filter>
rev: 3.01 temp: 36 C scheme: MBR
SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 4y 313d 13h cycles: 11914
Old-Age: UDMA CRC errors: 1072 alert: Bad cable/connection? Pre-Fail:
reallocated sector: 100 threshold: 36 attribute: Spin_Retry_Count
value: 100 worst: 100 threshold: 97
ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Seagate model: ST3500418AS
family: Barracuda 7200.12 size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B sata: 2.6 speed: 1.5 Gb/s type: HDD rpm: 7200
serial: <filter> rev: HP35 temp: 32 C scheme: MBR
SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 4y 115d 1h cycles: 45542
Pre-Fail: reallocated sector: 100 threshold: 36 attribute: Spin_Retry_Count
value: 100 worst: 100 threshold: 97
ID-4: /dev/sdd maj-min: 8:48 vendor: Western Digital
model: WD20EADS-00W4B0 family: Caviar Green size: 1.82 TiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B sata: 2.6 speed: 1.5 Gb/s type: N/A
serial: <filter> rev: 0A01 temp: 26 C scheme: MBR
SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 2y 52d 22h cycles: 5680
Partition:
ID-1: / raw-size: 186.31 GiB size: 186.31 GiB (100.00%)
used: 12.89 GiB (6.9%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb1
maj-min: 8:17
ID-2: /home raw-size: 186.31 GiB size: 186.31 GiB (100.00%)
used: 12.89 GiB (6.9%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb1
maj-min: 8:17
ID-3: /var/log raw-size: 186.31 GiB size: 186.31 GiB (100.00%)
used: 12.89 GiB (6.9%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb1
maj-min: 8:17
ID-4: /var/tmp raw-size: 186.31 GiB size: 186.31 GiB (100.00%)
used: 12.89 GiB (6.9%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb1
maj-min: 8:17
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.54 GiB used: 768 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 23.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 34.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 249 Uptime: 56m wakeups: 118 Memory: 15.54 GiB
used: 3 GiB (19.3%) Init: systemd v: 252 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1331 libs: 361
tools: gnome-software,octopi,pamac,paru Shell: garuda-inxi (sudo)
default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.24
Garuda (2.6.10-1):
System install date:     2022-12-18
Last full system update: 2022-12-18 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Hi there

I am trying to set up my wireless network printer, Epson XP-4100, and the print manager does not seem to find it. any help greatly appreciated

Did you install printer support from the Setup Assistant? If not, you can always go back and get it (type "setup assistant" in your launcher).

Then install the Epson inkjet printer driver.

sudo pacman -S epson-inkjet-printer-escpr2
4 Likes

thank you

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.