Double click to open folder on GNOME does not work

im using a touchpad on gnome, and everytime i try to open up a folder, the folder simply does not open. I have to right click and open. I've only seen a solution on KDE, can someone help me?

Welcome :slight_smile:

Check settings from your file browser, try to post your garuda-inxi as text :slight_smile:

1 Like

Hi,

What is the garuda-inxi? Im new to garuda...I'm using the standart file browser (nautilus) and when i change to open a file with a single click it works, but with double click it doenst. PS: The double click also doenst work on files such as .zip, .mp4 etc.

Another thing is that i kinda need the double click to work because im trying to set-up the epsxe, and i can't open the BIOS folder.

From template
Post your terminal/konsole in- and output as text (no pictures) from:

garuda-inxi

Check settings from nautilus.


Off topic, use Garuda KDE dragonized :slight_smile:

1 Like
 λ garuda-inxi
System:
  Kernel: 5.16.14-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=91b6efbb-10f8-4406-93e2-5eb350b61faf rw [email protected]
    quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
  Desktop: GNOME 41.4 tk: GTK 3.24.33 wm: gnome-shell dm: GDM 41.3
    Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 80UF v: Lenovo V310-14ISK
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: LENOVO model: Viking V310 SKL v: NO DPK
    serial: <superuser required> UEFI: LENOVO v: 0ZCN40WW date: 07/12/2017
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 19.6 Wh (96.1%) condition: 20.4/32.0 Wh (63.8%)
    volts: 16.0 min: 14.4 model: LGC L15L4A02 type: Li-ion serial: N/A
    status: N/A
CPU:
  Info: model: Intel Core i3-6006U bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake
    family: 6 model-id: 0x4E (78) stepping: 3 microcode: 0xEC
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
    L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB
    L3: 3 MiB desc: 1x3 MiB
  Speed (MHz): avg: 494 high: 500 min/max: 400/2000 scaling:
    driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 478 2: 500 3: 500 4: 500
    bogomips: 15999
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
  Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 520 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel
    ports: active: eDP-1 empty: DP-1,HDMI-A-1,HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:1921 class-ID: 0300
  Device-2: Acer EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-9:5
    chip-ID: 5986:0712 class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.3 compositor: gnome-shell driver: X:
    loaded: intel unloaded: modesetting,vesa alternate: fbdev gpu: i915
    display-ID: :1 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.2x8.0")
    s-diag: 414mm (16.3")
  Monitor-1: eDP1 mapped: eDP-1 model: Chi Mei Innolux built: 2015
    res: 1366x768 hz: 60 dpi: 112 gamma: 1.2 size: 310x170mm (12.2x6.7")
    diag: 354mm (13.9") ratio: 16:9 modes: 1366x768
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 520 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 21.3.7
    direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Lenovo
    driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:9d70 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.16.14-zen1-1-zen running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 port: e000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
    vendor: Lenovo driver: ath10k_pci v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:0042 class-ID: 0280
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-8:4
    chip-ID: 0cf3:e360 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: up address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 15.76 GiB (3.4%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
    model: WD5000LPCX-24VHAT0 size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
    rev: 1A02 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 48.83 GiB size: 48.83 GiB (100.00%)
    used: 15.73 GiB (32.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
  ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
    used: 29.8 MiB (31.0%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-3: /home raw-size: 48.83 GiB size: 48.83 GiB (100.00%)
    used: 15.73 GiB (32.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
  ID-4: /var/log raw-size: 48.83 GiB size: 48.83 GiB (100.00%)
    used: 15.73 GiB (32.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
  ID-5: /var/tmp raw-size: 48.83 GiB size: 48.83 GiB (100.00%)
    used: 15.73 GiB (32.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda5 maj-min: 8:5
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 3.56 GiB used: 363 MiB (10.0%)
    priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 42.0 C pch: 42.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 229 Uptime: 35m wakeups: 9 Memory: 3.56 GiB used: 2 GiB (56.2%)
  Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1
  Packages: pacman: 1351 lib: 406 Shell: fish v: 3.3.1 default: Bash
  v: 5.1.16 running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.13
Garuda (2.5.6-2):
  System install date:     2022-03-08
  Last full system update: 2022-03-16 ↻
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:

If you include terminal outputs in your post please use the proper output format in your post.

Using "~" 3 times above and "~" 3 times below the text block will provide a readable, raw look.

4 Likes

Hi,

I've already try that. When i set to double click the folder don't open. Only when i set to single click it works.

I've just installed another file browser and the double click doesn't work there either. I don't think its a software error, i might be wrong....im open to suggestions.

About the off topic suggestion, i would need to complete reinstall my system to change to KDE dragonized right?

I just saw another topic talking about this. I will reinstall the OS and use KDE. Thanks for the help. :smile:

Try restarting your Pc you havent restarted after a update

1 Like

I just did and remains the same.

Ah Sorry, I saw touchpad and for some reasons I assumed you needed single click.
Could it be a matter of click Speed? See e.g.

6 Likes

IT WAS! Thank you so much, i was already going to buy a flash drive to reinstall the OS. I really appreciate how fast the responses where, thanks everyone!

2 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.