Dolphin is cutting off the Disk Usage Statistics in the ‘status bar’. - How do I fix this?

System:
Kernel: 6.8.9-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
clocksource: tsc avail: hpet,acpi_pm
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=210e9e1a-904d-40f2-8c57-4a2cd87cdf7c rw rootflags=subvol=@
quiet quiet rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 6.0.4 tk: Qt v: N/A info: frameworks v: 6.1.0
wm: kwin_wayland vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: Gigabyte product: X570 I AORUS PRO WIFI v: -CF
serial: <superuser required>
Mobo: Gigabyte model: X570 I AORUS PRO WIFI serial: <superuser required>
uuid: <superuser required> UEFI: American Megatrends LLC. v: F38
date: 03/22/2024
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 5800X3D bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3+ gen: 4
level: v3 note: check built: 2022 process: TSMC n6 (7nm) family: 0x19 (25)
model-id: 0x21 (33) stepping: 2 microcode: 0xA20120E
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 96 MiB desc: 1x96 MiB
Speed (MHz): avg: 3536 high: 3742 min/max: 2200/4549 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3400 2: 3601
3: 3593 4: 3569 5: 3400 6: 3400 7: 3600 8: 3712 9: 3593 10: 3742 11: 3599
12: 3400 13: 3601 14: 3400 15: 3400 16: 3571 bogomips: 108809
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: AMD Navi 31 [Radeon RX 7900 XT/7900 XTX/7900M]
vendor: Tul / PowerColor driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-3 code: Navi-3x
process: TSMC n5 (5nm) built: 2022+ pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
ports: active: DP-2,DP-3 empty: DP-1,HDMI-A-1,Writeback-1 bus-ID: 0c:00.0
chip-ID: 1002:744c class-ID: 0300
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.13 with: Xwayland v: 23.2.6
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: amdgpu
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu d-rect: 6000x1440 display-ID: 0
Monitor-1: DP-2 pos: primary,left res: 3440x1440 size: N/A modes: N/A
Monitor-2: DP-3 pos: right res: 2560x1440 size: N/A modes: N/A
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi wayland: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: gbm
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.0.6-arch1.2
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon RX 7900 XT (radeonsi
navi31 LLVM 17.0.6 DRM 3.57 6.8.9-zen1-1-zen) device-ID: 1002:744c
memory: 19.53 GiB unified: no display-ID: :1.0
API: Vulkan v: 1.3.279 layers: 11 device: 0 type: discrete-gpu name: AMD
Radeon RX 7900 XT (RADV NAVI31) driver: mesa radv v: 24.0.6-arch1.2
device-ID: 1002:744c surfaces: xcb,xlib,wayland device: 1 type: cpu
name: llvmpipe (LLVM 17.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe
v: 24.0.6-arch1.2 (LLVM 17.0.6) device-ID: 10005:0000
surfaces: xcb,xlib,wayland
Audio:
Device-1: AMD Navi 31 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 0c:00.1 chip-ID: 1002:ab30
class-ID: 0403
Device-2: Creative Sound Blaster X3
driver: cdc_acm,hid-generic,snd-usb-audio,usbhid type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 5-1:2 chip-ID: 041e:3264
class-ID: 0102 serial: <filter>
Device-3: JMTek LLC. USB PnP Audio Device
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid type: USB rev: 1.1 speed: 12 Mb/s
lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 5-2.1.3:6 chip-ID: 0c76:161e class-ID: 0300
API: ALSA v: k6.8.9-zen1-1-zen status: kernel-api with: aoss
type: oss-emulator tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 1.0.5 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: Gigabyte driver: igb v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp6s0 state: down mac: <filter>
Info: services: NetworkManager,systemd-timesyncd
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-2:3 chip-ID: 8087:0029
class-ID: e001
Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: <filter> bt-v: 5.1
lmp-v: 10 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 6c0104
Drives:
Local Storage: total: 1.84 TiB used: 439.86 GiB (23.3%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:2 vendor: Western Digital
model: WD BLACK SN850 1TB size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: 613200WD temp: 44.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 model: PCIe SSD size: 953.87 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4
tech: SSD serial: <filter> fw-rev: ECFM12.2 temp: 35.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 544.48 GiB size: 544.48 GiB (100.00%)
used: 439.82 GiB (80.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p6 maj-min: 259:8
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
used: 43.4 MiB (45.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:3
ID-3: /home raw-size: 544.48 GiB size: 544.48 GiB (100.00%)
used: 439.82 GiB (80.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p6 maj-min: 259:8
ID-4: /var/log raw-size: 544.48 GiB size: 544.48 GiB (100.00%)
used: 439.82 GiB (80.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p6 maj-min: 259:8
ID-5: /var/tmp raw-size: 544.48 GiB size: 544.48 GiB (100.00%)
used: 439.82 GiB (80.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p6 maj-min: 259:8
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.26 GiB used: 1.2 MiB (0.0%) priority: 100
comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 16 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 45.6 C mobo: 41.0 C gpu: amdgpu temp: 47.0 C
mem: 58.0 C
Fan Speeds (rpm): fan-1: 965 gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Memory: total: 32 GiB available: 31.26 GiB used: 8.06 GiB (25.8%)
Processes: 383 Power: uptime: 4h 36m states: freeze,mem,disk suspend: deep
avail: s2idle wakeups: 0 hibernate: platform avail: shutdown, reboot,
suspend, test_resume image: 12.48 GiB services: org_kde_powerdevil,
power-profiles-daemon, upowerd Init: systemd v: 255 default: graphical
tool: systemctl
Packages: pm: pacman pkgs: 1681 libs: 490 tools: octopi,paru Compilers:
gcc: 13.2.1 Shell: garuda-inxi default: fish v: 3.7.1 running-in: konsole
inxi: 3.3.34
Garuda (2.6.26-1):
System install date:     2024-02-16
Last full system update: 2024-05-07 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Failed units:

So Dolphin is cutting off the Disk Usage Statistics in the ‘status bar’. I looked through the settings and didn’t find anything. Anyone have any ideas on how I would fix this?

Mine looks the same. I didn’t even notice it down there until you pointed it out, now it’s gonna bug me.

Thanks, @VonKreskin :laughing:

1 Like

Smelled of KDE bug.
In-fact
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=483172

6 Likes

Workaround for storage pane in dolphin:

open /usr/share/Kvantum/Dr460nized/Dr460nized.kvconfig

search for layout_margin in [%General] section and set the value from 9 to 4.

9 Likes

My solution was the mouse pointer over the small text. :smiley:

image

I mark the fix as solution.

4 Likes

OMG, My head is saying don’t react to this but…

I did this and made the change to the file as advised but unfortunately still the same. Logged on and off and restart as well. Changed the value from 9 to both 4 and 12 but no effect.

Obligatory INIXI

perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
LANGUAGE = "",
LC_ALL = (unset),
LC_ADDRESS = "en_GB.UTF-8",
LC_NAME = "en_GB.UTF-8",
LC_MONETARY = "en_GB.UTF-8",
LC_PAPER = "en_GB.UTF-8",
LC_IDENTIFICATION = "en_GB.UTF-8",
LC_TELEPHONE = "en_GB.UTF-8",
LC_MEASUREMENT = "en_GB.UTF-8",
LC_TIME = "en_GB.UTF-8",
LC_NUMERIC = "en_GB.UTF-8",
LANG = "en_GB.UTF-8"
are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
System:
Kernel: 6.8.9-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
clocksource: tsc avail: hpet,acpi_pm
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=7b049ab1-cf8c-4eb1-809e-b21343f9b233 rw rootflags=subvol=@
quiet loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 6.0.4 tk: Qt v: N/A wm: kwin_x11 dm: SDDM
Distro: Garuda base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: MSI model: A68HM-E33 V2 (MS-7721) v: 9.0 serial: N/A
uuid: 00000000-0000-0000-0000-4ccc6a46edf4 UEFI: American Megatrends v: 8.5
date: 11/01/2018
CPU:
Info: model: AMD Athlon X4 860K socket: FM2 (P0) note: check bits: 64
type: MT MCP arch: Steamroller level: v2 built: 2014 process: GF 28nm
family: 0x15 (21) model-id: 0x30 (48) stepping: 1 microcode: 0x6003106
Topology: cpus: 1x cores: 4 smt: enabled cache: L1: 256 KiB
desc: d-4x16 KiB; i-2x96 KiB L2: 4 MiB desc: 2x2 MiB
Speed (MHz): avg: 3700 min/max: 1700/3700 boost: enabled
base/boost: 3700/3700 scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance
volts: 1.3 V ext-clock: 100 MHz cores: 1: 3700 2: 3700 3: 3700 4: 3700
bogomips: 29546
Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: AMD Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro
450/455/460/555/555X/560/560X] vendor: PC Partner / Sapphire
driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-4 code: Arctic Islands process: GF 14nm
built: 2016-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 8 ports:
active: DP-1,HDMI-A-1 empty: DVI-D-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:67ef
class-ID: 0300 temp: 43.0 C
Device-2: Logitech BRIO Ultra HD Webcam driver: snd-usb-audio,uvcvideo
type: USB rev: 2.1 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-2:2
chip-ID: 046d:085e class-ID: 0102 serial: <filter>
Display: server: X.Org v: 21.1.13 with: Xwayland v: 23.2.6
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1016x285mm (40.00x11.22")
s-diag: 1055mm (41.54")
Monitor-1: DP-1 mapped: DisplayPort-0 pos: primary,left model: Dell S2721H
serial: <filter> built: 2020 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 82 gamma: 1.2
size: 598x336mm (23.54x13.23") diag: 686mm (27") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
Monitor-2: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 pos: right model: Dell S2721H
serial: <filter> built: 2022 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 82 gamma: 1.2
size: 598x336mm (23.54x13.23") diag: 686mm (27") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi x11: drv: radeonsi
inactive: gbm,wayland
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.0.6-arch1.2
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon RX 460 Graphics
(radeonsi polaris11 LLVM 17.0.6 DRM 3.57 6.8.9-zen1-1-zen)
device-ID: 1002:67ef memory: 1.95 GiB unified: no
API: Vulkan v: 1.3.279 layers: 3 device: 0 type: discrete-gpu name: AMD
Radeon RX 460 Graphics (RADV POLARIS11) driver: mesa radv
v: 24.0.6-arch1.2 device-ID: 1002:67ef surfaces: xcb,xlib device: 1
type: cpu name: llvmpipe (LLVM 17.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe
v: 24.0.6-arch1.2 (LLVM 17.0.6) device-ID: 10005:0000 surfaces: xcb,xlib
Audio:
Device-1: AMD FCH Azalia vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 00:14.2 chip-ID: 1022:780d class-ID: 0403
Device-2: AMD Baffin HDMI/DP Audio [Radeon RX 550 640SP / 560/560X]
vendor: PC Partner / Sapphire driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3
speed: 8 GT/s lanes: 8 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 1002:aae0 class-ID: 0403
Device-3: Logitech BRIO Ultra HD Webcam driver: snd-usb-audio,uvcvideo
type: USB rev: 2.1 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-2:2
chip-ID: 046d:085e class-ID: 0102 serial: <filter>
API: ALSA v: k6.8.9-zen1-1-zen status: kernel-api tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 1.0.5 status: n/a (root, process) with:
1: pipewire-pulse status: active 2: wireplumber status: active
3: pipewire-alsa type: plugin 4: pw-jack type: plugin
tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: d000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
IF-ID-1: wgpia0 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Info: services: NetworkManager,systemd-timesyncd
Drives:
Local Storage: total: 1.35 TiB used: 408.17 GiB (29.6%)
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Crucial model: CT240M500SSD1
family: Micron Client SSDs size: 223.57 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B sata: 3.1 speed: 6.0 Gb/s tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: MU05 temp: 39 C scheme: GPT
SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 5y 192d 22h cycles: 1547
written: 24.15 TiB
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Crucial model: CT240M500SSD1
family: Micron Client SSDs size: 223.57 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B sata: 3.1 speed: 6.0 Gb/s tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: MU05 temp: 41 C scheme: GPT
SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 6y 48d 16h cycles: 854
written: 40.61 TiB
ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Western Digital
model: WD10EALX-009BA0 family: Blue size: 931.51 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B sata: 3.0 speed: 6.0 Gb/s tech: N/A
serial: <filter> fw-rev: 1H15 temp: 39 C scheme: GPT
SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 6y 321d 18h cycles: 2045
Partition:
ID-1: / raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%)
used: 41.06 GiB (18.4%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb2
maj-min: 8:18
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 27.4 MiB (9.1%) fs: vfat block-size: 512 B dev: /dev/sdb1
maj-min: 8:17
ID-3: /home raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%)
used: 41.06 GiB (18.4%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb2
maj-min: 8:18
ID-4: /var/log raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%)
used: 41.06 GiB (18.4%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb2
maj-min: 8:18
ID-5: /var/tmp raw-size: 223.27 GiB size: 223.27 GiB (100.00%)
used: 41.06 GiB (18.4%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sdb2
maj-min: 8:18
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.58 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 4 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 36.5 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 43.0 C
Fan Speeds (rpm): N/A gpu: amdgpu fan: 1030
Info:
Memory: total: 16 GiB available: 15.58 GiB used: 4.06 GiB (26.1%)
Processes: 268 Power: uptime: 16m states: freeze,mem,disk suspend: deep
avail: s2idle wakeups: 0 hibernate: platform avail: shutdown, reboot,
suspend, test_resume image: 6.21 GiB services: org_kde_powerdevil,upowerd
Init: systemd v: 255 default: graphical tool: systemctl
Packages: pm: pacman pkgs: 1661 libs: 452 tools: octopi,paru Compilers:
clang: 17.0.6 gcc: 13.2.1 Shell: garuda-inxi (sudo) default: Bash v: 5.2.26
running-in: konsole inxi: 3.3.34
Garuda (2.6.26-1):
System install date:     2024-04-01
Last full system update: 2024-05-08
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
Windows dual boot:       Yes
Failed units:

Could the fix be something else?

Oh wow, now I can start using Kvantum again, thank you!

It works for me on notebook, I try later on PC.

On PC, it works out of the box :rofl:

I think its because I’m using the sweet theme and i don’t have the energy to find the corresponding theme config file. :sloth:

I thought I had found it, same folder, different theme name, changed the margin_layout from 9 to 4, still the same.

Is there a cache which needs clearing?

did you close an open dolphin again after saving the change?

1 Like

Yes, of course, basic stuff, but thanks elite.

then do it the ez way

5 Likes

Worked around using @nepti’s solution in the soon to be deployed version 4.3.4.

5 Likes

Actually that worked, using the Sizes & Delays tab.
On my sweet-transparent-toolbar theme.
Thank you very much.

2 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.