DKMS didn't build after adding new kernel

I didn't have a smooth time due to my DKMS modules when adding a new kernel via Garuda Settings. I added linux-amd-znver2 and upon reboot didn't have an OBS virtual cam (v4l2loopback-dkms) or a functional VirtualBox (virtualbox-host-dkms).

It was my impression that modules would be built for a new kernel automatically, but they were not. Should they have been? If no, why?

My solution was to reinstall the results of pacman -Qq | grep -- -dkms


Comments on the kernel:

Switched from Zen and had consistent differences in both Overwatch 2 and Guild Wars 2. I got a boost of ~15fps in general, a reduction of ~10ms (more sometimes!) per frame, and MUCH less jitter in intense scenes! A completely tangible difference in performance! I highly encourage everyone with Zen2 architecture to give it a look.

Thanks for requesting its addition to Chaotic-AUR in the first place @FGD! I would have never considered it otherwise.


System:
Kernel: 6.0.1-AMD-znver2 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-amd-znver2
root=UUID=1748cca7-e422-4ed9-bd5c-3d12856f8671 rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1
resume=UUID=dbb7a323-f52a-40d2-8ad1-ca512a750c83 loglevel=3
sysrq_always_enabled=1
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.0 tk: Qt v: 5.15.6 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASRock model: X570 Taichi serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends v: P4.30 date: 04/14/2021
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 3900XT bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 gen: 3
level: v3 note: check built: 2020-22 process: TSMC n7 (7nm)
family: 0x17 (23) model-id: 0x71 (113) stepping: 0 microcode: 0x8701021
Topology: cpus: 1x cores: 12 tpc: 2 threads: 24 smt: enabled cache:
L1: 768 KiB desc: d-12x32 KiB; i-12x32 KiB L2: 6 MiB desc: 12x512 KiB
L3: 64 MiB desc: 4x16 MiB
Speed (MHz): avg: 4039 high: 4054 min/max: 2200/4776 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 4043 2: 4043
3: 4043 4: 4033 5: 4035 6: 4037 7: 4042 8: 4043 9: 4044 10: 4041 11: 4031
12: 4032 13: 4044 14: 4043 15: 4041 16: 4037 17: 4037 18: 4038 19: 4045
20: 4054 21: 4044 22: 4032 23: 4027 24: 4031 bogomips: 182472
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT enabled with STIBP
protection
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP:
always-on, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M]
vendor: ASRock driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 code: Navi-2x
process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
lanes: 16 ports: active: DP-1, DP-2, DP-3, HDMI-A-1 empty: none
bus-ID: 0f:00.0 chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300
Device-2: Logitech C922 Pro Stream Webcam type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 5-1:2 chip-ID: 046d:085c
class-ID: 0102 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0.0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 7680x2036 s-dpi: 96 s-size: 2026x537mm (79.76x21.14")
s-diag: 2096mm (82.52")
Monitor-1: DP-1 mapped: DisplayPort-0 pos: 2-1 model: Acer G246HL
serial: <filter> built: 2013 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 92 gamma: 1.2
size: 531x299mm (20.91x11.77") diag: 609mm (24") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
Monitor-2: DP-2 mapped: DisplayPort-1 pos: primary,1-2 model: LG
(GoldStar) QHD serial: <filter> built: 2021 res: 2560x1440 hz: 144
dpi: 93 gamma: 1.2 size: 697x392mm (27.44x15.43") diag: 800mm (31.5")
ratio: 16:9 modes: max: 2560x1440 min: 640x480
Monitor-3: DP-3 mapped: DisplayPort-2 pos: 4-4 model: Samsung SyncMaster
serial: <filter> built: 2006 res: 1280x1024 dpi: 86 gamma: 1.2
size: 376x301mm (14.8x11.85") diag: 482mm (19") ratio: 5:4 modes:
max: 1280x1024 min: 720x400
Monitor-4: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 pos: 3-3 model: LCD TV built: 2011
res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 3048 gamma: 1.2 size: 16x9mm (0.63x0.35")
diag: 6mm (0.2") ratio: 15:9 modes: max: 1920x1080 min: 640x480
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 6700 XT (navi22 LLVM 14.0.6 DRM 3.48
6.0.1-AMD-znver2) v: 4.6 Mesa 22.2.1 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 3-5:4 pcie: gen: 4 chip-ID: 0d8c:013a speed: 16 GT/s class-ID: 0300
lanes: 16 bus-ID: 0f:00.1 chip-ID: 1002:ab28 class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASRock
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 11:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: C-Media USB PnP Sound Device type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Device-4: Logitech C922 Pro Stream Webcam type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 5-1:2 chip-ID: 046d:085c
class-ID: 0102 serial: <filter>
Sound API: ALSA v: k6.0.1-AMD-znver2 running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp5s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASRock driver: igb v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 07:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp7s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
IF-ID-1: br-83e2ecb06d5e state: up speed: 10000 Mbps duplex: unknown
mac: <filter>
IF-ID-2: docker0 state: down mac: <filter>
IF-ID-3: tailscale0 state: unknown speed: -1 duplex: full mac: N/A
IF-ID-4: veth0c708a0 state: up speed: 10000 Mbps duplex: full
mac: <filter>
IF-ID-5: veth4bd5e3a state: up speed: 10000 Mbps duplex: full
mac: <filter>
IF-ID-6: vetha2d1d7e state: up speed: 10000 Mbps duplex: full
mac: <filter>
IF-ID-7: virbr0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 3-2:2 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 2.38 TiB used: 1.75 TiB (73.4%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO Plus
2TB size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 2B2QEXM7
temp: 52.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 840 EVO 500GB
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: DB6Q scheme: GPT
ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB model: SATA SSD size: 111.79 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: SSD serial: <filter>
Partition:
ID-1: / raw-size: 1.75 TiB size: 1.75 TiB (100.00%) used: 1.66 TiB (94.6%)
fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 256 MiB size: 252 MiB (98.46%) used: 570 KiB
(0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 1.75 TiB size: 1.75 TiB (100.00%) used: 1.66 TiB
(94.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 1.75 TiB size: 1.75 TiB (100.00%) used: 1.66 TiB
(94.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 1.75 TiB size: 1.75 TiB (100.00%) used: 1.66 TiB
(94.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 62.74 GiB used: 4.51 GiB (7.2%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 69.07 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
Sensors:
System Temperatures: cpu: 44.0 C mobo: 39.0 C gpu: amdgpu temp: 56.0 C
mem: 56.0 C
Fan Speeds (RPM): fan-1: 0 fan-2: 1301 fan-3: 0 fan-4: 1804 fan-5: 1348
fan-6: 2125 fan-7: 0 gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 809 Uptime: 1d 17m wakeups: 0 Memory: 62.74 GiB used: 16.55 GiB
(26.4%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pm: pacman pkgs: 2901
libs: 619 tools: octopi,pamac,paru pm: flatpak pkgs: 0 Shell: Bash
v: 5.1.16 running-in: yakuake inxi: 3.3.22
Garuda (2.6.8-1):
System install date:     2021-06-18
Last full system update: 2022-10-16 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:            cpupower-gui.service
4 Likes
sudo dkms autoinstall

should rebuild everything. Also congrats on performance improvements! I should look into custom kernels, but for Intel Gen11...

1 Like

should rebuild everything

Yep that's what I thought. I tried that as well, unsuccessfully.

EDIT: I can reproduce that failure still:

Error! Could not locate dkms.conf file.
File: /var/lib/dkms/hid-nintendo/3.2/source/dkms.conf does not exist.

I don't think I have Nintendo related anything.

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.