Discord issue, Discord Notification Sounds temporarily

This is something that I am quite confused about - I can only seem to reproduce this with Minecraft and Discord (community/discord).

Steps on how I get it to produce this behavior every time:

1. start minecraft
2. start discord
3. join a voice channel
4. tab to minecraft and click something, then tab back to discord
5. leave the voice channel and join again

After this my sound is gone (sometimes even already after leaving the channel).
With sound I mean notification sounds (calls, messages, channel join / leaves, disconnects, etc)

I am quite new to Arch-based distros and couldn't figure that one out on my own - so that is why I am asking here :smiley:

╭─[email protected] in ~ took 26ms
╰─λ inxi -Faz
System:
Kernel: 5.15.11-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=8a867051-e212-4c46-97f8-81134543f621 rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.4 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: MEDION model: Z97 GAMING 7 (MS-7916) v: 1.0
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: M7916W0X.203
date: 08/06/2015
CPU:
Info: model: Intel Core i7-4790K bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell
family: 6 model-id: 0x3C (60) stepping: 3 microcode: 0x28
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
L3: 8 MiB desc: 1x8 MiB
Speed (MHz): avg: 4390 high: 4401 min/max: 800/4400 scaling:
driver: intel_cpufreq governor: performance cores: 1: 4400 2: 4400 3: 4400
4: 4400 5: 4401 6: 4359 7: 4372 8: 4392 bogomips: 63997
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf
mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics
vendor: Micro-Star MSI driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0
chip-ID: 8086:0412 class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GM200 [GeForce GTX TITAN X] driver: nvidia v: 495.46
alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10de:17c2
class-ID: 0300
Device-3: Logitech HD Pro Webcam C920 type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-9.4:10 chip-ID: 046d:082d
class-ID: 0102 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.2 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: modesetting,nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 5760x1080 s-dpi: 96 s-size: 1524x285mm (60.0x11.2")
s-diag: 1550mm (61")
Monitor-1: HDMI-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102
size: 480x270mm (18.9x10.6") diag: 551mm (21.7")
Monitor-2: DP-2 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 90
size: 543x302mm (21.4x11.9") diag: 621mm (24.5")
Monitor-3: DP-4 res: 1920x1080 dpi: 90 size: 544x303mm (21.4x11.9")
diag: 623mm (24.5")
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX TITAN X/PCIe/SSE2
v: 4.6.0 NVIDIA 495.46 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:03.0
chip-ID: 8086:0c0c class-ID: 0403
Device-2: Intel 9 Series Family HD Audio vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8ca0
class-ID: 0403
Device-3: NVIDIA GM200 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 02:00.1 chip-ID: 10de:0fb0 class-ID: 0403
Device-4: Kingston HyperX Cloud Flight S type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-2:2 chip-ID: 0951:16ea
class-ID: 0300 serial: <filter>
Device-5: Logitech HD Pro Webcam C920 type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-9.4:10 chip-ID: 046d:082d
class-ID: 0102 serial: <filter>
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.11-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.42 running: yes
Network:
Device-1: Qualcomm Atheros Killer E220x Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: alx v: kernel port: c000 bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 1969:e091 class-ID: 0200
IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
IF-ID-1: cni-podman0 state: down mac: <filter>
IF-ID-2: virbr0 state: down mac: <filter>
IF-ID-3: wlp0s20u5i2 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Realtek RTL8723BU 802.11b/g/n WLAN Adapter type: USB
driver: btusb,rtl8xxxu bus-ID: 3-5:4 chip-ID: 0bda:b720 class-ID: e001
serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 4.08 TiB used: 1.57 TiB (38.5%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Kingston model: SHSS37A480G
size: 447.13 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 00.r scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST4000DM000-1F2168
size: 3.64 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 5900 serial: <filter> rev: CC54 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 446.83 GiB size: 446.83 GiB (100.00%)
used: 69.66 GiB (15.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 446.83 GiB size: 446.83 GiB (100.00%)
used: 69.66 GiB (15.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-4: /var/log raw-size: 446.83 GiB size: 446.83 GiB (100.00%)
used: 69.66 GiB (15.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 446.83 GiB size: 446.83 GiB (100.00%)
used: 69.66 GiB (15.6%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.25 GiB used: 1.8 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: nvidia temp: 72 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 31%
Info:
Processes: 318 Uptime: 5h 39m wakeups: 0 Memory: 31.26 GiB
used: 7.74 GiB (24.8%) Init: systemd v: 249 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 1767 lib: 474 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.12 running-in: konsole inxi: 3.3.11

Also not leaving stuff out:
I changed my audio setup to run on pipewire:

╭─[email protected] in ~ took 1s
╰─λ pactl info
Server String: /run/user/1000/pulse/native
Library Protocol Version: 35
Server Protocol Version: 35
Is Local: yes
Client Index: 146
Tile Size: 65472
User Name: michi
Host Name: michipc
Server Name: PulseAudio (on PipeWire 0.3.42)
Server Version: 15.0.0
Default Sample Specification: float32le 2ch 48000Hz
Default Channel Map: front-left,front-right
Default Sink: alsa_output.usb-Kingston_HyperX_Cloud_Flight_S_000000000001-00.analog-stereo
Default Source: alsa_input.usb-Kingston_HyperX_Cloud_Flight_S_000000000001-00.mono-fallback
Cookie: a6e8:8491

Hope someone is able to help me because this is really annoying to be honest. Thanks and merry christmas :smiley:

I just figured out this is not even an issue with Minecraft - it happens with every fullscreen app. This has to be a discord issue. discord_arch_electron also has the same issues.

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.