Dark Gradient on Window Borders

After the Plasma 5.24 update, I noticed a strange glitch appear on my sweet-dark-transparent window borders.

Here's what it looks like...

I have oversized the borders to enhance the effect...

System:
  Kernel: 5.16.8-2-cacule x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-cacule
    root=UUID=59a5503e-fcee-4e1c-8787-e3f6172b5eaa rw [email protected] quiet splash
    rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 systemd.unified_cgroup_hierarchy=1
    loglevel=3
  Desktop: KDE Plasma 5.24.0 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
    Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 80XH v: Lenovo ideapad 320-15ISK
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 v: Lenovo ideapad 320-15ISK
    serial: <superuser required>
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <superuser required> UEFI-[Legacy]: LENOVO
    v: 4WCN37WW date: 12/04/2017
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 22.9 Wh (100.0%) condition: 22.9/30.0 Wh (76.5%) volts: 8.2 min: 7.4
    model: LGC L16L2PB2 type: Li-poly serial: <filter> status: Full
CPU:
  Info: model: Intel Core i3-6006U bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake family: 6
    model-id: 0x4E (78) stepping: 3 microcode: 0xEC
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache: L1: 128 KiB
    desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB L3: 3 MiB desc: 1x3 MiB
  Speed (MHz): avg: 2000 min/max: 400/2000 scaling: driver: intel_pstate governor: powersave
    cores: 1: 2000 2: 2000 3: 2000 4: 2000 bogomips: 16013
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
  Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2
    mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 520 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:1921 class-ID: 0300
  Device-2: Syntek EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-8:4 chip-ID: 174f:241a
    class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver: loaded: intel
    unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3520x1080 s-dpi: 96 s-size: 928x285mm (36.5x11.2") s-diag: 971mm (38.2")
  Monitor-1: eDP1 res: 1920x1080 dpi: 143 size: 340x190mm (13.4x7.5") diag: 389mm (15.3")
  Monitor-2: HDMI1 res: 1600x900 hz: 60 dpi: 95 size: 430x240mm (16.9x9.4") diag: 492mm (19.4")
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 520 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 21.3.5 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel
    alternate: snd_soc_skl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d70 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.16.8-2-cacule running: yes
  Sound Server-2: sndio v: N/A running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.45 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Lenovo driver: r8169
    v: kernel port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp1s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Intel Dual Band Wireless-AC 3165 Plus Bluetooth driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:3166 class-ID: 0280
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
  IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel Bluetooth wireless interface type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-7:3
    chip-ID: 8087:0a2a class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 5 state: down bt-service: enabled,running rfk-block:
    hardware: no software: yes address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 72.31 GiB (7.8%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital model: WD10SPZX-24Z10T0 size: 931.51 GiB
    block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
    rev: 1A01 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / raw-size: 589.23 GiB size: 589.23 GiB (100.00%) used: 72.31 GiB (12.3%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4
  ID-2: /home raw-size: 589.23 GiB size: 589.23 GiB (100.00%) used: 72.31 GiB (12.3%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4
  ID-3: /var/log raw-size: 589.23 GiB size: 589.23 GiB (100.00%) used: 72.31 GiB (12.3%)
    fs: btrfs dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4
  ID-4: /var/tmp raw-size: 589.23 GiB size: 589.23 GiB (100.00%) used: 72.31 GiB (12.3%)
    fs: btrfs dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C pch: 45.5 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 232 Uptime: 5h 45m wakeups: 43190 Memory: 7.56 GiB used: 2.98 GiB (39.5%)
  Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1723
  lib: 376 Client: Unknown Client: garuda-assistant inxi: 3.3.12

Looks like a known bug and should be fixed soon.

4 Likes

I kinda like the way it looks.

2 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.