Config Warning Alacritty

Hello guys, After doing a fresh install of Sway I encountered a problem when I opened my Alacritty, there's a message at the bottom saying "Config warning: bar has been deprecated; use 'colors.footer_bar' instead", even in the live boot this already appeared. I don't know if this is a bug or there's something wrong but there seems to be no problem at all on my whole system.

System:
  Kernel: 6.0.8-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=9923aa0c-ca3c-4bf0-bd4e-27f7bcbd8364 rw [email protected]
    quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    loglevel=3
  Desktop: sway v: 1.7 info: waybar vt: 1 dm: greetd Distro: Garuda Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: ASUSTeK product: X441NA v: 1.0
    serial: <superuser required>
  Mobo: ASUSTeK model: X441NA v: 1.0 serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends v: X441NA.205 date: 11/18/2016
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 24.3 Wh (80.7%) condition: 30.1/34.6 Wh (87.2%)
    volts: 10.8 min: 10.8 model: ASUSTeK ASUS Battery type: Li-ion serial: N/A
    status: charging cycles: 151
CPU:
  Info: model: Intel Pentium N4200 bits: 64 type: MCP arch: Goldmont level: v2
    built: 2016 process: Intel 14nm family: 6 model-id: 0x5C (92) stepping: 9
    microcode: 0x48
  Topology: cpus: 1x cores: 4 smt: <unsupported> cache: L1: 224 KiB
    desc: d-4x24 KiB; i-4x32 KiB L2: 2 MiB desc: 2x1024 KiB
  Speed (MHz): avg: 797 high: 800 min/max: 800/2500 scaling:
    driver: intel_cpufreq governor: schedutil cores: 1: 796 2: 796 3: 796 4: 800
    bogomips: 8755
  Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_store_bypass status: Not affected
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: disabled, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Apollo Lake [HD Graphics 505] vendor: ASUSTeK driver: i915
    v: kernel arch: Gen-9 process: Intel 14n built: 2015-16 ports: active: eDP-1
    empty: DP-1,HDMI-A-1,HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5a84
    class-ID: 0300
  Device-2: IMC Networks USB2.0 VGA UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 1-5:4 chip-ID: 13d3:5a01 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: wayland server: Xwayland v: 22.1.5 compositor: sway v: 1.7
    driver: gpu: i915 display-ID: 1
  Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x2d3c built: 2013 res: 1366x768
    hz: 60 dpi: 112 gamma: 1.2 scale: 1 size: 309x173mm (12.17x6.81")
    diag: 354mm (13.9") ratio: 16:9 modes: 1366x768
  API: EGL/GBM Message: No known Wayland EGL/GBM data sources.
Audio:
  Device-1: Intel Celeron N3350/Pentium N4200/Atom E3900 Series Audio Cluster
    vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
    alternate: snd_soc_skl,snd_soc_avs,snd_sof_pci_intel_apl bus-ID: 00:0e.0
    chip-ID: 8086:5a98 class-ID: 0403
  Sound API: ALSA v: k6.0.8-zen1-1-zen running: yes
  Sound Interface: sndio v: N/A running: no
  Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.60 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: ASUSTeK
    driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: e000
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8136 class-ID: 0200
  IF: enp1s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter vendor: Lite-On
    driver: rtl8723be v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000
    bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:b723 class-ID: 0280
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Realtek Bluetooth Radio type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-3:3 chip-ID: 0bda:b721 class-ID: e001 serial: <filter>
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
    bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
    address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 13.76 GiB (3.0%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST500LT012-1DG142
    size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: HDD rpm: 5400 serial: <filter> rev: SDM1 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 465.46 GiB size: 465.46 GiB (100.00%)
    used: 13.76 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-3: /home raw-size: 465.46 GiB size: 465.46 GiB (100.00%)
    used: 13.76 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-4: /var/log raw-size: 465.46 GiB size: 465.46 GiB (100.00%)
    used: 13.76 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 465.46 GiB size: 465.46 GiB (100.00%)
    used: 13.76 GiB (3.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 3.66 GiB used: 611.8 MiB (16.3%)
    priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 49.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): cpu: 2800
Info:
  Processes: 204 Uptime: 32m wakeups: 2 Memory: 3.66 GiB
  used: 1.81 GiB (49.5%) Init: systemd v: 252 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1420
  libs: 448 tools: pamac,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
  running-in: alacritty inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.9-1):
  System install date:     2022-11-17
  Last full system update: 2022-11-17
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:

You need to edit the config to change the line that is using the depreciated syntax, so reflects the updated syntax.

micro ~/.config/alacritty/alacritty.yml

Find the line that says "bar" (it's line 29 on the version I am looking at) and change it to "colors.footer_bar", then ctrl+q to quit, y to save the change you made.

4 Likes

Got it, thanks.

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.